Anasayfa Haber NVIDIA, Veri Merkezlerinde GeForce Kullanımını Yasakladı

NVIDIA, Veri Merkezlerinde GeForce Kullanımını Yasakladı

Nvidia’nın son kullanıcı lisansında yaptığı değişiklik, veri merkezlerinin GeForce kartları kullanmasını yasaklıyor.

Yazılım ya da donanım kurarken çoğu kullanıcının okuma zahmetine katlanmadığı son kullanıcı sözleşmeleri (EULA) aslında hayli önemli bir yasal sözleşme. Özellikle şirket ve kurumlar bu sözleşmeleri dikkatle okumak ve uymak zorundalar, çünkü işin ucunda ciddi dava yeme ihtimali bulunuyor.

Nvidia tarafından son kullanıcı sözleşmesinde yapılan bir değişiklik, veri merkezi işletenlerin canını hayli sıkacak gibi görünüyor. Yeni nesil GeForce ekran kartlarının yapay zeka gibi alanlarda da hayli başarılı olması, veri merkezi işletenlerin bu kartlara yönelmesine sebep olmuştu.

Ancak Nvidia, kurumsal müşteriler için geliştirdiği Quadro ve Tesla kartlar yerine, GeForce kartlara yönelmelerinden hoşnut değil. Şirket bu yüzden hem kurumsal ürünlere yapılan yatırımın karşılığını alamıyor, hem de son tüketiciye yönelik ekran kartlarında stok sıkıntısı yaşıyor.

Yeni EULA ile veri merkezi işletenlerin GeForce ekran kartlarını kullanmaları yasaklanıyor. “Blockchain işlenmesi hariç” herhangi bir veri merkezi kullanımı için GeForce ekran kartı kullanan ya da kullanmayı planlayan tüketiciler, Quadro ve Tesla serilerini seçmek zorunda kalacaklar.

Veri merkezi kullanımı çok geniş bir alanı kapsayan bir tanım, üniversiteler ve teknoloji şirketlerinin kendi yerel ağlarını da kapsayabiliyor. Bu EULA ile gelen yasağın özellikle 2018 içinde çıkacak yeni nesil ve daha yüksek kapasiteli GeForce kartlar da düşünülerek hazırlandığına şüphe yok.