Anasayfa Haber Sahte iPhone Şarj Adaptörleri Güvenli Değil

Sahte iPhone Şarj Adaptörleri Güvenli Değil

İngiltere’deki araştırma, 50 sahte iPhone şarj adaptörünün 49’unun güvenlik standartlarına uymadığını ortaya koydu.

Elektriğe bağladığımız tüm cihazlarda, güvenlik standartlarına uygun modellerin tercih edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde elektrik çarpması ve yangın gibi sonuçlara yol açabiliyor. Fakat yedek parçalarını yüksek fiyatlarla satan Apple, “sahte Apple ürünü” sektörünün oluşmasına sebep oldu.

İngiltere’de yapılan bir araştırmada 50 farklı sahte Apple şarj adaptörü incelendi. Online mağazalardan ve küçük dükkanlardan alınabilen bu sahte iPhone şarj adaptörlerinin büyük risk taşıdığı ortaya çıktı. Yapılan testlerde, 50 adaptörün 49’unun başarısız olduğu bildirildi.

23 adaptör, elektrik güç testinde sorun yaşadı. Bu adaptörler kullanılırken elektrik çarpması riskinin yüksek olduğu anlamına geliyor. Neredeyse yarısı ise temel güvenlik uygulamalarından mahrum. Yetersiz boşluk ve kullanılan kalitesiz bileşenlerin, yangınla sonuçlanabilecek kazalara sebep olabileceği bildirildi.

15 tanesinin ise priz uçlarının yeterince sağlam olmadığı gözlemlendi. Priz içerisinde kırılan pinlerin, elektriği prizin dışında, rahatça dokunulabilecek bir alana taşıyacağı görüldü.

Bu noktada kullanıcılara da, üreticilere de büyük sorumluluk düşüyor. Kullanıcıların, ürünleri satın aldıkları mağazalara dikkat etmesi gerekiyor. Apple gibi markaların da en azından güvenlik riski oluşturabilecek yedek parçalarında (adaptör, şarj kablosu, batarya) indirime gitmesi gerekebilir.