Anasayfa Haber Google, İstemeyen Kullanıcıları Bile Takip Ediyor

Google, İstemeyen Kullanıcıları Bile Takip Ediyor

Google’ın sim kartı takılı olmayan telefonların bile konumunu takip ettiği ortaya çıktı.

Android akıllı telefonlar, 2017 başından bu yana “daha iyi hizmet vermek” iddiasıyla kullanıcı konumunu sürekli olarak Google ile paylaşıyor. Pek çok uygulamanın ve yazılımın bunu yaptığını biliyoruz. Fakat uygulamaları veya yazılımları istediğimiz takdirde cihazdan kaldırabilir veya konum erişimini kapatarak bu durumdan kurtulabiliriz. Fakat Google’ın Android akıllı telefonlarda kapatılması mümkün olmayan bir şekilde konumumuzu takip ettiği ortaya çıktı.

Quartz’ın araştırmasına göre Google, konum hizmetleri kapatıldığında bile farklı yollarla konum takibi yapıyor. Cihazın GPS’i durdurulduğunda çevredeki baz istasyonları aracılığıyla konum takibini sürdüren Android akıllı telefonlar, sim kart takılı olmadığında bile takibi bırakmıyor.

Sim kartın takılı olmadığı durumda telefon, en yakın baz istasyonlarının kaydını tutmaya devam ediyor. Baz istasyonlarının yakınlığına, sinyalin kalitesine ve şiddetine göre 400 – 500 metre çapında bir alan içerisinde olduğunuz saptanabiliyor. Telefon internete bağlanabildiği ilk fırsatta ise bu bilgileri şifreleyerek Google’a gönderiyor. Sıfırlanan ve hiçbir uygulama yüklenmemiş, temiz telefonlarda bile bu durum gözlendi.

Her ne kadar gönderilen konum verileri şifrelenmiş olsa da 3. parti yazılımlarla, hackleyerek bilgilerin başka bir sunucuya da gönderilmesinin mümkün olduğu söyleniyor. Google sözcüsüne göre bu veri hiçbir zaman saklanmadı veya kullanılmadı. Kasım ayı sonunda Google’ın bu çalışmasının durdurulacağı belirtildi.