Anasayfa Haber Elon Musk, Tesla Semi Tır ve Tesla Roadster 2.0’ı Tanıttı

Elon Musk, Tesla Semi Tır ve Tesla Roadster 2.0’ı Tanıttı

Elektrikli araç üreticisi Tesla, elektrikli tır ve yeni bir spor arabayla karşımıza çıkıyor: Tesla Semi ve Tesla Roadster 2.0

Günümüzün en yenilikçi markalarından olan Tesla’nın 2 yeni aracı tanıtıldı. Elektrikli araçlar konusunda büyük yol kateden firma, önümüzdeki yıllarda Roadster 2.0 spor otomobile ve Semi elektrikli tıra sahip olacak.

Tesla Semi

Geleceği ele alan bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir tasarıma sahip olan Tesla Semi, birbirinden ilginç özelliklere sahip. Tek kişilik bir kabini bulunan tır, yan aynalar yerine kamera sistemlerinden faydalanıyor. Kameralar, tırın kör noktalarını da gösterebildiği için güvenlik konusunda da ekstra fayda sağlıyor.

800 kilometre maksimum menzili bulunan tır, arkasında yük yokken 5 saniyede 100 km/s hıza ulaşabiliyor. Çekebileceği maksimum yük olan 36 ton ile hızlanması 20 saniyeye yükselirken, menzili 500 kilometreye düşüyor.

Aerodinamik yapısı ve kullandığı elektrik motorlarıyla dizel tırlara göre %30 enerji tasarrufu sağlayan araç, kırılması son derece zor bir cam kullanıyor. 2 tane Tesla Model 3 motoru kullanan tır, itişini arkadaki 4 tekerleği aracılığıyla sağlıyor.

Kabin tasarımı sadeliğiyle ön plana çıkarken, sürücüye ve lojistik firmalarına kolaylık sağlayacak özelliklere sahip. Filo yöneticisine rota belirleme, araçları görüntüleme ve planlama imkanı sağlayan Tesla Semi, tamamen otonom olmasa da çoğu Tesla teknolojisini üzerinde barındırıyor. Tesla’nın gelişmiş oto pilot sisteminden faydalanan Semi, acil durumda fren yapabiliyor, şeritleri gözlemleyebiliyor ve şeritlerden ayrıldığında uyarı verebiliyor. Bu da bir şekilde direksiyon başında uyuyakalan şoförler için ekstra güvenlik tedbiri oluyor.

1 milyon 600 bin kilometre kullanıma kadar garanti veren Musk, araçta herhangi bir arıza olması veya bakıma ihtiyaç duyması durumunda sürücüye bilgi vereceğini belirtti.

30 dakikada gerçekleştirdiği hızlı şarj ile 640 kilometre yol katedebilen Semi, 2019 yılında üretilmeye başlanacak.

Tesla Roadster 2.0

Tesla Semi’ın biraz gölgesinde kalan Roadster 2.0 da aslında inanılmaz bir araç. 400 km/s maksimum hıza sahip olan Roadster 2.0, itiş gücünü 4 tekerleğinden birden sağlıyor.

1.9 saniyede 100 km/s hıza çıkabilen araç, bu kalkışıyla dünyanın en çabuk seri üretim arabası olma unvanını da ele geçirmiş olacak.

Tesla Roadster 2.0’ın inanılmaz gücü dışında asıl dikkat çeken nokta ise aracın batarya ömrü. Tam şarj ile neredeyse 1000 kilometre yol gidebilen araç, yüksek performanslı araçlar arasında çığır açabilir. Bugatti Chiron’un maksimum hıza ulaştığında 100 litrelik benzin deposunu 12 dakikada bitirebildiğini hatırlatalım. Elbette ki Roadster 2.0 maksimum hızıyla 1000 kilometreyi göremeyecektir fakat yine de arada büyük fark olduğu aşikar.

Tesla Roadster 2.0’ın fiyatı da 200.000 dolar seviyesinde olacak. Aracın 2019’da piyasada olması bekleniyor.