Anasayfa Mobil Samsung Galaxy Note 8 İncelemesi

Samsung Galaxy Note 8 İncelemesi

Samsung Galaxy Note 8 incelemesinde yenilenen S Pen ile karşımıza çıkan yeni nesil iş telefonunun özelliklerine ve performansına yakından bakıyoruz…

Samsung “Do bigger things” yani daha büyük işler yap sloganıyla yeni Note 8’i tanıttı. New York’taki resmi tanıtımdan sonra dünya çapında da piyasaya giriş yaptı.

Normal akıllı telefonlardan farklı bir karaktere sahip olan Note 8, üretkenlik ve iş odaklı bir telefon. Geniş bir ekranı ve dokunmatik bir kalemi var. Hızlı not almak, detaylı çizim yapmak gibi işlevlerin yanında hassas kontrol için de S Pen yararlı.

00:10 – Kutu açılış videomuz…
00:25 – Çift kamera ile Galaxy S serisinden ayrılıyor.
01:00 – Telefonun karakteri üretkenlik. Nasıl? Büyük ekran, dokunmatik kalem ve ek uygulamalar ile.
02:00 – S8+’ta olduğu gibi çerçevenin ortadan silinmeye başladığı bir tasarım.
02:30 – Depolama.
03:00 – Qualcomm – Exynos.
03:20 – Ergonomik özellikler.
03:50 – Kasa ve tasarım.
04:30 – Suya ve toza dayanıklı.
04:45 – Ekran özellikleri.
05:10 – Home tuşu.
05:25 – Çözünürlük seçenekleri.
05:50 – İşlemci, GPU, RAM, batarya ömrü ve performans test sonuçları.
06:50 – Performans ve tasarruf modları.
Burada geliştirmeler var.
07:45 – Yonga özellikleri, gigabit bağlantı gerçek mi?
Hız testleri ile mobil ve WiFi hızı ölçtük. Operatör ve bölge farkları olacaktır.
09:10 – Bluetooth 5.0
09:20 – RAM ve depolama performansı yüksek.
09:55 – Nano SIM kart ve microSD kart yuvası.
Bellek kartlarının tür ve hızları ile ilgili bilgi ve bu telefonda tavsiye ettiğimiz örnek bir inceleme: Samsung Evo Plus 256 GB MicroSD Bellek Kartı İncelemesi
10:25 – Kamera özellikleri ve test çekimlerinde gördüklerimiz.
S8+ ile ton farkı var, PC’ye aktardığımızda biraz daha doygun renkler gördük.
12:40 – Video kalitesi yorumumuz.
13:12 – Ön kamera özellikleri ve testi.
14:00 – Hoparlör ufak. Kulaklık deneyimini de değerlendiriyoruz.
14:48 – Sensörler, parmak izi okuyucu ve sağlık kullanımı. Ayrıca Iris tarama ve yüz tanıma da mevcut.
Yüz tanıma özelliğini kullanışsız bulduk, yüzü doğru konumlandırmak zor ancak göz tarama başarılı ve hızlı.
17:00 – Parmak izi tarama çok hızlı ve başarılı olsa da da kazayla kamerayı lekelememek için kullanmadık.
17:30 – Knox ve güvenlik.
18:15 – Bixby nasıl? Sadece İngilizce kullandık zira henüz Türkçe desteği açılmadı. Sesi ve komutları başarıyla algılıyor ancak her şeyi değil. Uygulama kullanımı açısından başarılı.
21:00 – S Pen değerlendirmesi. Basınç hassasiyeti artmış, uç incelmiş, işlevler daha derli toplu sunulmuş. Ek özellikler eğlenceli ve kullanışlı.
22:57 – Çeviri uygulamasını denedik.
24:45 – İş dışı kullanımlar.
25:36 – Ek aksesuar seçenekleri zengin. Hatta Samsung kendi mağazasına özel promosyonlar yapıyor.
26:00 – Sonuç değerlendirme. Kullanımı ve hissiyatı nasıl? Pil ömrü, ergonomi, çift kamera nasıl?
28:18 – Üst seviye Samsung Galaxy bir telefon alacaksak S8+ mı Note 8 mi seçmeli?

Çift Kamera

Bir diğer önemli ayırt edici özellik de çift kamera. Samsung Note 8 ile birlikte ilk kez Note serisinde iki arka kamera sunuyor. Bunlar farklı açılarda çekim yapmak için şirketin en üst düzey teknolojilerini barındırıyor. Ayrıca kameralar, Samsung’un yapay zeka asistanı Bixby’nin eşyaları tanımlaması ya da yazılı belgelerin otomatik çevirilmesi için de kullanılıyor. Bu özelliklere incelememizde yakından bakıyoruz.

Hızlı bir özet için Note 8 fiyat ve kutu açılış videomuzu da izleyebilirsiniz. Beraberinde gelen AKG kulaklıkları, USB adaptörlerini, kablo ve şarj cihazını görebilirsiniz.

Kutudan çıkmayan, ayrı satılan kablosuz şarj standını da kullanabilirsiniz, kablosuz şarj teknolojisi zaten içerisinde. 3300 mAh bataryası değiştirilemiyor ancak hızlı şarj olabiliyor. Samsung ayrıca batarya optimizasyon ve kalite kontrolü konusunda çok çalıştıklarını belirtiyor, göreceğiz.

İncelediğimiz Note 8 64 GB depolamaya sahip sürümü ülkemizde 5000 TL’ye satılıyor. Bu modelin kodu SM-N950F. Türkiye’de Exynos 9 serisi işlemci ile satılıyor, bu Qualcomm Snapdragon 835 model sancak gemisi işlemcinin muadili.

Note 8 Tasarımı

Telefonun kendisi tasarım olarak Galaxy S8+’a benzese de başta belirttiğimiz yönler ile ayrılıyor. Kenarların daha çıkıntılı olması ergonomik açıdan kullanıcıların S7 Edge’den bu yana şikayet ettiği elden kayma sorununu çözmüş. Telefon ele oturuyor ve kocaman, az çerçeveli ekranı ile oldukça şık.

195 gram ağırlık ve 6.3 ekran ile tek el değil, bir çift el telefonu. 162.5×74.8×8.6 mm ölçülerinde, ekran kasa oranı çok yüksek, kendisinden çok daha büyük ama geniş çerçeveli telefonlardan daha geniş bir ekran alanı sunuyor. Bu alana kolayca hakim olmak için S Pen yararlı.

Tek parça alüminyum gövdesi, arka tarafta ve ön tarafta Gorilla Glass 5 kaplı. Çizilmeye, kırılmaya dayanıklı olsa da ölümsüz değil. S7 Edge gibi modellerde olduğu gibi sert bir düşüşte bu camlarda kırıklar oluşabiliyor ancak cam kolay kolay dağılmıyor, tehlike oluşturmuyor.

IP68 yani su ve toz geçirmez yapıda, yine de tuzlu sudan uzak tutun zira suya bir süre dayanıyor. Yani suya düşürüp, yıkayıp, kurulayıp kullanabilirsiniz.

Gelelim Samsung’un en güçlü yanlarından Super AMOLED panel ekrana. 1440×2960 piksel çözünürlük var. HDR 10 destekli bu ekran oldukça canlı. Ancak ekran güç tasarruf modunun seviyesine göre daha düşük çözünürlüklerde çalışabiliyor. Tam alt kısımda, ortada, ekran altında bir motor titreşim ile Home yani ana ekran tuşunun yerini alıyor. Görmeseniz de basınca hissediyorsunuz. Fiziksel tuş yerine dokunmatik ama titreşimli tuş son derece işlevsel ve ekranı genişletmeye imkan tanımış.

Note 8 Donanım ve Performansı

Bu ekranın arkasındaki işlemciye, RAM’e ve ekran kartına geçelim. Exynos 8895 Octa işlemci 4×2.5 Ghz ve 4×1.7 Ghz çekirdeklere, Mali-G71 MP20 GPU’ya sahip.

Exynos 9 serisi olan yonga seti 10 nm FinFET üretim teknolojisine sahip. Güç tasarrufu ve ek performans nasıl derseniz 14 nm atasına göre yüzde 27 performans ve yüzde 40 pil tasarruf imkanı sunuyor.

Kamera özelliklerinden modeme kadar her şey bu 8895 içerisinde. Cat 16 download, Cat 13 upload sunan modem ile teorik olarak 5CA yani taşıyıcı birleştirme ile 1 Gbps indirme ve 150 Mbps yükle teoride mümkün. Pratikte Türkiye’de öyle bir altyapı inceleme tarihinde yok. Öte yandan AC Router’ı olanlar için Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac çift bant destekli ve Bluetooth 5.0 kullanıyor olması daha önemli.

Android 7.1.1 işletim sistemi ve gelecek güncellemeler için 6 GB LPDDR4 RAM var. Depolama oldukça hızlı, 64 GB’a ilaveten microSD kart kullanacaksanız mutlaka en hızlı kartlardan seçmelisiniz, yoksa telefonu yavaşlatırsınız. Özellikle video ve fotoğraf kaydında, bellek kartından uygulama çalıştırmada standartlar önemli. Makalemizde ek bilgi için bağlantı sunduk.

Note 8 Kameraları

Kameralara geçersek, çift 12 megapiksel kamera ve çift ton LED flaş mevcut. 26 mm, f/1.7 PDAF ve 52 mm f/2.4, AF kameralarda OIS, oto odak, 2x optik zoom var. 1/2.55 inç, 1.4 mikrometre piksel boyutlu 26 mm’ye ek olan 52 mm kamerada 1/3.6 inç sensör ve 1 mikrometre piksel boyutu var.

4k 30fps, FHD 60 fps, 720p 240 fps video, HDR mevcut.

Öne bakan kamera 8 megapiksel, f/1.7 diyafram, oto odak, 1/3.6 inç sensör, 1.22 mikrometre piksel boyutuna sahip. 1440P 30 fps video çekebiliyor. Oto HDR özelliği var. Ön ve arka kameralar destekli uygulamalarda birlikte kullanılabiliyor.

Kamera arayüzünde detaylı ayarlar ya da otomatik kullanım seçenekleri mevcut. Ancak Samsung’un S8+ ile birlikte en güçlü kamerası Note 8’de. Hatta çift kamera ile daha da ötede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ses ve Kulaklık

32 bit 384 kHz ses destekli, 3.5 mm jack’e sahip telefon üzerinde dahili hoparlör mevcut. Bu fena değil ancak telefonun gerçek ses kalitesi üst seviye bir kulaklık ile anlaşılabiliyor. Kutudan çıkan AKG kulaklık orta seviye diyebiliriz. Marka ve görünümün bizde uyandırdığı beklentiyi karşılamıyor.

Sensörler ve Sağlık

İris tarayıcı, parmak izi tarayıcı, barometre, nabız, kan oksiyen oranı, ivme ölçer, jirostop, pusula ve yakınlık sensörü ile isviçre çakısı gibi sensörlerle donatıldığını kutu açılışında da söylemiştik.

Bunlar sağlık uygulamalarına ve spor kaydına imkan sağlıyor, tabii ki kullanırsanız.

Güvenlik

Note 8 bir iş telefonu olduğu için güvenlik anahtar nokta. İris tarayıcı performansı ilk modellerden bu yana gelişti, gözlüklü tanımlamada yaşanan sorun azaltıldı. Yine de kullanımı sosyal açıdan garip. Kendinizi tik yaparmış gibi ekrana gözlerinizi faltaşı gibi açmış bakarken bulabiliyorsunuz.

Parmak izi okuyucu daha hızlı çalışsa da konum olarak daha kullanışsız. Kamera yanındaki parmak izini, kamerayı lekelememek için kullanmamayı tercih ettik. Nispeten S8+’tan daha iyi bir konuma kaydırmışlar ancak yeterli değil, doğrudan altta olması daha iyi olurdu.

Biyometrik verilerin güvenliği donanım üzerinde sağlandığı için çok iyi olsa da, hepsi hızlı çalışsa da daha gelişip oturacakları çok yer var. Hiçbiri yeterince doğal değil. Üst kısımda bu iş için özel alıcılar var ama hala hizalamak bir sorun.

Yapay Zeka Asistan

Note 8 de S8+ gibi Bixby sesli asistan ile geliyor. Şimdilik İngilizce ve Korece destekli bu asistan, gelişmeyi sürdürüyor. Ancak hem S serisinde, hem Note’da tuşun konumu ses tuşlarının altında, sık kullanılsın diye çok kullanışlı bir konumda. Bunun iyi bir şey olması gerekiyor ancak Türk kullanıcısı için değil. Sık sık ses açma kısma yerine yanlışlıkla Bixbiy açıyor, kazayla oyun oynarken Bixby’e geçiyoruz.

Bunu bir kenara bırakıp Bixby teknolojisini değerlendirirsek, ses tanıma başarısı hiç de fena değil. Esas güçlü yanı şu işi, şu programla yap dediğinizde yapabilmesi. Twitter’ı aç, bildirimlere bak demek gibi işler yararlı. Uygulamaların alt özelliklerine doğrudan erişimi hızlandırıyor. Bu özellik gelişmeye ve yaratıcı kullanımlara çok açık.

S Pen

En kritik özellik olan S Pen hassasiyet olarak 4096 basınç seviyesi, kullanım kolaylığı olarak da 0.7 mm incelik ile çok gelişti. 0.7 uçlar daha ince, daha kolay eriyebilir ama kutuda hem yedek uçlar, hem de değiştirmek için kısa bir cımbız mevcut. Note 3’ten bu yana gördük ki uçlar uzun ömürlü.

Esas yenilik daha önceki Note serisi telefonlarda dağınık sunulan optik karakter tanıma, çeviri gibi işlevlerin, büyüteçin ve iş özelliklerinin daha derli toplu sunulması. Bu teknolojiler daha kullanışlı olacak şekilde erişim kolaylığı sağlanmış ve başarı oranları da artmış durumda. Hiç bir çeviri uygulaması gerçekten dil bilmenin ve çeviri uzmanlarının yerini tutmasa da basit işler için yararlılar.

Kalem hızlı, kullanışlı. İş dışında da emoji çizimleri, iletişimi renklendirmek için Gif oluşturma ve fotoğraflara çizim yapma özellikleri eğlenceli. Live Message ile çizimi animasyon olarak paylaşmak eğlenceli.

İlk bakışta ve işi ağırlıklı olarak Excel olanların bakış açısından için Snapchat filtreleri gibi pratikten ziyade amaçsız eğlenceye yönelik özellikler artmış. Bunların Note 8’de ne işi var elbette tartışılabilir, sonuçta pek çok iş kolunda karakter olarak iş telefonuna uymuyorlar. Ancak beyaz yakalı tabir edilen ofis çalışanlarının günlük iş/eğlence ve verimlilik oranının ülkelere göre dağılımına baktığımızda Türkiye’de tutacağını söyleyebiliriz. En azından bir süre muhabbete konu olacaklar ve kişisel ilişkilerde kullanılacaklar. Sonuçta çalışanlar aynı telefonları işten sonra da kullanıyor.

Bakış açımızı değiştirirsek, Gif özelliği başta olmak üzere, sosyal medya ve eğlence sektöründe çalışanlar açısından bakarsak bu özelliklerin hızlı ve eğlenceli paylaşımlarda kullanımı, pratik ve ticari bir değeri var. Bu açıdan bakınca mantıklıymış değil mi?

Ek aksesuarlar ve Eğlence

Samsung Dex, Gear VR, Gear 360 destekleyen telefon aslında üretkenlikten eğlenceye son derece esnek bir kullanıma imkan tanıyacak donanım ve yazılım gücüne, esnekliğine sahip.

Sonuç Değerlendirme:

Editör olarak çift kamerada portre modu ve optik zoom yerine geniş açı kamerayı tercih ediyorum. Burada üretkenliği geniş açı ile daha da arttırmak mümkün olabilirdi.

Samsung burada LG gibi geniş açı yerine Apple ve Huawei gibi portre odaklı ikinci kamera kullanmayı tercih etmiş. Bazı kullanıcılar için geniş alanlar ve kadraj, bazıları için de odaklı portreler önemli. Her çift kameralı telefonun aynı olmadığını göz önünde bulundurun.

Çift kameraya geçiş bazı S8+ almayı düşünenleri S8+’dan vazgeçirip Note 8’e yöneltebilir. Ergonomik gelişme de göz önüne alınırsa bu mantıksız olmayacaktır ancak maliyet farkı iki kez düşünmeye değer. Note 8 ana kamerası S8+ üzerine büyük bir fark sunmuyor.

En çok eleştiri alabilecek noktası batarya kapasitesi. Ancak bileşen teknolojisi, yazılım optimizasyonu batarya ömrünü uzatmış durumda. Kalite kontrol ve güvenlik payları arttırıldığı için, bir de diğer modellerde olmayan kalem yuvası yer kapladığı için ortada çok da abartı olmayan, gözardı edilebilecek bir batarya kapasite farkı var.

Yine şahsi değerlendirmemde Note serisinin S serisine çok benzer hal almasını beğenmedim. Telefonun karakteri kadar tasarımının da farklı olmasını seviyordum. Yeni tasarım çok işlevsel olabilir ama pek çok yönetici ya da patron, telefonu masaya bıraktığında bir bakışta farklı ve yeni bir model olduğunun görülmesini istiyor. Telefonları sosyal statü sembolü olarak gören toplumlarda aynı renkler ve yakın tasarımlar kullanıcıyı heyecanlandırmıyor. Zaten Türkiye’de de telefonlar konusunda heyecanın azaldığını görebiliyoruz. Note 8 uzun bir bekleyişin ardından geldiği ve yeni, daha gelişmiş özellikler sunabildiği için pek çok modeler göre daha şanslı.

Note 8, Note serisinin diğer telefonlarında olduğu gibi öncelikle gelişmiş teknik özelliklerini kullanabilecek olanlara tavsiye edebileceğimiz bir telefon. 5000 TL’ye satılıyor, bunu hakeden kalitede. Ancak tek ihtiyacınız geniş ekran ve batarya ömrü ise daha hesaplı seçenekler var. Samsung’un burada yeni, hesaplı ve kalemli alternatifler sunması da yerinde olacaktır.

S Pen ve iş özellikleri açısından, Note serisi kullanıcılarının Note 5’ten bu yana beklediği her şey daha gelişmiş olarak karşımızda. Teknik açıdan da, kullanım açısından da etkileyici bir telefon olmuş. Üretkenlik açısından mobil cihazlar arasında sıyrılmayı başaran Note 8, geniş ekranı ve kalemiyle ayrı bir kategori oluşturuyor.

Artı: Performans, işlevsellik, S Pen, çift kamera, şık tasarım, kutu içinden gelen adaptörler, microSD kart desteği, su ve toz dayanıklılığı, bağlantı seçenekleri ve aksesuar desteği. Teknolojik açıdan devrinin en ileri telefonu.

Eksi: Kutu içi kulaklık ortalama, depolama alanı sadece 64 GB seçeneğiyle sınırlı, tasarım başarılı olsa da S8+’a çok yakın, yapay zeka asistan Türkçe desteklemiyor.