Anasayfa Haber Synaptics, Parmak İzi Okuyucusunu Ekran Üzerine Yerleştiriyor

Synaptics, Parmak İzi Okuyucusunu Ekran Üzerine Yerleştiriyor

Clear ID adındaki yeni sensör, dar çerçeveli telefonlarda kullanılabilir.

Akıllı telefonlarda bu senenin trendi dar çerçeveli cihazlar. Üreticiler, telefonun ön yüzeyindeki bileşenlerin pek çoğundan vazgeçerek veya küçülterek, tüm alanı ekrana ayırmaya çalışıyorlar. Bu geçişte pek çok telefonda “Home” butonu üzerinde yer alan parmak izi okuyucu ya telefonun arkasına taşındı ya da telefondan çıkarıldı.

Synaptics, Clear ID FS9500 adını verdiği yeni sensörü sayesinde parmak izi okuma işlemini ekran üzerinden gerçekleştirebiliyor. Üst seviye akıllı telefon üreticilerini hedef alan bu sensör, geliştirilme sürecinin uzamasıyla beraber şimdilik sadece Vivo telefonlarda kullanılacak.

Yurt dışındaki kaynaklar, Synaptics’in Clear ID teknolojisi için çok geç kaldığını vurguluyor. Çerçevelerin olabildiğince daraltıldığı 2017 yılında Samsung, parmak izi okuyucusunu telefonun arkasına taşırken, Apple bu teknolojiden tümüyle vazgeçti.

Fakat bu durum, Clear ID’nin hiçbir zaman kullanılmayacağı anlamına gelmiyor. Synaptics 2017 model akıllı telefonları kaçırmış olabilir. Ancak pek çok Samsung ve Apple kullanıcısı, ön yüzeyde parmak izi okuyucusunun bulunması gerektiğini düşünüyor. Çoğu Samsung kullanıcısı arka yüzeye yerleştirilen sensörün yerini beğenmiyor. Apple’ın iPhone X ile getirdiği Face ID teknolojisinin de güvenilirliği tartışılıyor.

Bununla beraber Qualcomm da ekranın altına (telefonun iç kısmına) ultrasonik sensör yerleştirerek, ekran yüzeyinden parmak izi okuması gerçekleştirebiliyor. Hangi teknolojinin daha yaygın kullanılacağını ise önümüzdeki senelerde göreceğiz.