Anasayfa Haber Seagate 20 TB Kapasiteli Sabit Diskler Çıkarmayı Planlıyor

Seagate 20 TB Kapasiteli Sabit Diskler Çıkarmayı Planlıyor

Seagate, HAMR teknolojisini kullanarak çok büyük kapasiteli sabit diskler üretmeyi planlıyor.

Seagate tarafından açıklanan yol haritası, şirketin 2020 itibariyle 20 TB kapasiteli sabit diskleri piyasaya sürmeyi planladığını ortaya çıkardı. Her ne kadar SSD teknolojisi olgunlaşmaya ve fiyatları düşmeye devam etse de, klasik tipteki tamburlu manyetik sabit diskler halen fiyat/kapasite oranında üstünlüğünü sürdürüyor.

Seagate bu üstünlükten faydalanmaya devam etmeyi planlıyor. Bunun için de 1990’lı yıllardan beri geliştirilen HAMR teknolojisinden faydalanmayı planlıyorlar. Isı Destekli Manyetik Kayıt (Heat Assisted Magnetic Recording – HAMR) teknolojisi sayesinde klasik tipteki 3,5 inçlik sabit disklerin veri depolama kapasitesini 20 TB ve ötesine kadar artırmak mümkün olacak.

HAMR teknolojisinin daha da gelişmiş versiyonu olan HDMR ise halen geliştirme aşamasında ve bundan 10 yıl sonrasındaki sabit disklerde karşımıza çıkabilir. HDMR sayesinde aynı boyuttaki sabit disklerin 100 TB ve ötesindeki kapasitelere ulaşması teorik olarak mümkün.

Seagate yol haritasında HAMR kullanan ilk sabit disklerin 2018 ya da 2019 döneminde piyasaya çıkması ve en az 16 TB kapasiteli olması öngörülüyor. 2020 itibariyle ise 20 TB ve üzeri kapasiteli HAMR sabit disklerin satışa hazır olacağı düşünülüyor. Ancak o zamana kadar SSD teknolojisinde yaşanacak sıra dışı bir gelişme bu planları değiştirebilir.