Anasayfa Haber Hipersonik Uçaklar İçin Yeni Alaşım Geliştirildi

Hipersonik Uçaklar İçin Yeni Alaşım Geliştirildi

Sesten 5 kat hızlı uçabilecek uçakların gövde yapısında yeni bir malzeme kullanılması planlanıyor.

Ses hızını geçen bir uçak, önünde gittikçe yoğunlaşan bir hava basınç dalgası yaratır. Sıkışan havanın daha da ısınması, uçağın gövde ısısının da artmasına sebep olur. Bu yüzden de sesten hızlı uçaklarda daha farklı malzemeler kullanılması gerekiyor.

Yolcu uçakları genellikle sesten yavaş uçtuklarından, alüminyum alaşım malzemelerden üretilmeleri mümkün oluyor. Ancak daha hızlı uçaklarda titanyum ve çelik alaşım malzemeler kullanmak gerekiyor. Bu da uçağın ağırlığını artırıyor, ancak hız yükseldikçe bunlar da yetersiz kalıyor.

Modern uçaklarda sıkça kullanılan karbon nanotüpler bile 400 derece ısıda yapısal bozulmaya uğramaya başlıyorlar. Hipersonik (Mach 5 ve ötesi hızlar) uçak projelerinde ise gövde ısısı rahatlıkla 700 derece civarına ulaşabiliyor. Bu yüzden de gelecekteki hipersonik uçak tasarımlarında kullanılması planlanan yeni bir malzeme geliştirildi.

NASA ve Binghamton Üniversitesinde çalışan biliminsanlarınca geliştirilen bu yeni teknoloji, karbon nanotüpler yerine bor nitrit nanotüpler kullanılması prensibi üzerine kurulu. Bor nitrit nanotüplerin kullanıldığı bir yapı 900 derece sıcaklığa kadar dayanabiliyor.

Ancak bor nitrit nanotüplerin üretilmesi şimdilik çok pahalı. Bu yeni malzemenin 1 gramının maliyeti 1,000 dolar ve bir uçak için tonlarcası gerekebiliyor. Ancak üretimin önümüzdeki yıllarda daha rafine edilmesiyle maliyetlerin de düşmesi bekleniyor.