Anasayfa Mobil Samsung Galaxy Tab S3 İncelemesi

Samsung Galaxy Tab S3 İncelemesi

Samsung’un en üst model Android tableti Galaxy Tab S3’ü inceliyoruz.

Samsung, Android tablet pazarındaki en iddialı modellerinden Galaxy Tab S3, Şubat 2017’de tanıtılmıştı.  Galaxy Tab S2’nin yerini alan tablet, malzeme kalitesi, donanımı ve performansıyla pazarda fark yaratmayı amaçlıyor.

Kutu İçeriği

Derli toplu bir kutu içeriği ile bizleri karşılayan Tab S3’ün kutusunun içerisinde; Samsung S Pen, S Pen yedek uçları, garanti belgesi, hızlı başlangıç kılavuzları, USB Type C kablosu ve hızlı şarj özellikli şarj adaptörü yer alıyor. Tab S3’ün kutu içeriğinde klavye bulunmuyor ancak bunu harici olarak temin edebiliyorsunuz.

Ekran ve Boyutlar

9.7 inç ekran boyutunda olan SM-T820, ismine nazire yaparcasına Qualcomm’un Snapdragon 820 yongasetini kullanıyor. Gövdesinde metal malzeme kullanılan tabletin arka yüzeyinde cam malzeme tercih edilmiş. Tabletin alüminyum kenarları kavisli tasarlanmış. 9.7 inç boyutundaki ekran, 4:3 oranında görüntü sunuyor ve 2048×1536 piksel çözünürlüğünde. Gövdenin %72.7’lik kısmını kaplayan ekran, 264ppı yoğunluğunda. Super AMOLED panelin parlaklığı ise 500 nit. HDR desteğine sahip olan ekran, doygun ve doğru renk gösterebilme konusunda başarılı performans sunuyor.

Tablet, 237.3 mm boyunda, 169mm genişliğinde ve 6 mm kalınlığında. Ekran kenarlarındaki kalın boşluklar göze çarpıyor. Ancak rahatsız edici değil. Tabletin 6mm’lik kalınlığı dikkat çekici. Birçok akıllı telefondan daha ince tasarıma sahip. Piyasadaki en büyük rakibi iPad 9.7’ye oranla daha ince tasarlanan Tab S3, daha küçük alanda aynı ekran boyutunu sunuyor. Ayrıca 429 gram ağırlığındaki Tab S3’ün, 469 gram ağırlığındaki iPad’den daha hafif olduğunu belirtelim.

Bağlantı ve Tuşlar

Ekranın alt bölümünde kapasitif fonksiyon tuşları ve fiziksel home tuşu konumlandırılmış. Home tuşu üzerinde parmak izi okuma sensörü bulunuyor. Cihaz üzerinde AKG by Harman tarafından geliştirilen 4 adet DSL Type 1709 3.0t hoparlör mevcut. Her biri 0.64 Watt gücündeki hoparlörlerin ikisi üst bölümde, ikisi de altta konumlandırılmış. Tutuş pozisyonuna bağlı olarak seslerin derinliği değişebiliyor. Oyun oynarken ya da video izlerken 2 hoparlör kapanabiliyor, ama sorun teşkil etmiyor. Tabletin 4 hoparlörünün ses performansı başarılı. Müzik dinlerken ya da video izlerken harici bir cihaza ihtiyaç duymadan tatmin edici ses alabiliyorsunuz.

Tabletin güç ve ses tuşları sağ tarafta bulunuyor. Sol taraftaysa manyetik klavye bağlantı girişleri yer alıyor. 3.5mm kulaklık girişi ve USB Type C bağlantısı alt kenar üzerinde. Yüksek çözünürlüklü ses desteği yok. Ancak yazılımla ses ayarlarını kişiselleştirebiliyorsunuz. Ayarlardan, ses kalitesi ve efektler seçeneği bulunuyor. Buradan ekolayzır ve gelişmiş ayarlar yapılabiliyor. Adapt Sound’u devreye alarak duyabildiğiniz ses aralığı doğrultusunda kendi ses ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Ayrıca, müzik ve videoların ses çözünürlüğünü geliştiren UHQ ölçekleyici, surround, lambalı amfi ve konser salonu modlarını devreye alabilirsiniz.

Tabletin arka bölümünde cam malzeme kullanılmış. Cam yüzey parmak izi tutmaya müsait. Masa gibi yüzeylerde tablet daha kaygan hale gelebiliyor. Masa üstüne bırakırken ya da alırken dikkatli olmakta fayda var.

Arka üst bölümde konumlandırılan kamera, 13 megapiksel çözünürlüğünde. Kamera LED flaşla desteklenmiş. Telefonun ön kamerasıysa 5 megapiksel çözünürlüğünde ve flaş desteği bulunmuyor.

Donanım

Tabletin kalbinde, akıllı telefonlardan tanıdığımız Snapdragon 820 çipsetini görüyoruz. İşlemci içerisinde 2 adet 2.15Ghz’lik Kryo ve 2 adet 1.6GHz’lik Kryo çekirdeği yer alıyor. Özel tasarlanmış 64 bit dört çekirdekli Kryo CPU, Adreno 530 grafik yongası, 4GB LPDDR4 RAM ve 32GB dahili depolama alanıyla desteklenmiş. 32GB’lık depolama alanının yaklaşık 23 GB’ını kullanabiliyorsunuz. Cihazda microSD kart girişi de bulunuyor. Tabletle 256GB’a kadar kartlarınızı kullanabilirsiniz.

Çift bantlı Wi-Fi 802.11 ac  ve Bluetooth 4.2 ile donatılan Tab S3’de NFC ve dahili FM Radyo bulunmuyor. Samsung Galaxy Tab S3’de görev yapan pil 6000mAh kapasiteli. Hızlı şarj desteğine rağmen yüksek kapasiteli pil 3 saatte doluyor. USB Type C bağlantısı üzerinden şarj olan cihaz, 12 saat video izleme ve 8 saat internet kullanımı sunuyor. Kullanım tarzınıza göre bu süreler aşağı ya da yukarı değişebiliyor.

Oyun ve Benchmark

Tab S3’ü çeşitli test programları ve oyunlarla deneyimledik. Antutu Benchmark’ta 143.949 puan elde eden Tab S3, Geekbench 4 tek çekirdekte 1241, çoklu çekirdekte 3986 sonucuna ulaştı. PCMark’da ortalama 5023 puan elde etti. Yüksek grafikli oyun testlerindeyse GFXBench GL testlerinden faydalandık. Ortalama 770,1 frame elde eden Tab S3, hem 2048×1356 hem de 1920x1080p testlerinde başarılı sonuçlar ortaya koydu

Basemark’ta ortalama 38919 oyun performansı sunan tablet, Basemark OS II’de genel puanda 1964 sonucunu elde etti. Cihazın depolama performansını ölçtüğümüz AndroBech testindeyse 288.32 okuma, 89.09 yazma sonuçlarını elde ettik.

Galaxy Tab S3 ile World of Tanks Blitz , Real Racing 3, FIFA Mobile ve NBA Live oyunlarını deneyimledik. Büyük ekran mobil oyunlarda avantaj sağlıyor. Oyun kontrollerine rahat erişim, oyun performansınızı arttırıyor. Tab S3’ün 9.7 inçlik ekranı, daha fazla detay görmenizi sağlıyor. Tabletle akıcı oyun oynayabiliyorsunuz. Snapdragon 820 ve Adreno 530, test sonuçlarından ve detaylardan da görebileceğiniz başarılı performans sunuyor. Zayıf bulduğumuz noktaysa, depolama biriminin düşük okuma-yazma hızı oldu.

Tab S3, geniş kodek desteği sunuyor. Tabletin video performansını deneyimlemek için Youtube uygulamalarını kullandık. İnternet bağlantınızla ilgili bir problemiz yoksa, Youtube’dan 1440p çözünürlüğünde QHD 2K videoları rahatlıkla izleyebilirsiniz.

Yazılım

Tablet, Android 7.0 Nougat ve TouchWiz arayüzünü kullanıyor. Arayüz geçişleri oldukça akıcı. Ekran üzerine uzun süre dokunduğunuzda, ana menü ayarlarına ulaşıyorsunuz. Buradan istediğiniz Widget’ları ana menüye ekleyebilir ve duvar kağıtlarını değiştirebilirsiniz. Uygulamaların üzerine uzun basarak, uygulama hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Ayrıca uygulamayı uykuya alarak, arka planda çalışmasını engelleyerek pil kullanmasını, güncelleme almasını ve bildirim göndermesini engelleyebiliyorsunuz.

Android 7.0 Nougat işletim sistemini kullanan tablet S Pen ile birlikte yaratıcı bir kullanım sunuyor. S Pen, Note serinde olduğu gibi not oluşturma, akıllı seçim, ekran üzerine not alama, çeviri ve kısa yollar ekleme özellikleri getiriyor. Cihazda Microsoft Ofiice uygulamaları ön yüklü. S Pen ile renklendirme ve çizimler yapabileceğiniz Penup uygulaması da bulunuyor. S Pen ile uygulamadaki çizimleri renklendirebilir, kendi çizimlerinizi oluşturup paylaşabilirsiniz. Tab S3’ün Bölünmüş ekran özelliği sayesinde, 2 uygulamayı tek ekranda kullanabiliyorsunuz. Örneğin, Youtube üzerinden video izlerken, sosyal medya hesaplarınızı kullanabilir, not tutabilir ya da tarayıcıdan internet sitelerine eriiebilirsiniz.

Tab S3’de oyunları tek çatı altında toplayan Game Launcher özelliği bulunuyor. Yüklediğiniz oyunları özel bir menü altında toplayan bu özellik, masa üstüne kısa yol olarak eklenebiliyor. Game Launcher, oyun istatistiklerinizi tutabiliyor, oyun içi video kayıtları almanıza imkan tanıyor. Oyun oynarken alarm ve bildirimleri engelliyor. Ayrıca tabletin performansını optimize ederek, en iyi şekilde oyun oynayabilmenizi sağlıyor.

Kamera

Tabletlerle fotoğraf çekmek, pek de verimli sonuçlar ortaya çıkarmıyor. Konferans görüşmeleri ya da video aramalar için tabletlerin ön kameraları daha çok tercih ediliyor. Samsung, Tab S3’de akıllı telefon modellerinde olduğu gibi yüksek çözünürlüklü sensörler kullanmış. Tab S3’ün arka kamerasında 13MP çözünürlüğündeki Sony IMX260 sensör bulunuyor. Kameranın 27mm’lik lensi, f/1.9 diyafram aralığı sunuyor. Samsung Galaxy S7 ile aynı sensörü kullanmasına rağmen lens yapıları daha farklı tasarlanmış.

Tek LED flaşla desteklenen ana kamerayla, 2160p çözünürlüğünde 30 FPS video kaydı yapabiliyorsunuz. Hem ön hem de arka kamerada optik görüntü sabitleme yok. Otomatik, pro, panoramik, hiper geçiş, at arda, HDR, yiyecek ve sanal çekim modları ön yüklü olarak geliyor. İsterseniz spor, çift kamera gibi daha fazla çekim modunu, tablete yükleyebilirsiniz.

Tab S3’ün ön kamerasıysa 5MP çözünürlüğünde. f/2.2  diyafram aralığındaki 23mm’lik lens kullanan kamerayla, 1080p video kaydı yapılabiliyor. Ön kamerada flaş desteği yok. Selfie, geniş selfie, artarda çekim ve sanal çekim modları ön yüklü olarak geliyor. Selfie çekimleri için yüz güzelleştirme seçeneği mevcut. Ön kamerayla çekim yaparken, cilt tonunuzu, yüz formunuzu ve gözlerinizi ayarlayabiliyorsunuz.

Kamera uygulaması oldukça basit tasarlanmış. Ortada deklanşör, solda video çekim modu, sağ bölümdeyse galeri bulunuyor. Ekran üzerinde parmağınızı yukarı aşağı kaydırarak, ön ve arka kamera arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ekranı sağa çekerek efektlere, sola çekerek çekim modlarına erişiliyor. Tablet, video kaydederken, fotoğraf çekimi yapabiliyor.

Kameranın performansı, tatmin edici. 13 MP’lik arka kamera hem gece hem de gündüz çekimlerinde başarılı performans sunuyor. Flaş ise boyutundan beklenmeyecek şekilde aydınlatma sağlıyor. 5MP’lik ön kameraysa video görüşme için yeterli performans sunuyor. Daha fazlasını beklememek gerekiyor.

Sonuç

Samsung Galaxy Tab S3, siyah ve beyaz olmak üzere 2 renk alternatifiyle geliyor. Tabletin fiyatıysa 2100 ile 2400 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.

Artılar: Tablet S Pen ile geliyor, 2048 x 1536 çözünürlüğündeki Süper AMOLED ekran başarılı renk sunuyor. Performans ve ses kalitesi tatmin edici. 6000mAh kapasiteli pil ise yeterli.

Eksiler: Klavye ayrı satılıyor. S Pen için tutacak yok, IP sertifikası yok.

Teknik Özellikler

  • Ekran: 9.7 inç 2048x1536p Süper AMOLED 4:3 264ppi
  • İşlemci: Qualcomm Snapdragon 820 4 çekirdekli 2×2.15 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo
  • Grafik İşlemci: Adreno 530
  • RAM: 4GB
  • Depolama: 32GB
  • microSD: 256GB’a kadar
  • WiFi: 802.11 AC
  • Bluetooth: 4.2
  • Bağlantı: USB Tip C
  • Arka Kamera: 13 MP, f/1.9, 27mm Sony IMX 260 sensör 2160p@30fps
  • Ön Kamera: 5 MP, f/2.2, 23mm, 1080p
  • Batarya: 6000mAh