Anasayfa Haber Windows 10’un ARM İşlemci Performansı Düşük Çıktı

Windows 10’un ARM İşlemci Performansı Düşük Çıktı

ARM mobil işlemciler, dizüstü bilgisayarlarda bekleneni veremeyebilir.

Microsoft ve Qualcomm’un işbirliğiyle önümüzdeki haftalarda piyasaya çıkması beklenen Snapdragon 835 çipsetli dizüstü bilgisayarların performansının bir hayli düşük olduğu iddia ediliyor. İddianın arkasında Winfuture.de internet sitesinin ortaya çıkardığı Geekbench sonuçları bulunuyor.

İşlemci performansını test etmede kullanılan Geekbench testi yapıldığında internet sitesine sonuçlar iletilebiliyor. Winfuture, Geekbench’in sitesi üzerinde araştırma yaparak Qualcomm CLS isimli sistemlerde, Windows 10 S ve Windows 10 Pro 32 bit işletim sistemlerinde yapılan test sonuçlarına erişmiş. Tek çekirdekte 1202, çok çekirdekte ise 4068 puan elde eden Qualcomm CLS sistemlerinin sonuçları an itibariyle siteden kaldırılmış görünüyor.

4 çekirdekli Intel Core i3 8100’ün aldığı sonuçlar ise tek çekirdekte 3692, çok çekirdekte 11860 puan. Fakat Snapdragon 835 çipsetli cihazlar, aynı testten sırasıyla 2200 ve 7700 gibi puanlar elde edebiliyor. Bu durumda Windows işletim sisteminde ARM işlemcilerin iyi çalışmadığı sonucu çıkabilir.

Diğer taraftan bu yapılan testlerin, piyasaya çıkacak cihazların performansını yansıtmayabileceğini de belirtmemiz gerekiyor. Zira henüz optimizasyon sorunları giderilmemiş veya sürücüler oturmamış olabilir. Windows’un Android’den daha ağır bir işletim sistemi olduğu da açık.

Yine de Snapdragon’dan ümidi kesmemek gerekiyor. Intel’in 7000 serisi pek çok işlemcisinde yer alan HD Graphics 630 grafik yongası 441 GFLOP işlem gücüne sahipken, Snapdragon 835’in üzerinde yer alan Adreno 540 ise 567 GFLOP işlem gücüne sahip. Belki de biraz optimizasyon ve birkaç nesil sonra dizüstü bilgisayarlar için daha iyi bir çözüm olabilir. Ayrıca Snapdragon 835 ile gelecek enerji tasarrufu ve dolayısıyla artacak pil performansını da es geçmemek gerek.