Anasayfa Haber Ruslar, Intel Yönetim Motoruna Sızmayı Başardı

Ruslar, Intel Yönetim Motoruna Sızmayı Başardı

Bulunan bu yeni açık, bilgisayarların ciddi tehdit altında olduğuna işaret ediyor.

Güvenlik üzerine çalışan Rus şirketi Positive Technologies, Eylül ayında Intel yonga setlerinin derinliklerine inmeyi başardıklarını duyurmuştu. Şirket, bu seferki duyurusunda Intel Yönetim Motoruna sızmayı başardığını bildirdi.

Peki nedir bu yönetim motoru? İşletim sisteminin altında ayrı bir bilgisayarmış gibi çalışan bu bileşen, Platform Kontrol Merkezi’nin (Kuzey Köprüsü) içerisinde barınıyor. Kendi işletim sistemi ve kendi CPU’su bulunan motor, sistem yöneticilerinin bilgisayara ağ üzerinden erişerek istediği ayarları yapmasına ve hatta sistemi komple silmesine imkan sağlıyor.

Normalde sadece sistem yöneticilerinin erişebildiği düşünüldüğü için herhangi bir anti-virüs veya işletim sisteminin kendisi burayı denetlemiyor. Her ne kadar uzaktan kontrol için iyi bir araç olsa da, hackerların bu alana müdahalesi kullanıcıları çok zor durumda bırakabilir.

Güzel haber ise bu erişimin gerçekleşebilmesi için USB bağlantısına ihtiyaç duyulması. Yani internet üzerinden yayınlanacak veya sızdırılacak bir kod ile böyle bir saldırıyı gerçekleştirmek mümkün değil. Bilgisayarın USB bağlantılarına fiziksel erişimin olması gerekiyor.