Anasayfa Haber Kendini Tamir Eden Cam Geliştirildi

Kendini Tamir Eden Cam Geliştirildi

Kendini tamir edebilen cam, akıllı telefonların kırılan ekranlarına çözüm getirebilir.

Japonya’da yapılan bir çalışmada kendini yenileyen cam geliştirildi. Pek çok buluşta olduğu gibi bu cam da “yanlışlıkla” icat edildi. Yüksek lisans öğrencisi Yu Yanagisawa, polimeri bir çeşit yapıştırıcı olarak kullanmanın yollarını ararken, kendi kendini tamir edebilen camı keşfetti.

Polieter-tiyoüreden yapılan cam, kırıldığında biraz baskı uygulanarak eski halini alması sağlanabiliyor. Kırık kenarların birbirine, oda sıcaklığında, 30 saniye kadar bastırılması gerekiyor. Birkaç saat sonra cam, tamamen yenilenmiş bir hale geliyor.

Bu yeni cam teknolojisinin hangi alanlarda kullanılabileceği hakkında henüz bir bilgi yok. Fakat akıllı telefonlar için harika bir yenilik olabilir. Tabii bu noktada camın saydamlık oranı, sağlamlığı, ağırlığı ve dokunmatik seksörlerinin yerleştirilip yerleştirilemeyeceği gibi sorular da ortaya çıkıyor.

Ayrıca oda sıcaklığında bu şekilde kaynayabilen bir camın, biraz ısınan bir telefon üzerinde nasıl bir tepki vereceği de merak konusu. Eğer 50 – 60 dereceye kadar dayanması ve parmak izi okuyucu yerleştirilmesi mümkün olursa, akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanabilir.