Anasayfa Haber Intel’in AMD GPU’lu ve Dahili RAM’li Dizüstü Çözümleri Yolda

Intel’in AMD GPU’lu ve Dahili RAM’li Dizüstü Çözümleri Yolda

Intel, dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı yeni çözümünde AMD’nin grafik çipinden faydalanacak.

Yıllardır aralarındaki rekabetle andığımız AMD ve Intel, yeni dizüstü bilgisayar çözümleri için ortak çalışma içerisine giriyor. Intel hali hazırda ürettiği dizüstü işlemcilerinin grafik performansını yukarı çekmek için hazırlayacağı MCM’de AMD’nin grafik çiplerini kullanacak.

MCM, yani çoklu çip modülü tipindeki yeni çözüm üzerinde GPU, RAM (GPU için) ve CPU barındıracak. RAM olarak HBM2’yi kullanacak olan yeni “Core H” kodlu MCM’ler, böylece büyük yer avantajı sağlayacak. GPU olarak ise AMD’nin Vega mimarisine sahip 14 nanometrelik bir çip tercih edilecek.

Intel’in yeni Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (gömülü çoklu ara bağlantılı köprü) teknolojisiyle bir araya gelecek olan bu bileşenler, heterojen silikon üzerinden çok hızlı bir şekilde (PCI Express 3.0’dan da hızlı) bilgi iletişimi gerçekleştirebilecekler. Bu bileşenlerin güç, sıcaklık ve performans kontrolünü ise GPU gerçekleştirecek.

Bu MCM’in kullanılmasıyla beraber dizüstü bilgisayar anakartında yaklaşık 20 santimetrekarelik bir alan açılacağı tahmin ediliyor. Bu alan daha yeni teknolojilerin veya daha fazla bataryanın yerleştirilmesinde kullanılabileceği gibi bilgisayarların inceltilip küçültülmesinde de kullanılabilir.

İlk Core H MCM sürümü, 2018’in 1. çeyreğinde son kullanıcıya ulaşmış olacak.