Anasayfa Haber Kuantum Bilgisayarların Yol Haritası Açıklandı

Kuantum Bilgisayarların Yol Haritası Açıklandı

Avrupa’da sürdürülen kuantum hesaplama çalışmalarının gelecek 10 yılında neler yapılacağı belli oldu.

Geçtiğimiz sene Avrupa Birliği kuantum hesaplama çalışmaları için 1 milyar avroluk yatırım yapmıştı. Bu yatırımın üzerinden bir buçuk sene geçmesiyle beraber, kuantum hesaplama konusunda önümüzdeki 10 yılda ne gibi gelişmeler yaşanacağının anlatıldığı 150 sayfalık yol haritası yayınlandı.

Kuantum hesaplamayla ilgili 4 farklı alanda çalışma yapılıyor; iletişim, simülasyon, hesaplama ve ölçümleme. Kuantum iletişim herhangi bir hacklenme riski olmadan, güvenli bir şekilde veri iletimini sağlayacak. Şu anki en büyük sorun, bu sistemlerin çok pahalı ve karmaşık olması. Ayrıca iletişim, şimdilik 100 kilometre mesafeyle sınırlı. Kuantum yönlendiricinin üretilmesiyle beraber mesafe sıkıntısının ortadan kalkacağı belirtiliyor. Yönlendiricinin ise 6 yıl sonra hazır hale geleceği tahmin ediliyor.

Kuantum hesaplamanın veri performansının artırılması için çalışmalar devam ediyor ancak şimdilik sadece birkaç bit ile sınırlı. Komisyon, bit miktarının artırılarak daha yüksek performans elde edilmesinin önümüzdeki 5-10 yıl gibi bir sürede gerçekleşebileceğini öngörüyor.

Geleneksel bilgisayarlarla kuantum simülasyonu gerçekleştirmek son derece zor. Yapılan yatırımla beraber isabetli bir şekilde bu simülasyonun mümkün hale getirilmesi amaçlanıyor. Önümüzdeki 10 yılda bununla ilgili ne kadar gelişme kaydedebileceğimiz hakkında bir tahmin yok.

Son olarak, kuantum ölçümleme ve görüntüleme için farklı araçlar geliştiriliyor. Bu araçların kullanılabilir hale gelmesi için çalışmaların sürdürülmesi gerektiği ifade ediliyor. Ancak araçların ne zaman hazır olacağı ve ne gibi faydalar sağlayacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor.