Anasayfa Haber Robotlar İçin Sentetik Deri Geliştirildi

Robotlar İçin Sentetik Deri Geliştirildi

Amerikalı biliminsanlarınca geliştirilen yeni sentetik deri, benzerlerinden çok daha hassas.

Robotik teknolojilerinde en önemli konulardan biri de yapay zekanın çevresiyle olan etkileşimini sağlayabilmek. Bunun için gereken unsurlardan biri, robotların dokunma hissini kazanabilmesi. Bu sayede makineler etkileşimde bulundukları nesneleri daha iyi ve hassas biçimde kavrayabilir.

Amerikalı biliminsanları bu konuda hayli sıra dışı sayılabilecek bir sentetik deri teknolojisi geliştirdi. Kaliforniya ve Washington üniversitelerinden ekiplerin ortak çalışmaları sonucu geliştirilen yeni sentetik deri, pek çok açıdan bugüne kadar kullanılan sensörlerden çok daha gelişmiş ve esnek.

Silikon tabanlı esnek bir malzemeden yapılan sentetik derinin içine kılcal damarlar şeklinde sıvı metal ağlar yerleştirilmiş. Bu yapı herhangi bir yüzeye uygulanabiliyor. Sıvı metal damarlar, katı kabloların aksine basınç altında kopmuyorlar. Ancak esnediklerinde elektriğe olan dirençlerinde değişim yaşanıyor ve bu ölçülerek dokunma hissiyatı hesaplanabiliyor.

Klasik yapıdaki sensörler çoğunlukla basınç gibi tek değeri ölçerken, bu yeni sentetik deri basınç, gerilim ve titreşim gibi farklı değerleri aynı anda algılayabiliyor. Bu yeni sentetik deri sayesinde hem robotlara çok daha gelişmiş bir dokunma hissi kazandırmak, hem de insanlarda kullanılan protezleri daha da hassas kılmak mümkün olabilir.

Konuyla ilgili araştırma yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz.