Anasayfa Haber Intel Optane Hafıza Modülleri Seneye Piyasada Olacak

Intel Optane Hafıza Modülleri Seneye Piyasada Olacak

Intel’in RAM ile SSD’yi harmanlayan Optane DIMM modülleri 2018 yılında satışa çıkacak.

Bilgisayarlarda sabit diskler genel veri depolaması için kullanılırken, RAM hafıza da anlık işlenecek verileri depolar. RAM’deki veriler elektrik kesildiği anda yok olurken, sabit disk ya da SSD üzerindeki veriler kalıcıdır. Bu iki hafıza tipi yıllardır birbirinden ayrı bir şekilde işlerken, Intel yeni Optane DIMM modülleriyle bunu değiştirmeyi amaçlıyor.

Intel, geleneksel sabit disklere bir nevi tampon bellek görevi yaparak performans artışı sağladığı M.2 Optane’in ardından gözünü RAM slotlarına dikti. Her iki hafıza tipinin en iyi yanlarını alarak oluşturulacak olan yeni modüller, DRAM’lerin yüksek performansına ve NAND flaş çiplerinin elektrik kesildikten sonra veriyi saklayabilme yeteneğine sahip olacak. Bu özellikleri bir araya getirebilmek için 3D XPoint çiplerinin performanslarının ve gecikme sürelerinin biraz daha geliştirilmesi gerekecek.

Optane DIMM’lerin gelişiyle beraber depolama biriminden gelen verilerin işlenmesi ve RAM’e iletilmesi süreçleri çok kısalabilir. Bu da hem işletim sistemi, hem yazılımlar için yükleme sürelerinin neredeyse sıfırlanması anlamına geliyor.

2018’in 2. yarısında piyasaya çıkacağı bildirilen bu teknoloji, ilk olarak büyük veri merkezlerini ve süper bilgisayarları hedef alacak. Ancak Intel’in bu teknolojiyi ne zaman son kullanıcıya sunacağına dair bir bilgi henüz yok.