Anasayfa İş ViewSonic PJD7828HDL Projeksiyon İncelemesi

ViewSonic PJD7828HDL Projeksiyon İncelemesi

ViewSonic PJD7828HDL Projeksiyon

Full HD 3200 lümen DLP projeksiyon cihazı ViewSonic LightStream PJD7828HDL inceleme videosunda özelliklere, kullanıma, ek araçlara ve projeksiyon pazarında değişen yeni lamba garantisi sistemine bakıyoruz…

PJD7828HDL, 2016 yılında Türkiye’de 3000 Lümen üstünde en çok satılan Full HD projeksiyon cihazı oldu ve 2017 yılında da yaygın satışı, kullanımı devam ediyor.

Bu çok ilgi çeken ve yaygın kullanılan projeksiyon cihazının incelemesinde projeksiyon dünyasındaki önemli bazı yeniliklerden ve alternatif kullanım yöntemlerinden bahsedeceğiz.

PJD7828HDL LightStream, DLP teknolojisi ve 6 renk tekeri ile ev sineması için yüksek görüntü kalitesine sahip bir projeksiyon cihazı. Geniş bir salonda 300 inç’e varan kendi beyazperdenizi oluşturabilirsiniz. Dikkat çekici derecede güçlü bir de hoparlör barındırıyor.

Daha önce incelediğimiz 7830 modelinde bu renk kalitesi, parlaklık beğenimizi kazanmıştı. Şu an piyasada PJD7828 var ve 7830’daki kaliteyi devam ettiriyor. 7830 artık üretilmiyor ancak piyasada bulunan güncel modeller onun yerini almış durumda. Sonuç değerlendirmede yakın alternatiflerle ilgili de ek bilgiler paylaşacağız.

Önce PJD7828HDL Teknik Özelliklerine bakalım:

• Full HD – 1920×1080 çözünürlük.
• 6 Renk tekerleği ve 1.07 milyar renk desteği – SuperColor
• DLP Link ile 120 Hz ve 3D Ready – Aktif Shutter gözlük ile.
• 3 Yıl Garanti
• 3200 lümen parlaklık
• 22.000:1 kontrast oranı
• SonicExpert ses – 10 Watt hoparlör
• 1.3x optik zoom ile kısa mesafeden projeksiyon imkanı
• 1.1-1.5 atım oranı
• Dijital Zoom: 0.8x-2.0x
• Ekran boyutu mesafeye göre 30 inç ila 300 inç
• Köşe düzeltme: +/-40 derece dikey
• Biri Mhl destekli çift HDMI yuvası
• WPG-300 ve diğer kablosuz görüntü adaptörlerine destek.
• Düşük sesli fan: Normal modda 35 dB, SuperEco’da 30 dB
• Dynamic Eco modu ile 10.000 saate kadar lamba ömrü, normal modda parlak kullanımda 4000 saat

Bağlantılar:

• HDMI/MHL
• HDMI
• VGA
• VGA ile paylaşımlı bir Component Port
• S-Video
• Composite
• 3.5 mm ses
• USB Type A 5V/2A
• Mini USB
• Mikrofon girişi
• VGA ve 3.5 mm ses çıkışı.

Ev ya da Ofis

Portlardan dikkatinizi çekmiştir, çoğu ev sinema sistemi için bir görüntü kaynağı ve bir de konsol için iki HDMI bağlantısı yeterliyken burada çok daha fazlası var. Peki neden?

Projeksiyonlar ağırlıklı olarak kurumsal kullanımda tercih edilen ürünler. Son tüketiciler ev sinema sistemlerinde kullansalar da en çok satış ve kullanım okullarda, şirketlerde, kültür merkezlerinde ve konferans salonlarında yapılıyor. Sinema başta geniş kitleye sunum yapılan, gösteri yapılan her yerde projeksiyon teknolojisi kullanılıyor.

Kurumsal kullanım da son kullanıcıdan bağımsız değil, hem IT profesyonelleri, hem de görevli birinin olmadığı her yerde son kullanıcı bu işlerle ilgileniyor. Başına gelen ya da kendi isteğiyle sorumluluk alan herkes bunu yaşamıştır. Technopat inceleme videolarında bu işle uğraşanlara yararlı olacak bilgiler paylaşmaya önem veriyoruz.

Tears of Steel filminden bir kare, düz duvara yansıttık.

Projeksiyon Pazarı ve Lamba Garantisi

Projeksiyon pazarına dönersek, uzun süredir sabit seyreden bir alan. Yeni nesil üst seviye cihazlar multimedya meraklılarının ilgisini çekse de orta ve alt seviyede ezber bozan yenilikler çok nadir olur. Disruptive Innovation yani bozucu yenilik denilen bu tarz değişimler firmaları zorlar ancak tüketicilerin yararına olur ve büyük ilgi çeker. Yani bir yandan yararlı ve yapıcıdır. Bu büyük, statüko bozan değişimlerden biri yeni gerçekleşti.

Peki nedir bu yenilik? Büyük değişim projeksiyon lamba garantisinde yaşandı. Cihazın ömründen bağımsız bir ömre ve garantiye sahiptiler. 1 yıl ya da 1000 saat olan Türkiye’deki standart lamba garantisi ViewSonic’te artık cihaz garantisi ile eşitlendi. Ya da kısmını da açıklayalım, lamba ömründe ve bu tarz kullanılıp değiştirilen parçalarda süre ya da saat, hangisi önce dolarsa o kabul edilir.

Bu yükseltme PJD7828HDL modelinde 1 yıllık lamba garantisini artık 3 yıl ya da 3000 saat olarak güncelledi. Üç kata çıkan lamba garantisi uzun vade sahip olma maliyeti açısından çok önemli.

Bir diğer model olan PJD5154’te de bu garanti 2 yıl veya 2000 saat olarak yükseltildi. Bunun için ürünü aldıktan sonra internet sitesi üzerinden kayıt olmanız gerektiğini hatırlatalım.

Bir diğer yenilik de küçük, orta ölçekli işletmelere hitap eden PA503 serisinde sunuldu. Lamba ömrü SuperEco Mode ile 15.000 saate kadar uzatıldı. Bu uzun vadede daha da az maliyet olsun diyenler için güzel bir yenilik daha.

Ek Aksesuarlar

ViewStick 2 HDMI dongle ile kablosuz görüntü aktarma ve sunum yapma imkanı var. Kablosuz görüntü aktarımında artık yenilenen VC10 modelini de uyumlu bir şekilde kullanabiliyoruz.

VC10 artık daha önceki adaptörlerin yerini alıyor. WPG 300 ve diğer modeller yerine VC10 gelecek. Daha önceki modelleri de kullanmaya

Kablosuz erişim en önemli noktalardan biri aslında ve bu adaptörler cihazı alırken maliyeti arttırmadan, isteyenlerin eklemesine imkan tanıyor. Bu tür maliyet farkları kurumsal pazarda önemli. Elbette zaman zaman aksesuar içeren promosyonlar oluyor.

Cihazdaki PORTALL yuvası MHL destekli HDMI bağlantısını derli toplu ve saklı sunuyor. Burada bu tarz kablosuz adaptörleri kullanabiliyoruz.

Bu konuda LightStream PJD7830HDl incelemesini izlemenizi tavsiye ederiz. Burada ViewSync WPG-300 Wireless Presentation Gateway: Yani ViewSync kablosuz sunum adaptörüne bakmıştık. Genel olarak ek adaptörlerle neler yapabileceğinizi daha iyi anlayabilirsiniz:

ViewSonic LightStream PJD7830HDL İncelemesi

Daha büyük ihtiyaçlar için de ethernet üzerinden aktarım sunan HDBaseT  teknolojisine ve 70 metre menzile sahip HB10B ek adaptörüne de Pro 8 8520WL modelinde bakmıştık. Yani aslında bu modelleri incelerken uyumlu teknolojileri barındıran projeksiyon cihazlarıyla neler yapılabileceğini de gördük.

ViewSonic Pro 8 8520WL Projeksiyon İncelemesi

Peki daha neler yapılabilir? Dokunmatik ekranlar için tasarlanan ViewSplit yazılımı kurularak ekranı çoklu uygulamalar için bölebiliyoruz. Bu bir Windows uygulaması. Bunu destekleyen pek çok monitörde yapabiliyoruz ama projeksiyonda da sunulması çok güzel. Dev ekranları daha esnek bir şekilde kullanabiliriz. Bu sunum esnasında zaman kaybetmeden ekranı verimli kullanmamızı sağlıyor.

Sonuç değerlendirme

Başta dediğimiz gibi şu an güncel olarak piyasada bulunan bu ürün ailesinin birkaç farklı modeli var. Diğer modellere baktığımızda 7720’nin daha az port ve kablo toplayıcısı gibi ekleri barındırmayan hesaplı bir sürüm olduğunu görüyoruz. 7827HD modeli ise ev sinema cihazı olmak üzere odaklanmış. İhtiyacınıza göre bu modellere de bakabilirsiniz.

ViewSonic PJD7828HDL modelin ise satış başarısı yakalamış bir ürün, ister kendi eğlenceniz için, ister kurumsal bir ihtiyaç için 3200 lümen parlaklık ve Full HD çözünürlükte sunduğu görüntü kalitesi için tercih edilecek bir projektör.

Kısa mesafede projeksiyon desteği ve derli toplu yapısı alan kullanımında avantaj sağlıyor. İş kullanımında kablosuz görüntü aktarım ve sunum aksesuarları, ev ve eğlence kullanımında da PORTALL yuvasına takacağınız bir Android çubuk bilgisayar projeksiyonunuzu akıllı bir ev eğlence sistemine dönüştürebilir. Örneğin ChromeCast.

Elbette ürünün salt USB üzerinden çalışan değil, HDMI üzerinden görüntü aktarıp microUSB üzerinden güç alan uyumlu bir cihaz olması gerekiyor.

Çok esnek kullanım ve rekabetçi fiyatlandırma bu modeli önce çıkartıyor. Ayrıca lamba garantisinin uzatılması bütün modellerde büyük bir avantaj oldu.