Anasayfa Haber Çoğu Android Uygulaması Telefonunuzu İzinsiz Takip Ediyor

Çoğu Android Uygulaması Telefonunuzu İzinsiz Takip Ediyor

Android’in gizlilik problemleri devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, Google’ın sim kartı takılı bile olmayan telefonları takip ederek konum verilerini aldığını sizlerle paylaşmıştık. Daha öncesinde de Google Play’de yer alan bazı uygulamaların sahte olduğunu ve milyonlarca insan tarafından indirildiğini bildirmiştik. Görünen o ki Android’in güvenlik ve gizlilikle ilgili eksiklikleri devam ediyor.

Fransız araştırma şirketi Exodus Privacy ve Yale Üniversitesi Gizlilik Laboratuvarı’nın ortak çalışmasına göre Android uygulamalarının dörtte üçünün içinde telefonu izinsiz takip etmeyi sağlayan yazılımlar barınıyor. 300’den fazla uygulamanın ele alındığı araştırmada, bu tip yazılımlardan çoğunlukla küçük yazılım geliştiricilerin faydalandığı gözlemlendi. Spotifiy, Uber, Tinder ve OKCupid ise bu yazılımlardan faydalanan “büyük” uygulamalara örnek.

Uygulamalarda en çok CrashLytics ve DoubleClick takip yazılımlarının bulunduğu gözlemlendi. Google’ın servisi olan CrashLytics, ağırlıklı olarak yazılımcılara hata raporlamada kullanılıyor olsa da, kullanıcıların neler yaptığına dair bilgilerin de bu yolla elde edilebileceği söyleniyor. İzinsiz elde edilen veriler, çoğunlukla kişiselleştirilmiş reklam amacıyla kullanılıyor.