Anasayfa Mobil Samsung DeX İncelemesi

Samsung DeX İncelemesi

Samsung’un Galaxy S8 ve Note 8 telefonlarıyla uyumlu Dex Multimedya İstasyonu’nu inceliyoruz.

Samsung Dex, telefonunuzdan HDMI, Ethernet ve tam boyutlu USB A port çıkışları almanızı sağlayarak masaüstü bilgisayar tecrübesi sunan pratik bir istasyon. Ancak bilgisayarınızın yerini almaya aday dersek çok doğru olmaz. Monitör, klavye, fare tüm bunlar mevcut tabi ki ancak alışageldiğimiz masaüstü tecrübesini donanım kadar yazılım da oluşturuyor.

Portlar

Her şeyden önce Dex’in avucunuza sığacak ölçüde küçük boyutları ve 230gr ağırlığıyla taşınabilirliği göze çarpıyor. İstasyonun arkasındaki giriş çıkış portlarına baktığımızda gücün USB-C bağlantılı kablo üzerinden telefonun şarj cihazı ile sağlandığını görüyoruz. Burada hemen belirtelim, Dex minimum 9V ile besleniyor. Bu sebeple 5V USB portlarıyla veya adaptörlerle çalıştıramıyorsunuz. Güç girişinin hemen yanında bulunan HDMI üzerinden maximum 1080p çözünürlükte görüntü çıkışı alabiliyoruz. HDMI üzerinden monitöre sesin de aktarılabildiğini belirtelim. Lakin bunun için öncelikle Google Play’den gayri resmi DeX Hub yazılımını indirmeniz ve ayarlardan sesi HDMI’a vermeniz gerekiyor.

İstasyon üzerindeki diğer portlardan ethernetin maksimum 100 megabit/sn ve USB A portlarının da USB 2.0 standardında olduğunu da belirtelim. Bu girişlere klavye, fare, yazıcı vb.. aygıtlarınızı rahatlıkla bağlayabiliyorsunuz. Sınırlı port sayısından en iyi şekilde faydalanmak adına biz tek USB alıcısıyla çalışan kablosuz klavye fare seti kullanmanızı öneriyoruz.

Kullanırken Şarj Edin

Yatay konumda olan istasyonun üst kısmını kaydırarak dik konuma alabiliyoruz. Dik konumda ortaya çıkan USB C portuna telefonunuzu takıp çıkarırken istasyona veya telefona zarar vermemeniz için Samsung burayı oldukça esnek yapmış ve yine bu sayede telefonlarınız kılıfından çıkarmadan da takılabiliyor. Ayrıca telefonunuz istasyona bağlı olduğu sürece buradan şarj edilmekte.

Aynı anda şarj etmek ve yoğun kullanmak kimi telefonlarda ısınma problemi yaratabileceği için Samsung mühendisleri çözümü istasyonun arkasına sessiz bir fan koymakta bulmuş.

Tüm bunlar kulağa güzel gelse de başta belirttiğimiz gibi Dex, masaüstü bilgisayarınızın pabucunu dama atmaya aday bir ürün değil. Teknolojinin geldiği noktayı ve gelecekte bu yönde neler yapılabileceğini göstermesi açısından iyi bir prototip olsa da ürünün günümüzdeki işlevselliği cep telefonlarının sınırlı işlemci gücü ve yazılım desteği sayesinde biraz düşük kalıyor.

Masaüstü Deneyimi

Gerekli bağlantıları yapılmış Samsung Dex’e Galaxy S8, S8 Plus ve Note8 modellerinden birini takar takmaz cep telefonumuzda çıkan mesajı onaylıyoruz ve monitöre görüntü alıyoruz. Dex arayüzü için Android işletim sistemininin büyük monitörlere uyarlanmış bir kaplaması diyebiliriz.

Masaüstündeki uygulamaları açmak için alışageldiğimiz tek tıklamayla seçme, çift tıklamayla çalıştırma burada da geçerli. İstediğimiz uygulamaların kısayollarını masaüstüne taşıyabiliyoruz.  Arayüz içinde sağ tıklamaya da yer yer işlevsellik kazandırılmış.

Sol alt köşede bulunan uygulamalar butonuna tıkladığınızda telefonunuza yüklü uygulamaları görebiliyorsunuz. Çalıştırdığınız uygulamalar ayrı pencerelerde açılıyorlar ve bu pencereleri istisnalar olmakla birlikte yeniden boyutlandırabiliyorsunuz.

Açılan uygulamaların simgeleri bugün kullandığımız modern masaüstü işletim sistemlerinin görev çubuğunda olduğu gibi sol alt barda beliriyor.

Sağ alttaki bar ise yine modern işletim sistemlerinden aşina olduğumuz gibi saati, tarihi, ses ve giriş dilleri seçeneklerini barındırıyor. Telefonunuzun pil ve şebeke sinyal durumunu da buradan görebiliyorsunuz. Ek olarak yüklü uygulamalarınızdan gelen bildirimler burada simgeler halinde gösteriliyor.

Aramalar ve Dex

Merak ettiğimiz konulardan birisi birisi sizi aradığında Dex’in nasıl davranacağı idi. Yaptığımız denemelerde arama penceresinin de diğer uygulamalar gibi olduğunu gördük. Gelen çağrıyı cevapladığımızda ses iletimi telefonun kendi mikrofonu ve hoparlöründen gerçekleşti. Tam da bu noktada, telefon istasyona bağlıyken yapılan aramalarda ses kalitesini iyileştirmek için Dex üzerinde Samsung cep telefonlarıyla gelen kulaklıkları da takabileceğimiz TRRS destekli 3.5mm bir analog jack bulunması fena olmazdı. Bu sayede arama geldiğinde kullanıcı üzerinde çalıştığı işi yarıda kesmeden, optimum ses kalitesiyle telefon görüşmelerini yapabilirdi.

Dex İstasyonu’nun avantajlarından birisi de büyük masaüstü monitörün avantajını kullanarak uygulamaları pencerelerde gösterebilmesi. Böylece gerçek anlamda multi-tasking yapabiliyorsunuz. Yaptığımız denemelerde birden çok uygulamanın takılmadan aynı anda çalışabildiğini gördük. Buna YouTube, Google haritalar, Microsoft Word ve web tarayıcı dahil.

Ancak herhangi bir uygulamayı tam ekran yaptığınızda, arkaplanda çalışan YouTube uygulaması video oynatmayı durduruyor. Bunun muhtemelen Google’ın YouTube uygulamasına getirdiği bir kısıtlama olduğunu belirtelim.

Telefon istasyondayken farkettiğimiz bir diğer değişiklik de ayarlar menüsüne wallpaper, monitör zaman aşımı süresi, klavye dil seçimi, fare işaretçisi hızı gibi extra seçenekler eklenmesi oldu. İyi bir masaüstü bilgisayar tecrübesi için bunlar gerekli ayarlar.

Tam Ekran Sorunu

Dex arayüzünün en büyük eksilerinden birisi her uygulamanın pencereleri genişletilemiyor. Örneğin Facebook, Messenger ve Instagram gibi uygulamaları telefonun ekranı kadar bir alanda, yani dikdörtgen bir pencerede kullanabiliyorsunuz. Ayrıca pencereleri taşırken çok hafif bir gecikme hissi var. Ancak bu muhtemelen pek çok kullanıcı tarafından farkedilmeyecek kadar küçük bir süre. Gözlerimizin aradığı bir diğer özellik ise pencereleri ekranın uçlarına veya diğer pencerelere yaklaştırdığımızda otomatik yapışma yani “snap” özelliği idi.

Bunun yanı sıra bazı uygulamaları açtığımızda tüm özelliklerinin Dex’te destenlenmeyebileceği uyarılarını da gördük. Firefox gibi bazı popüler uygulamalar ise direk Dex ile uyumsuzdu.

Ancak yine de e-posta okuma, video izleme, webde gezinme ve ofis uygulamaları gibi temel bilgisayar fonsiyonlarını büyük bir ekranda gerçekleştirmek ve bunu klavye farenin rahatlığında, yeri geldiğinde multi-tasking ile yapabilmek güzel.

Sonuç olarak Dex belki Crysis’i çalıştıramıyor ancak sunduğu özelliklerle sürekli seyahat halindeki iş insanlarına, yurtlarda kalan öğrencilere oldukça cazip geleceği kesin.