Anasayfa Makale Windows 10 Sonbahar Güncellemesi Ne Getiriyor?

Windows 10 Sonbahar Güncellemesi Ne Getiriyor?

Yeni Fall Creators Update güncellemesi ile birlikte yaşanan değişimler ve eklenen özellikler neler, bu makalede anlatıyoruz.

Microsoft geçtiğimiz günlerde dev sonbahar güncellemesini Windows 10 kullanıcılarına dağıtmaya başladı. Fall Creators Update olarak adlandırılan bu güncelleme ile Windows 10, üç boyut uygulamalarından, sistem güvenliğine pek çok alanda yeni özellikler kazanıyor. Bu yazımızda Windows 10 Fall Creators güncellemesinin Windows 10 kullanıcılarına katacağı önemli özelliklere ışık tutuyoruz.

Windows Karma Gerçeklik

Microsoft’un karma gerçeklik projesi, sonbahar güncellemesi ile birlikte Windows 10’daki yerini aldı. Microsoft’un pek çok donanım ortağı ile geliştirdiği karma gerçeklik konsepti, klasik Windows deneyimini yüksek etkileşimli sanal gerçeklik platformu ile bir araya getirmeyi hedefliyor.

Microsoft, kullanıcılara basitçe boş bir tuval sunuyor. Kullanıcılar dilerlerse bu tuvali üç boyutlu modern görünüme sahip bir uygulama merkezi ile ya da birden fazla pencerenin aynı anda çalışabildiği iki boyutlu bir ekran ile doldurabilecek.

Karma gerçeklik deneyimini yaşayabilmek için kullanıcıların uyumlu bir karma gerçeklik başlığı ve Windows 10 bilgisayara ihtiyacı var. Gerekli şartlar sağlandıktan sonra Windows mağazasında yer alan 20 binden fazla uygulamayı karma gerçeklik ortamında test edebilirsiniz.

Fotoğraflar

Yenilenen Fotoğraflar uygulaması ile kullanıcılar birden fazla fotoğrafı veya videoyu; 3D etiketler, filtreler ve metinlerle döşeyip, müzik eşliğinde birleştirebiliyor. Uygulamada yer alan Oluştur butonu ile siz de kendi anılarınızı süslü videolara çevirebilirsiniz.

Kişiler

Son güncelleme ile birlikte Kişiler uygulamasında yer alan ve sıkça iletişim kurduğunuz kişileri görev çubuğuna sabitleyebilirsiniz. Ardından göre çubuğunda yer alan kişi simgelerine tıklayıp, mevcut iletişim yöntemlerini hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Kişiler listeniz ile dosya paylaşmak da artık daha kolay. Bilgisayarınızda yer alan herhangi bir dosyayı sürükleyip görev çubuğunda sabitlenmiş kişilerin üstüne bırakarak dosyalarınızı hızlı bir şekilde paylaşabilirsiniz.

Son olarak Microsoft Kişiler uygulamasına kozmetik bir dokunuş eklemiş. Sabitlenmiş bir kullanıcı size bir emoji gönderirse, gönderilen emoji görev çubuğunun üzerinde belirecektir.

Microsoft Edge

Microsoft Edge, yeni güncelleme ile birlikte web sitelerini görev çubuğuna sabitleme özelliğini geri getiriyor. Sabitlemek istediğiniz web sitesine girin ve menüde yer alan Bu sayfayı görev çubuğuna sabitle seçeneğine tıklayın.

Sık kullanılanlar bölmesi de ufak tefek dokunuşlar ile iyileştirilmiş. Kullanıcılar artık sık kullanılanlar listesindeki linkleri düzenleyebilecek. Bunun için yıldız şeklindeki Merkez butonuna tıklayın ve Sık Kullanılanlar sekmesi altında düzenlemek istediğiniz siteye sağ tıklayıp URL’yi düzenle seçeneğine tıklayın.

Son olarak yeni güncelleme nihayet Microsoft Edge tarayıcıya tam ekran özelliğini kazandırdı. Basitçe F11 tuşuna basarak tam ekran modunu açıp kapatabilirsiniz.

Güvenlik

Artan ransomware tehditlerine karşı güvenliği sıkılaştırmak için sonbahar güncellemesi ile birlikte Windows 10’un güvenlik merkezine Windows Defender Exploit Guard adlı yeni bir özellik eklendi. Bu özellik sayesinde kullanıcı dosyaları üzerinde yapılan izinsiz değişikliler engelleniyor ve ayrıca yüklü uygulamalar çeşitli güvenlik açıklarına karşı korunuyor.

Ek olarak Windows Defender genel sistem koruması için ek önlemler almış durumda. Bu önlemler; Cerber, Locky, Spora, WannaCry ve Petya gibi ransomware tehditlerine karşı Windows 10’un her zaman koruma altında kalmasını sağlayacak.

PC Oyunculuğu

Microsoft’un PC oyuncularının gönlünü kazanma çabası yeni sonbahar güncellemesi ile devam ediyor. Göze çarpan ilk yenilik oyun modu olmuş. Oyun sırasında CPU ve GPU önceliklerini düzenleyip alınabilecek en yüksek performansın alınmasını sağlayan oyun modu, Xbox oyun çubuğu üzerinden çalıştırılabiliyor.

İşlevsellik açısından en kayda değer yenilik ise Görev Yöneticisi cephesinden gelmişe benziyor. Kullanıcılar artık Performans sekmesi altında GPU performansına ait detayları canlı bir şekilde takip edebilecek.

Güncellemenin en tartışmalı başlığı ise yeni TruePlay özelliği olsa gerek. Windows içine yerleştirilmiş bir hile önleyici olan TruePlay, oyun geliştiricilerini şüpheli eylemlere karşı bilgilendirmekle görevli.

Sadece Evrensel Windows Platformu oyunlarında kullanılabilen bu özellik her ne kadar devre dışı bırakılabilse de, bu platform üzerinde oyun geliştiren geliştiriciler gelecekte hile ile mücadele için TruePlay özelliğini zorunlu kılabilir.

3D Office

3D, her yeni güncelleme ile kendine Windows 10 içinde daha fazla yer buluyor. Sonbahar güncellemesi Microsoft Office ile 3D elementleri bir araya getirmiş. Artık Excel tablolarınızda veya PowerPoint sunumlarınızda 3D objeler kullanabilir ve bu objelerin boyutunu veya görüş açısını keyfinize göre düzenleyebilirsiniz.

Kullanıcılar bu objeleri doğrudan kendi bilgisayarlarından edinebileceği gibi, Remix 3D topluluğundaki hazır 3D objeleri de kullanabilecek. Ayrıca yeni PowerPoint sahne geçiş efekti olan Morph’u 3D objeler ile kullanarak sunulmarınıza sinematik bir görüntü kazandırabilirsiniz.

Diğer önemli yenilikler

  • Android cihazınıza yükleyebileceğiniz Microsoft Launcher, sunduğu pek çok kişiselleştirme özelliğinin yanı sıra mobil cihazınızda yaptığınız işleri doğrudan Windows bilgisayarınıza aktarmanıza olanak sağlıyor.
  • Yeni On-Demand özelliği ile OneDrive hesabınızda yer alan dosyaları, diskinizde herhangi bir yer kaplamadan, sabit diskte yer alan normal dosyalarmış gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca OneDrive hesabınızda yer alan dosyaları çift tıklama ile indirebilir ve internet erişiminizin olmadığı anlarda bu dosyalara erişebilirsiniz.
  • Hesap makinesi artık bünyesinde çevrimdışı bir kur dönüştürücü barındırıyor.
  • MSA veya AADP hesabına sahip kullanıcılar kayıp kilit ekranı şifrelerini kurtardıktan sonra doğrudan kilit ekranı üzerinde yeni bir şifre belirleyebiliyor.
  • Uyumlu bir göz takip cihazına sahip sistemlerde engelli kullanıcılar göz kontrolü ile fare hareketlerini kontrol edebiliyor. Bu özellik şimdilik beta aşamasında.
  • Pil bölümüne eklenen kaydırma çubuğu sayesinde farklı güç modları arasında hızlı geçişler yapılabiliyor.

  • Ekran ayarlarında yer alan gece ışığı seçeneği ile günün belirli bir saatinden sonra ekranın mavi ışık seviyesi gözleri yormayacak şekilde düzenleniyor.