Anasayfa Video Samsung Sound+ MS650 Soundbar İncelemesi

Samsung Sound+ MS650 Soundbar İncelemesi

Samsung’un yeni nesil ses sitemi Sam inceleme videosunda, cihazın teknik özelliklerine, kullanım detaylarına ve performansına göz atıyoruz.

Samsung’un Sound+ serisi MS650 soundbar modelleri ev sineması deneyimini arttırmak için ortaya çıktı. Öncesinde 5+1 ve 7+1 ev sineme ses sistemleri bulunuyordu. Bu sistemler yüksek performans sunsa da çok fazla yer kaplayan ve kurulumu zor modeller. Soundbar seçeneği ise tek bir ürün içerisinde, daha derdi toplu ve kolay bir kurulum ve kullanım sunuyor.

Soundbar’ların tercih edilmesindeki bir başka sebep de incelen TV’lerin ses performansının düşmesi. TV’lerinin ses performansından memnun olmayan ve daha gelişmiş ses performansı arayan kullanıcılar için bu seçenek ideal bir çözüm sunuyor. Samsung Sound + MS650 de Samsung’un en çok dikkat çeken Soundbar modeli. Ayrık bir subwoofer kullanmayan sistem, özel sürücülerle donatılmış. Kaliforniya’daki yeni ses laboratuvarlarında geliştirilen ses sisteminin detaylarına yakından bakıyoruz.

Tasarım

Öncelikle cihazın tasarımına baktığımızda HW-MS650’nin dış yüzeyinin fırçalanmış alüminyum görünümlü olduğunu görüyoruz. Cihazını içini açtığımızdaysa iç yapının plastik malzemeden üretildiğini görmekteyiz. Plastik malzemenin dışındaysa alüminyum kaplama tercih edilmiş. MS650’nin ön paneli ızgaralı bir yapıya sahip. Izgara’nın altındaysa 9 dahili hoparlör ve LED ekran konumlandırılmış.

1060mm boyundaki soundbar, 78mm yüksekliğinde, 130.5mm derinliğinde ve 6.2kg ağırlığında.

Sound+ MS650’yi çalıştırdığınızda sağ köşede konumlandırılan LED ekran devreye giriyor. Ekranın üzerinde ses seviyesini, EQ ayarlarını ve bağlantı özellikleri gibi detayları görmek mümkün.

Cihazın sağındaki güç, menü ve artı-eksi tuşlarıyla ses sistemini ayarlamak mümkün. Ayrıca, akıllı telefon ve tablete yüklenebilen Audio Remote ve Multiroom  uygulamalarıyla diğer Samsung ses sistemleri cihaza eklenebiliyor. Ayrıca uygulamalar üzerinden kişisel ayarlar da yapılabiliyor.

Bağlantılar ve HDMI ARC

Soundbar’ın tüm bağlantı noktaları arka bölümde bulunuyor. Cihazda ARC destekli HDMI portu yer alıyor. Audio Return Channel yani ARC portu, TV’nizin sesini HDMI kablosu ile Sounbar’a aktarmaya yarıyor. Yine bu port sayesinde TV’nize bağlı Blu-ray oynatıcı, konsol veya uydu alıcı gibi cihazların sesini de doğrudan soundbar’a aktarabiliyorsunuz. Bu özellik için Samsung cihazların da şat olmadığını belirtelim. ARC desteğine sahip tüm marka ve model ürünlerle kullanabiliyor.

Cihazda Samsung Anynet+ desteği de mevcut. Samsung TV’nizi kullanarak, bağlı cihazları tek kumanda üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Bu sayede, ses sistemi için ayrı kumanda TV için ayrı kumanda kullanma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Soundbar’ın sesini de TV kumandası ile yönetebiliyorsunuz ve TV’nizi kapattığınızda Soundbar da kapanıyor. Sesin ve gücün yanında, TV’nin Ana Menüsünde bir seçenek olarak görünen EQ ve ses modlarını ayarlamak için de TV uzaktan kumandası kullanılabiliyor.

Ekolayzır ile uğraşmak istemeyen kullanıcılar içi ise MS650’de akıllı ses modu özelliği mevcut. İzlediğiniz görüntünün sesini algılayan bu sistem örneğin spor müsabakalarını izlerken ses modunu otomatik olarak buna göre ayarlayabiliyor.

Cihazın bağlantı portları arkada yer alıyor. Buradaki girintiler kabloların çıkıntı yapmasının önüne geçiyor. Cihazın kurulumu oldukça basit tutulmuş. HDMI’ı TV’ye bağlayıp, güç kablosunu prize taktıktan sonra, kullanıma hazır hale geliyor.

Cihaz üzerinde 2 adet HDMI portu mevcut. HDMI 2.0 giriş portu HDR, 60 Hz 4:2:0 veya 30 Hz 4:4:4 4K video görüntü alıp bunu TV ARC üzerinden TV’ye aktarmak mümkün. Bu bağlamda 4K Blu-ray oynatıcınızı doğrudan soundbara bağlayabilirsiniz.

Desteklenen ses biçimleri arasındaysa AAC, MP3, FLAC, WAV, OGG ve ALAC bulunuyor.

ARC desteğine sahip olmayan TV’ler için bir adet optik ses girişi mevcut. Yine 3.5 mm analog girişi de olmazsa olmazlar arasında.

Kablosuz Bağlantı

Soundbar MS650’nin dikkat çekici özellikleri arasında dahili Bluetooth ve WiFi yer alıyor. Bluetooh 4.0 sayesinde cihaza akıllı telefonunuzdan ses aktarabiliyorsunuz. Wi-Fi ise 2.4 GHz ve 5 GHz bağlantıları destekliyor.

Alttaki Wi-Fi setup tuşlarıyla diğer Samsung kablosuz hoparlörleri de cihaza bağlayabiliyorsunuz. Bu sayede soundbarı subwoofer ile destekleyip, 5.1 yada 7.1 ses sistemine dönüştürmek mümkün. Dahili Wi-Fi ve Multiroom uygulamasını kullanarak NAS aygıtlarından, bilgisayarlardan ve Spotify gibi servislerden müzik çalmak veya sesi evdeki diğer Samsung hoparlörlere göndermek mümkün.

Başta da belirttiğimiz gibi HW-MS650’de, harici bir subwoofer mevcut değil. Cihazda subwoofer kullanmadan güçlü bir bas vermesine imkan tanıyan “Çoklu Hoparlör Kontrolü” ve “Ses Bozulmasını Engelleme” özellikleri bulunuyor. Üç kanallı ses barı, her kanal için 2 adet olmak üzere, toplamda  6 adet  orta ve bas sürücülerini kullanıyor.

Cihazın toplam ses çıkış gücü 180 Watt. Sesi analiz ederek sürücülerin aynı anda hareket edebilmesini sağlayan Çoklu Hoparlör Kontrolü özelliğini kullanan cihaz, sürücülerin hareket derinliğini artırarak, subwoofera ihtiyaç duymadan bas seslerini veriyor.

Dijital Sinyal İşlemci

Sound+’ın kalbinde, Anolog devices’ın ürettiği, 3. nesil 32-bit SHARC dijital sinyal işlemciyi görüyoruz. ADSP-21262 kodlu SHARC işlemci, otomobil eğlence sistemleri, ses tanılama çözümleri, medikal ve ölçümleme cihazlarında kullanılıyor. Videonun 12. dakikasında görebilirsiniz.

İşlemcinin en önemli kullanım alanıysa, yüksek kalitede ses çözümlemesi. Gelişmiş ses işlemcisi, tüm sistemi kontrol ediyor. Sesleri analiz eden işlemci, sürücüleri kontrol ederek, subwoofer olmadan bas etkisi yaratabiliyor.

Cihaz üzerindeki Tweetar’lar 600Hz ila 2.5KHz aralığında çalışıyor. Daha geniş çapraz geçiş aralığı kullanan tweeterlar, sürücüler arasındaki parazitleri en aza indirgemek için geniş aralıklı ters kubbe şeklinde tasarlanmış.

Samsung’un patentli Distortion Cancelling teknolojisi, hoparlörün titreşiminden sonra ortaya çıkacak düşük frekans bozulmasının önüne geçiyor. Bu sayede derin ve daha detaylı bas elde ediliyor.

Ses Modları, Teknolojiler ve Sonuç Değerlendirme

MS650’de 5 farklı ses modu mevcut. Standart, Müzik, Net Ses, Spor ve Film gibi çeşitli EQ ayarlarının yanı sıra, kendi ayarlarınızı da oluşturabiliyorsunuz. Dolby Atmos desteği bulunmayan cihazda, dijital ve kristal amfi, Dolby Digital 5.1 ve 2 kanallı DTS Dijital surround 2 desteği bulunuyor.

Cihazın eksik bulduğumuz özelliğiyse tek HDMI girişi olması. Ancak ARC desteğiyle bu açığı da kapatabiliyor.

Harici bir subwoofer olmadan güçlü bas sunabilen MS650, Samsung’un detaylı ve dinamik ses sunan, müzikal anlamdaki en gelişmiş soundbar modellerinden biri. Şık tasarımıyla dikkat çeken Sound+’ın zengin giriş portları da bir başka artı.

Geniş bir aygıt desteği olan ürüne Samsung SWA-9000S kablosuz hoparlörleri de ekleyebiliyorsunuz. Basit kurulumu ve kullanım kolaylığıyla da öne çıkan cihaz, kablo karmaşasından kurtarıyor ve tüm müzik sistemini tek çatı altında toplamayı başarıyor.

Ev sinemasında ses gücü ve kalitesi MS650 ile dahili TV hoparlörü ya da ufak Bluetooth hoparlörlere göre çağ atlıyor. Basit bir hoparlör değil, yeni nesil teknolojileri barındıran gelişmiş ve güçlü bir ses sistemi.

Türkiye’de inceleme tarihinde 2500 TL civarında fiyatlara bulunabilen bu Soundbar, güçlü bir görüntünün yanında güçlü bir sesi derli toplu almak isteyenler için doğru bir seçim. Bunun da ötesinde mühendisliğinden işlemcisine, yazılımından genel kullanımına kadar fiyatını hakeden gelişmiş özellikleri sunuyor.