Anasayfa Haber HDMI 2.1, 10K Desteği Getiriyor

HDMI 2.1, 10K Desteği Getiriyor

Yeni görüntü aktarım standardı olan HDMI 2.1 kullanıma hazır.

Geçtiğimiz Ocak ayında özellikleri duyurulan HDMI 2.1, üreticilerin kullanımına sunuldu. Yeni görüntü bağlantı standardı HDMI 2.1’in oldukça yüksek çözünürlük desteğiyle uzun vadeli kullanımı hedefleniyor.

Yeni HDMI 2.1 bağlantısı, 48 Gbps’ye kadar bant genişliği sağlıyor. HDMI 2.0’da maksimum 18 Gbps’ye kadar görüntü aktarımı gerçekleştirilebiliyordu. Geçmiş tüm HDMI bağlantılarıyla uyumlu olan HDMI 2.1, bu bant genişliğiyle hali hazırda kullanılmakta olan çözünürlüklerde daha yüksek Hz değerlerini iletebiliyor.

4K 120 Hz desteği bulunan yeni bağlantı noktası, 8K çözünürlükte de 60 Hz değerini sağlayabiliyor. Maksimum 10K çözünürlüğün iletilebildiği yeni bağlantı çeşidi Dinamik HDR desteğini de beraberinde getiriyor.

HDMI’ın yeni sürümünde teknik geliştirmelerin yanı sıra yeni teknolojiler de yer alıyor. Oyuncuları hedef alan VRR teknolojisi (Variable Refresh Rate – Değişken Tazeleme Oranı) ile tepki süresinin düşeceği ileri sürülüyor. Quick Frame Transport teknolojisi de benzer bir işleve sahip.

Medya değiştirilirken oluşan siyah bekleme ekranının süresini kısaltan bir teknoloji de HDMI 2.1’e entegre edilmiş. 2018 içinde piyasaya sürülecek yeni ürünlerde HDMI 2.1 desteğine yer verileceği tahmin ediliyor.