Anasayfa Video Kitap Molası Kitap Molası # 3 – Marslı

Kitap Molası # 3 – Marslı

Marslı kitabını ve filmini konuşmayan bir biz kalmıştık. Kitap Molası’nın yeni bölümünde Andy Weir’ın eserini konuşuyoruz…

Son birkaç yıl bilimkurgu filmlere ve kitaplara olan açlığımızı bir nebze doyuran bir dönem oldu. Daha fazlasını istiyor muyuz? Kesinlikle.

Filminin inanılmaz başarısının arkasında çok iyi yazılmış kitabı var: Marslı. Pek çok farklı kaynakta değerlendirildiği yılın “En İyi Bilimkurgu Romanı” seçilen kitap son derece sürükleyici. Bu sayede türe yabancı okurlara da bilimkurguyu sevdiriyor. Peki nedir bu kitabın olayı? Kitap Molası #3 – Marslı’da bunu konuştuk.

“Altı gün önce, Mark Watney Mars’a ayak basan ilk insanlardan biriydi.
Şimdi ise orada ölecek ilk insan olduğunu düşünüyor.”

Karakterimiz Mark Watney, bir kum fırtınası onu ve ekibini neredeyse öldürdükten sonra kendini Mars’ta tek başına buluyor. Dünya ile iletişim imkânı olmayan Mark’ın kaynakları da sınırlı ve bir kurtarma ekibi gelene kadar bu kaynaklar ile hayatta kalma şansı yok.

Öte yandan Mark açlıktan daha ziyade hasarlı ekipmanlar, zorlu koşullar veya insan hatası yüzünden her an hayatını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya.

Fakat Mark’ın ölmeye hiç niyeti yok ve pes etmeden işe koyuluyor. Hem botanik hem de mühendislik becerilerinden yararlanan kahramanımızın hayatta kalma mücadelesi başlıyor. Mars’ta patates yetiştirmeye kadar giden bu maceranın sonunda Mark Watney hayatta mı kalacak yoksa Mars’ta ölen ilk insan olma ünvanlına mı kavuşacak? Bunu hep birlikte

Kitabı popüler yapan bilimsel konuları anlatırken işin içine eğlence ve gerilimi de katması. Yani okurken sıkılmıyorsunuz. Sürükleyici, aksiyon dolu ve aynı zamanda da bilgilendirici. Kitabı bence bu kadar çekici kılan yanlardan birisi çok doğru bir zamanda piyasaya çıkmış olması. Tam olarak insanoğlunun Mars’a seyahati gündemde iken Marslı’nın bu konuyu bilimsel olarak ele alması ve bunu keyifli bir dille anlatması beğenimizi kazandı. Şiddetle tavsiye ediyoruz.

Kitap, Andy Weir tarafından yazılmış. Andy’nin babası parçacık fizikçisi. Çocukluğunu Arthur C. Clarke ve Isaac Asimov gibi yazarların bilim kurgu klasiklerini okuyarak geçirmiş.

15 yaşında bilgisayar programcısı olarak çalışmaya başlayan Weir, University of California, San Diego’da bilgisayar bilimi okumasına rağmen mezun olamamış.

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Elon Musk ve Michael Dell gibi başarılı isimlerin Üniversite terk olduklarını düşünürsek Andy Weir’in de başarısını buna bağlayabilir miyiz?

AOL ve Blizzard Entertainment gibi şirketlerde programcı olarak çalışmış. Blizzard’da çalışırken Warcraft II oyununu geliştiren programcılardan biriymiş.

Marslı, Weir’e dünya çapında ün getiren ilk romanı. Kitap bilimsel gerçeklere dayalı olması için yazılmadan önce epey araştırma yapılmış. Bunlar arasında yörünge mekaniği, Mars’taki koşullar, insanlı uzay uçuşları tarihi ve botanik gibi konular yer alıyor. Kitabını tamamladıktan sonra ilk olarak kişisel sitesinde ücretsiz yayınlamış. Bazı okurlarının isteği üzerine de Eylül 2012’de e-kitap formatıyla Amazon.com’da 99 cent’ten satışa sunmuş. Kitap üç ayda 35 bin kopya satarak kısa sürede Amazon’un en çok satan bilim kurgu listesine giriyor

Weir daha sonra kitabın basılı yayın hakkını Random House’un sahibi olduğu Crown Publishing’e satıyor ve böylece Marslı, The New York Times’ın en çok satanlar listesinde 1. sıraya kadar yükseliyor

Sonrasında da 20th Century Fox kitabın film haklarını satın alıyor ve yönetmen Ridley Scott kitabı beyaz perdeye uyarlıyor. Film 2 Ekim 2015’te vizyona girdi. Ben de izledim ama fil tabii ki kitabın yerini tutamadı.

Andy Weir şu anda uzaylılar, telepati, ışıktan hızlı seyahat gibi konuları içeren Zhek adlı bilim kurgu kitabı üzerine çalışmakta.

Bizim okuduğumuz kitabın Türkçe çevirisini Emre Aygün yapmış, İthaki yayınlamış. 25 TL’ye almışız (Recep almış)

ISBN: 978-605-375-390-2

Marslı film görsellerinin tüm hakları Twentieth Century Fox Film Corporation’a aittir. Film ya da kitap görsel ve bilgi alıntıları iyi niyet kuralları çerçevesinde yapılmıştır.