Anasayfa Haber Yeni Keşfedilen Ay Mağarası Neden Önemli?

Yeni Keşfedilen Ay Mağarası Neden Önemli?

Kısa süre önce keşfedilen Ay mağarası, ilk Ay üssünün kurulması için ideal görünüyor.

Yaklaşık bir ay kadar önce Rus ve Amerikan uzay ajanslarının yeni bir ortak projesi duyurulmuştu. Deep Space Gateway adı verilen proje, NASA ve Roscosmos tarafından ortaklaşa kurulacak ve işletilecek. Bu Ay üssünün uluslararası kullanıma da açık olması planlanıyor.

Japon uzay ajansı tarafından kısa süre önce keşfedilen dev boyutlu Ay mağarasının bu tür bir proje için ideal olabileceği belirtiliyor. Japonya tarafından Ay yüzeyini incelemesi için gönderilen SELENA insansız aracı tarafından keşfedilen dev mağara, olası bir Ay üssü için çok uygun görünüyor.

Keşfedilen mağara Ay’daki Marius Tepeleri bölgesinde bulunuyor. Yaklaşık 50 metrelik bir ağzı bulunan mağaranın yaklaşık 50 kilometre boyunda olduğu ve yer yer 100 metre genişliğe ulaştığı düşünülüyor. Mağaranın bulunmasında SELENA tarafından özel bir yeraltı radarı kullanılmış.

Bu mağaranın yaklaşık 3,5 milyar yıl önce, volkanik aktivite esnasında oluştuğu tahmin ediliyor. Yapısal olarak hayli sağlam görünen mağaranın içine kurulacak bir üs kompleksi, içinde yaşayanları Ay yüzeyine vuran çeşitli kozmik radyasyon ve enkazdan rahatlıkla koruyabilir.