Anasayfa Haber Blue Origin Yeni Roket Motorunu Denedi

Blue Origin Yeni Roket Motorunu Denedi

Yeni BE-4 roket motoru gelecekteki uzay çalışmalarında kilit rol oynayacak.

Her ne kadar Elon Musk ismini sık sık duysak da, kendisi bu çağın tek dahi girişimcisi değildir. Amazon’u kuran ve büyüten Jeff Bezos da Musk’tan geri kalan bir karakter sayılmaz.

Bezos bir süre önce kurduğu Blue Origin uzay ve havacılık şirketine ciddi yatırım yaptı. Bunun karşılığını da yakında görmeye başlayabilir. Şirketin geliştirdiği yeni BE-4 roket motoru geçtiğimiz günlerde başarıyla test edildi.

BE-4 motoru bu testte yarım güçle ve 3 saniye süreyle çalıştırılmış. Ancak toplanan veriler motorun başarılı olacağını gösteriyor. BE-4 sağladığı itiş gücü açısından son 20 yılda geliştirilmiş en güçlü roket motoru olmaya aday.

Yakıt olarak doğal gaz kullanan BE-4, bu açıdan da uzay ve havacılık sektöründe farklı bir tasarıma sahip. Çoğu roket motoru sıvı oksijen ve hidrojen kullanarak çalışacak şekilde tasarlanır.

BE-4 motoru başta Amerikan ordusu olmak üzere pek çok farklı kullanıcının da ilgisini çekiyor. İleride bu motorun pek çok farklı kuruluş tarafından roketlerinde kullanılması söz konusu.

İşin en güzel yanı ise, Musk gibi Bezos’un da bu başarıyı tamamen özel sektör olarak gerçekleştirebilmiş olması. Bu projelere devlet katkısı olmadı ve haliyle vergi mükelleflerinin cebinden para çıkmadı.