Anasayfa Haber Afganistan’da WhatsApp Engeli

Afganistan’da WhatsApp Engeli

Afganistan’da WhatsApp engellendi. WhatsApp engellenince pek çok kişi Viber’a yöneldi.

Afganistan’ın telekomünikasyon sorumluları geçtiğimiz hafta internet servis sağlayıcı şirketlere WhatsApp ve Telegram uygulamalarının engellenmesi konusunda talepte bulundu. Beraberinde bazı kullanıcılar, bu servislere erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını bildirdiler. Görünen o ki bu engelleme, çok fazla kişiyi etkilememiş. Çoğu kullanıcı sorunsuz bir şekilde uygulamalardan faydalanmaya devam ettiklerini bildiriyor.

Bu girişimin ilgili ortada pek çok farklı bilgi bulunuyor. Bunlardan mantıklısı olanı ise terörist grupların şifrelenmiş iletişimini engellemek. Yine de bir grubun iletişimini engellemek için tüm ülkenin WhatsApp erişimini durdurmak mantıksız görünüyor.

WhatsApp, Facebook Messenger ve Viber gibi mesajlaşma uygulamaları, Afganistan’da yaygın bir şekilde, Afgan bakanlar tarafından da dahil olmak üzere kullanılıyor.

Bazı örgüt yöneticileri ise gazetecilere, WhatsApp’ın çalışmaması durumunda ulaşabilmeleri için Viber numaralarını gönderdi. Bakalım Afganistan’da Viber ile ilgili de bir çalışma yapılacak mı.

Sonuç itibariyle dünya üzerinde pek çok ülke ve oluşum farklı amaçlar için değişik haberleşme hizmetlerinden faydalanıyor. Ancak hangi aracın, kimin tarafından, ne amaçla kullanılabileceğine yönelik düzenlemeler ve internetin kontrolü son derece tartışmalı ve karışık bir şekilde ilerliyor. Hukuki ve pratik uygulamalar arasında da tutarsızlıklar ve yöntem karışıklığı devam ediyor.