Anasayfa Mobil Huawei Mate 10 Pro İncelemesi

Huawei Mate 10 Pro İncelemesi

Huawei Mate 10 Pro incelemesinde, nin 6 inçlik HDR10 destekli ekrana ve yapay zeka işlemcisine sahip akıllı telefonun özelliklerine ve performansına bakıyoruz…

Tasarım ve Ergonomi

2017 Kasım’da piyasaya sürülen Huawei Mate 10 Pro, 154mm uzunluğa, 74mm genişliğe, 7.9mm kalınlığa sahip ve 178 gr. ağırlığında. Ürün titanyum grisi, pembe altın, geceyarısı mavisi, Mocha kahverengisi gibi renk seçenekleri var.

Arka tarafına baktığımızda kavisli cam uygulandığını gördüğümüz Mate 10 Pro’nun yan çerçevesinde fırçalanmış alüminyum tercih edilmiş. Yine kavisli cam sayesinde tutuş daha rahat hale getirilmiş.

Telefonun 3 adet butonunun sağ tarafta toplandığını görüyoruz. Bunlar ses ve güç butonları. Ters çevrilebilir USB 3.1 C portunun telefonun altında yer aldığını belirtelim. Telefonda 3.5mm analog jack bulunmuyor. Hoparlör ise USB portunun yanına konumlandırılmış.

Kızılötesi iletici de telefonun üzerinde yer alıyor.

Telefonun arkasına baktığımızda iki kamera lensini ve hemen altında parmak izi okuyucusunu görüyoruz.

Ekran: AMOLED

Modelin öne çıkan özellikleri arasında telefonun ön yüzünün neredeyse tamamını kaplayan AMOLED ekranı var. 6 inç büyüklüğündeki ekran 1080×2160 piksel çözünürlüğe, 18:9 orana ve inç başına 442 piksel yoğunluğuna sahip. Ekranın aynı zamanda HDR10 desteği ile zengin renk ve kontrast sağladığını belirtelim.

Teknik Özellikler: İşlemci, Bellek ve GPU

Telefon 128GB dahili depolamaya sahip ve sd kart ile artırılamıyor. Ayrıca 6GB ram ve HiSilicon Kirin 970 chipsetini kullanan telefonun 8 çekirdekli işlemcisinin 4 çekirdeği 2.4Ghz hızında çalışan Arm A73 ve 4 çekirdeği 1.8Ghz hızında çalışan A53 mimarisini kullanıyor. GPU olarak Mali’nin 12 çekirdekli G72 MP12 çözümünün tercih edildiğini görüyoruz. Bu GPU ekranın sunduğu 1080×2160 çözünürlükte akıcı 3D performansı sunuyor.

Telefonun sunduğu bir başka göze çarpan özelliği barındırdığı NPU. Bu Neural Processing Unit‘in kısaltmasıbir diğer adıyla sinir ağı işleme birimi. NPU işlemcisi normal işlemcinin üzerinden belirli türde iş yüklerini alıp hem işlemleri hızlandırma ve hem de güç tasarrufu sağlıyor. Bu işlemler arasında kamera yüz tanıma, ve parazit giderme var.

Leica İşbirliği ile Kameralar

Huawei Mate 10 Pro’nun arka kamerasında çift sistem kullanılmış. Her iki lens de 27mm odak mesafesine ve f/1.6 diyafram açıklığına sahip ve Leica optiklerini kullanıyor.

Ancak sensörlerden birisi 12MP çözünürlüğe sahip olup RGB renkleri kullanırken diğeri 20MP sadece monokrom. Monokrom sensörün Huawei’nin önceki telefonlarında da tercih edildiğini görmüştük. Çünkü bu sensörlerin pozlama yeteneği renkli sensörlere göre daha fazla. Telefon, her iki sensörden alınan verileri birleştirerek 20 Megapiksel çözünürlüğe kadar resimleri kullanıcıya sunuyor.

Kameranın diğer özellikleri arasında optik stabilizasyon, lazerli otofokus ve çift tonlu flaş görüyoruz.

Ön kamera olarak f/2.0 diyafram açıklığına sahip lens ve 8MP sensör tercih edilmiş.

Telefon 30 kare saniye 4K ve 60 kare saniye 1080p video çekebiliyor.

Kamera uygulaması

Kamera uygulaması hem fotoğrafçılıkla yeni tanışanlara hem profesyonel kullanıcılara cevap verecek özelliklere sahip. Profesyonel seçeneklere deklanşör butonunun hemen yanındaki butonu çekerek erişebiliyorsunuz. Bu modda telefon RAW formatta kayıt yapıyor. Ancak kontrast, doygunluk, keskinlik gibi ayarları elle değiştirmenin yolunu bulamadık. Uygulama sadece sol kısımda ön tanımlı 3 renk profili belirlememize imkan tanıyor. Bunlar: Standart, Canlı Renkler, Yumuşak Renkler.

Selfie moduna geçtiğimizde sağ üstte sanatsal flu adında bir opsiyon görüyoruz. Profesyonel fotoğraf makinelerindeki bokeh efektini simule eden bu özellik normalde flu olmaması gereken yerleri flu yapabiliyor, o sebeple pek işlevsel bulmadık.

Yazılım

Android 8.0 Oreo ve Huawei’nin arayüz uygulaması EMUI 8.0 ile birlikte geliyor. EMUI 8.0 Mate 10 Pro’nun gelişmiş yapay zeka işlemcisinden faydalanmak üzere tasarlanmış. Kullanıcı davranışlarını gözlemleyerek yeri geldiğinde devreye girip işinizi kolaylaştırıcı kısayollar sunuyor.

Birlikte gelen yazılımlar arasında Yedekleme, Telefon Klonlama ve Çevirmen var. Çevirmen uygulaması ister sesli, ister çektiğiniz fotoğraftaki metinleri isterseniz de telefonun klavyesiyle girdiğiniz metinleri çevirebiliyor. Farklı ülkelere yurt dışı seyahati yapanlar için oldukça kullanışlı bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.

Pil ve Şarj

4000 mAh lityum polimer pil ile klasmanındaki telefonlardan yüksek kapasitesiyle dikkatleri üzerine çeken Mate 10 Pro’nun Geekbench 4 pil testi puanı: 3339

Ortalama kullanımla pilin 2 gün rahat yettiğini söyleyebiliriz. Yoğun kullanımda ise bütün akıllı telefonlarda olduğu gibi günlük bir kullanım sunuyor. Bu süreyi Ultra güç tasarruf modu ile uzatabilirsiniz. Telefon bu modda aynı anda birden çok uygulamanın çalışmasına izin vermiyor ve sadece temel telefon fonksiyonları + seçtiğiniz extra 3 programı çalıştırabiliyor.

Kullanılan yüksek amperli şarj cihazı sayesinde şarj sürelerinin de kısaldığını söylemek mümkün. Huawei 20 dakikalık şarj ile tüm gün kullanım vaad ediyor.

Test sonuçları

3D Mark
• 3D Mark Slingshot Extreme Open GL ES 3.1: 2900
• 3D Mark Slingshot Extreme Vulkan: 2424
• Slingshot: 3145

PC Mark Work 2.0: 7170

BaseMark OS II: 3175

Antutu: 176158

GFX Bench OpenGL:
• Car Chase: 21 FSPS
• Manhattan: 37 FPS
• T-Rex: 59FPS

İletişim: WiFi ve 4G

Mate 10 Pro’da kullanılan Kirin 970 çipsetinin getirdiği yeniliklerden biri olan LTE Cat. 18 desteği sayesinde 1200Mbps’e kadar indirme hızları mümkün hale geliyor. Ülkemizde hücresel ağlar henüz bu hızları desteklemese de bu destek ileriye dönük iyi bir yatırım olabilir. Bu fiyat aralığında görmeye alıştığımız her telefonda olduğu gibi Mate 10 Pro da AC wi-fi destekliyor.

Speedtest uygulamasıyla 4.5G üzerinden 106 Mbps download ve 17 mbps upload hızlarına ulaştık. Ofisimizdeki 100Mbps download ve 4Mbps upload sunan wi-fi bağlantımızda ise 96 Mbps download ve 4.17 Mbps upload hızlarına eriştik.

Telefonda bluetooth 4.2 ve kızılötesi bağlantı da bulunuyor. Ancak Bluetooth 4.2 yerine giderek yaygınlaşan 5.0’ı görmek isterdik. 4.2’ye göre 2 kat daha hızlı ve 4 kat daha uzun menzile sahip 5.0 güncel telefonlarda giderek yaygınlaşan bir standart.

Ses: Hoparlör ve Kulaklık

Beraberinde gelen kulaklık başarılı bir performans sunuyor, buna rağmen kendi kulaklığınızı kullanmak isterseniz kutuya dahil edilen USB C’den 3.5mm analog jack’a dönüştürücü adaptörünü kullanabilirsiniz. Bize gönderilen inceleme ürününün kutusunda bu parça olmadığı için gösteremiyoruz.

Sonuç Değerlendirme

Ülkemizde 4200 TL civarında satışa sunulan Huawei Mate 10 Pro, gerek uzun pil ömrü gerekse de sunduğu yüksek performansla başarılı bir telefon. Kusurları var ancak diğer artıları ağır basıyor. Özellikle tasarım, ekran, kamera açısından beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Huawei Mate 10 Pro hem renk seçenekleri, hem bunların uygulanması, hem de dış kasa tasarımı ve ergonomisi açısından Technopat Üstün Tasarım Ödülü alıyor.

Ancak halen yazılım arayüzü ve ayar menüleri açısından güncellenecek, değiştirilerek geliştirilecek çok yanı var. Ayrıca teknik açıdan NPU’nun yaptığı işlerin daha iyi açıklanması, işlemcinin BT 5.0 desteği gibi eksiklerinin tamamlanması ve ek bellek genişletme seçeneğinin sunulması gerekiyor. Bu yüzden Editör’ün Seçimi değil. Öne çıkan artı ve eksileri de aşağıda görebilirsiniz.

Artılar:
– AMOLED ve HDR10 destekli ekran.
– Telefonun ekran filmi uygulanmış gelmesi ve kutuya kılıf dahil edilmesi.
– Yüksek pil kapasitesi.
– Kavisli arka cam ile kolay kavrama

Eksiler:
– Depolama microsd kartla arttırılamıyor.
– Bluetooth 5.0 desteklenmiyor.
– Oyunlarda fazla ısınıyor.
– Selfie modunda bokeh efekti pek işlevsel değil
– Kamera uygulamasında doygunluk, kontrast ve keskinlik ayarları elle değiştirilemiyor.