Anasayfa Haber Robotlar için Yeni Kas Geliştiriliyor

Robotlar için Yeni Kas Geliştiriliyor

Geliştirilen yeni robotik kas teknolojisiyle robotların iş gücü büyük ölçüde artacak.

Boston Dynamics’in mekanik robotları hareket kabiliyetleri konusunda büyük ilerleme kaydediyor olsalar da biyolojik yapıları taklit etme konusunda hala yeterli gelişme sağlanmış değil. Biyolojik yapılar esnekliğe ihtiyaç duyuyorlar. Robotik dünyasında daha fazla esneklik, daha karışık tasarım anlamına geliyor. Karışık tasarımlarda da kaslardan elde edilen güç hayli düşüyor.

MIT ve Harvard Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla geliştirilen yeni teknoloji, “Soft Robot” adı verilen esnek yapıdaki robot kaslarının çok daha fazla güç üretebilmesini sağlıyor. Su ve hava basıncıyla çalışan yeni robot kasları, kendi ağırlığının 1.000 katı kadar ağırlığı kaldırma gücüne sahip. 2.6 gramlık tek bir kasın 3 kilogramlık nesneleri havaya kaldırabildiği söyleniyor.

Yeni robot kasları, iç kısımda bulunan plastik iskeletin hava veya su kullanılarak hareket ettirilmesini temel alıyor. Deri olarak tanımlayabileceğimiz dış kaplama, kullanılan hava veya suyun sızmasını engelliyor. Kasın bir ucundan uygulanan vakum ile de hareket tamamlanıyor.

Yeni kas teknolojisinin ölçeklendirilebilir olması, farklı boyuttaki robotlarda da kullanılması anlamına geliyor. Üretim maliyeti son derece düşük olan bu robot kaslarının verimliliği ise geliştirilmesinde çalışan bilim insanlarını bile şaşırtmış.