Anasayfa Video Taşınabilir SSD’den Oyun Oynama Rehberi

Taşınabilir SSD’den Oyun Oynama Rehberi

Bu rehberimizde oyunları taşınabilir SSD’ye aktarıp nasıl buradan çalıştıracağınıza bakıyoruz.

Bütün oyun arşivini yanında taşımak; şüphesiz bu her kullanıcının istediği bir şey. Bugüne kadar bu işlem pek mümkün değildi. Zira taşınabilir sabit disklerin 2.5″ olanları bile ürünün taşınabilirlik kısmına gölge düşürüyordu. Buradaki bir başka sorun da uzun süre USB 2.0 arabiriminin limitleri oldu. Saniyede 30 MB okuma ile devasa boyutlu oyunları sabit diskten çalıştırmak tam bir işkence idi. Yine Steam, Origin veya uPlay gibi servislerin olmadığı bu dönemde oyunları doğrudan harici bir depolama aygıtından çalıştırmak pek kolay değildi. Oyuncular bunun yerine oyunun kurulum ISO’sunu yanında taşıyordu.

Bütün bu sorunların değişmesinde en önemli etken USB 3.0 oldu diyebiliriz. Bu hızlı arabirim sayesinde oyuncular artık darboğaz olmadan oyunlarını hızla çalıştırabilecekti. Öte yandan sabit diskler bunun için de bir engel teşkil ediyordu. Zira 2.5″ boyutlu bu ufak ürünler genelde 5400 RPM modellerden oluşuyordu ve bunların da hem okuma/yazma hızları düşüktü hem de erişim süreleri yüksekti. Bu sorun da SSD’lerin çıkması ile nihayet son buluyor.

Steam Origin ve uPlay

Zincirin son halkası ise Steam! Steam sayesinde oyunları tekrar kurmaya gerek kalmıyor. Harici SSD’den Steam’i çalıştırdığınızda oyunlar hemen güncellenmeye başlıyor. Çalıştırmak istediğinizde ise bir defaya mahsus olmak üzere bazı gerekli kayıt defteri girdileri ve DLL kütüphaneleri sisteminize yükleniyor. Oyunun tamamını kurmanın gerektirdiği 10 dakikalık süreçlerin aksine bu işlemler genelde iki dakikanın altında tamamlanıyor ve sonrasında oyununuz çalışır hale geliyor.

Yine buradaki en büyük avantajlardan birisi de lisans. Her kurulumda teker teker girmek zorunda olduğunuz bir lisans yok. Yine eskiye göre oyunların beş makine ile kısıtlı olma durumları da nispeten azaldı. Steam hesabınızı doğruladıktan sonra kütüphaneniz emrinizde oluyor. Öte yandan bu durum Origin ve uPlay için biraz daha karmaşık. Bu iki yazılım da harici SSD’de yer alan oyunları açılır açılmaz tespit edemiyor. uPlay’de Locate Installed Game demeniz gerekiyor. Origin’de ise oyun Origin Games klasöründe ise Donwload butonuna basıp uzun bir süre oyunun bütün dosyalarının doğrulanmasını beklemeniz gerekiyor. İşlem bitiminde gerekli yüklemeyi yapıyorsunuz ve Origin oyunlarını da artık oynamaya hazır.

Samsung T5 ile yüksek hız

Bütün bu avantajlar yüksek hızlı SSD’ler ve USB 3.1 Gen2 arabirimi ile birleştiğinde ortaya başarılı bir tablo çıkıyor. Bu tabloya uyan ürünlerden biri de Samsung’un daha önce incelemesini gerçekleştirdiğimiz T5 SSD’si. Bir alt modeli olan T3’ü uzun zamandır bu amaçla zaten kullanıyorduk. Özellikle sık sık değişen test sistemlerinde farklı oyunları kurmak işkence. Bu bağlamda T3 tam bir hayat kurtarıcı oluyor diyebiliriz. T5 ile birlikte bu kolaylık daha da iyi bir boyuta ulaştı. USB 3.1 Gen 2 sayesinde özellikle de Origin oyunlarının kurulumu ve uPlay oyunlarının doğrulanması yepyeni bir boyuta taşınmış durumda.