Anasayfa Haber Micron, GDDR6 Tasarımını Tamamladı

Micron, GDDR6 Tasarımını Tamamladı

Micron, GDDR6 hafıza yongalarının tasarımlarını ve yeterlilik süreçlerini tamamladığını duyurdu.

Ekran kartlarında hafıza teknolojileri dönüşümü başladı. GDDR5 teknolojisinin yanı sıra GDDR5X ve HBM2 teknolojileri kullanan modeller piyasaya çıkarken, GDDR6’nın hazırlıkları devam ediyor. GDDR6 hafıza yongalarının ilk etapta 12 – 14 Gbps, ilerleyen zamanda 16 Gbps hızına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Micron, bir blog yazısında GDDR6 için tüm hazırlıklarını tamamladığını ve seri üretime geçmeye hazır olduğunu duyurdu. GDDR6’nın yeni nesil ekran kartlarında standart hale gelmesi beklenirken, GDDR5’in 2020’de tümüyle piyasadan kalkacağı tahmin ediliyor.

Micron’un ilk GDDR6 yongaları, 8 Gb ve 16 Gb yoğunluğunda gelecek. JEDEC standardına göre 32 Gb yoğunluğuna sahip yongalar da gelecekte mümkün olacak. 8 Gb’lik yongalar, 256 bit veri yolu üzerinde 8 GB, 384 bit veri yolunda ise 12 GB hafıza sağlayabilecek. 16 Gb’lik yongalar ise tahmin edeceğiniz üzere kapasiteleri ikiye katlayacak. 384 bit veri yolu üzerinde 32 Gb yongaların kullanılması halinde 48 GB hafızaya ulaşmak mümkün olacak.

Aşağıdaki listede yeni GDDR6 yongalarının, güncel hafıza yongalarına karşı nasıl bir performans sergileyeceğini görebilirsiniz.

Yüksek performansıyla en dikkat çeken ekran kartlarından biri olan GTX 1080’in 320 GB/s’lik bant genişliği, GDDR6’lı kartların ortaya çıkmasıyla “eski” durumuna düşecek. Nvidia’nın 2018’de piyasaya çıkaracağı GDDR6 hafızalı, 384 bit yeni ekran kartının 768 GB/s bellek bant genişliği sağlayacağı görülüyor. Bu kadar yüksek bant genişliğinin ekran kartlarının oyun performansını ne kadar etkileyeceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.