Anasayfa Haber Avrupa Birliği, UBER İçin Kritik Karar Aldı

Avrupa Birliği, UBER İçin Kritik Karar Aldı

Avrupa’nın en üst mahkemesi Uber’in bir uygulama olarak değil, taşımacılık şirketi olarak değerlendirilmesine karar verdi.

Kullanıcılarına ulaşım kolaylığı sağlayan fakat pek çok devletin kanunlarıyla bir şekilde çakışan Uber, bundan böyle Avrupa’da “taşıma şirketi” olarak tanımlanacak. Uygulama aracılığıyla yolcuyu şoförle buluşturan Uber, sağladığı konforlu ulaşım ile dikkatleri üzerine çekiyordu. Geçtiğimiz aylarda uygulama, Türkiye’de de taksiciler tarafından protesto edilmişti.

Alınan kararla birlikte Avrupa Birliği üyelerinin Uber’i daha sıkı yasalarla denetlemesi mümkün olacak. Uber’in aracılıktan fazlasını yaptığı vurgulanırken, uygulama aracılığıyla profesyonel olmayan sürücülerin kendi arabalarıyla yolcu taşıdığına işaret edildi. Ayrıca uygulamanın hem yolcu, hem de şoför tarafından kullanılmasının zorunlu olduğu eklendi.

Uber ise bu kararı çok önemsememiş görünüyor. Kararın Avrupa’daki büyümesini etkilemeyeceğini düşünen Uber, milyonlarca kişinin Uber’i kullanmasının engellendiğinden şikayetçi.

Her şey İspanyol taksicilerin itirazıyla başladı

Kararın kökleri yaklaşık 2 yıl öncesine dayanıyor. İspanya’da bir taksici kuruluşunun itirazlarıyla başlayan süreç, 2 yılın sonunda böyle bir kararı getirdi. İspanyol taksiciler kendilerine uygulanan katı kuralların Uber sürücülerine uygulanmamasından şikayetçi olmuştu. Ayrıca sürücü olmak için lisans gerekmiyor olması, adil olmayan bir rekabete yol açıyordu.

Uber Londra’da yasaklanırken, diğer İngiltere şehirlerinde de “kanun dışı” sayılması ihtimali bulunuyor. İspanya, İtalya, Yunanistan, Fransa ve daha pek çok ülkede yasal sıkıntılar yaşayan şirketin önümüzdeki sene nelerle karşılaşacağı merak konusu.

Diğer taraftan bu tip aracı uygulamaların, “X şirketi” olarak değerlendirilmesi de kafalarda soru işareti uyandırıyor. Uber’in taksicilerle haksız rekabete sebep olduğu aşikar. Fakat aracı uygulamaların yazılım şirketi değil de faaliyet gösterdiği alandaki bir şirket olarak değerlendirilmesi, hayatı kolaylaştıracak başka uygulamaların önünü kapatabilir.