Anasayfa Makale İşlemci Montaj Rehberi: Threadripper 1920x

İşlemci Montaj Rehberi: Threadripper 1920x

4,094 Pinli AMD Threadripper 1920x işlemciyi ASUS ROG Strix X399-E Gaming anakarta monte ederek, yeni Socket TR4 montajını gösteriyoruz…

AMD tarafından geliştirilen en güçlü işlemci platformu olan Threadripper, şirket mühendislerinin aşk ile geliştirdikleri bir teknoloji. İçinde grafik bir birim yani ekran kartı yok, pek çok Ryzen’da olduğu gibi saf işlem gücü için tasarlanmış.

Platformun özelliklerine, farklarına ve Technopat testlerine yakında yer vereceğiz. Threadripper 1920x işlemci ve ASUS ROG Strix X399-E Gaming anakart ile yapacağımız inceleme öncesinde kısa bir video ile pratik bilgiler paylaşıyoruz.

Test sisteminin kurulumunda hem işlemciyi ilgi çekici kutusundan çıkartıyoruz, hem de “Socket TR4” olarak isimlendirilen TR4 sokete, 4094 pinli Threadripper’ı nasıl monte ettiğimizi gösteriyoruz. Siz de X399 yonga setli bir anakart üzerinde 1920X ve 1950X işlemcilerde bu rehberi takip edebilirsiniz.

Socket TR4 Nedir? SP3 ve SP3r2 Farklı mıdır?

Socket TR4 dediğimiz soketin diğer adı SP3r2’dir, anakart üzerindeki yuvada SP3 yazısını görmüşsünüzdür. Ancak burada bir fark var. TR4 ve SP3r2 aynı soketin iki farklı ismidir ve Threadripper işlemcilerle uyumludur.

SP3 ise AMD’nin sunucular için geliştirdiği Epyc işlemciler içindir. Naples kod adlı platform Server yani sunucu tarafı düşünülerek tasarlandı. Intel’deki sunucu Xeon serilerine karşılıktır. Epic – Epik yani destansı kelimesinden bir oyun olarak Epyc kodu kullanıldı.

Threadripper soketi geliştirilirken SP3 temel alındı ve adı SP3r2 oldu. Buna daha sonra daha rahat ayırt edilmesi için TR4 denildi. Ryzen 1800X gibi masaüstü işlemciler içim AM4 anakartlar, Ryzen Threadripper 1920X ve 1950X için ise TR4 anakartlar kullanılıyor.

SP3 ya da SP3r2 montajı yöntem olarak aynı olsa da iki soketin ve Threadripper ile EPYC işlemcilerin farklı anakartlara takıldığını özellikle altını çizerek belirtelim. İkisi farklı sistemler.

Soket Ömrü

Peki TR4 ya da SP3r2 soket kullanan anakartların ömrü ne kadar? Anakartın fiziksel ömrü çok uzun, 10 yıla uzanan bir kullanım mümkün. Ancak teknolojik olarak 2020-2021 yıllarına kadar güncel kalacak. Sonrasında DDR5 devri ile yeni bir sokete geçiş, üst performans seviyesini korumak için mantıklı olacaktır. Bu esnada elbette AMD’nin yeni Threadripper’ları TR4 soket için piyasaya çıkmaya devam edecek.