Anasayfa Mobil Chromecast Ultra İncelemesi

Chromecast Ultra İncelemesi

Google Chromecast Ultra ile 4K görüntü aktarımı yapmak mümkün. Peki nasıl? Kullanışlı mı, almalı mı? İnceleme videomuzda en üst model Chromecast’i değerlendiriyoruz…

Chromecast Ultra Google’ın ev sinema ve eğlence sistemleri için ürettiği bir ürün. Önceki versiyonları gibi kısa bir HDMI kablosuyla televizyonunuza bağlanan Chromecast aynı ağda bulunan iOS veya Android yüklü akıllı telefonunuzdan, tabletinizden, dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızdan görüntü ve sesi alarak televizyonunuzda gösteriyor.

Chromecast kendi b aşına bir kullanıcı arayüzüne veya menülere sahip değil, klavye &fare gibi çevre birimleri bağlayıp kontrol etmeniz de mümkün değil.

Kurulum Rehberi

Kutu Açılımı ve Görünüm

Kutusunu açtığımızda Chromecast hemen karşımıza çıkıyor. Önceki nesile göre çapı biraz daha genişlemiş ancak hala küçük sayabileceğimiz boyutlarda ve zaten TV’mizin arkasında kalacağı için bu pek önemli değil.

Ayrıca yine önceki nesilden farklı olarak yüzeyi parlak siyah yapmışlar ve artık sadece siyah renk mevcut. Yüzeyin çok çabuk parmak izi topladığını ve çizilebildiğini belirtelim.

Üzerindeki HDMI portuna ek olarak burada bir adet micro usb giriş görüyoruz, buradan Chromecast’e güç vereceğiz. Kutuda Chromecast’in hemen altında adaptörümüzü görüyoruz. Bizdeki ürün yurt dışından alındığı için dönüştürücü aparatla kullanacağız.

Adaptöre baktığımızda çıkış özelliklerinin 5v 1A gücünde olduğunu görüyoruz. Ayrıca adaptörde RJ45 ethernet portu da eklenmiş. Ethernet portunu kullanmanız şart değil, zira Chromecast AC wi-fi desteği ile 4K içerikleri kablosuz sorunsuz olarak aktarabilecek kapasitede. Hem 2.4, hem de 5 Ghz bantları destekleniyor ve Google 5 Ghz bandını tavsiye ediyor. Ancak Wi-Fi sinyalinizin güçlü olmadığı yerlerde bu ethernet bağlantısının da bir seçenek olarak bulunması güzel.

Chromecast’i TV’nize nasıl bağlayacağınızı ve telefonunuzdaki uyumlu uygulamalardan nasıl görüntü alabileceğinizi ilgili rehberimizde ayrıntılı olarak işledik. Videomuz yayınlandığında buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Chromecast hangi kullanıcılara hitap ediyor?

Malesef bugün Chromecast’ın işlevselliğinin ilk çıktığı güne oranla zayıfladığını söyleyebiliriz. Bunun sebebiyse eskiden akıllı olmayan TV’lerin giderek akıllanması.

Akıllı TV’ler yeniyken Chromecast şovun starı oldu çünkü o zamanların akıllı TV’lerinin dahili işletim sistemleri pek de işlevsel değildi. Chromecast’in uygun fiyatının ve alternatifi olmayışının da etkisiyle insanlar Chromecast alıp telefonlarından ve tabletlerinden içeriklerini bulup TV’lerinde izliyorlardı.

Ancak güncel akıllı TV’ler kendi Netflix, Youtube ve Twitch uygulamalarıyla geliyorlar. Hatta bazı akıllı TV kumandalarında bulunan Touch Pad yani dokunmatik bölüm sayesinde işaretçiyle arayüzde gezinip, internet sayfalarını ziyaret edebiliyor ve bilgisayar tecrübesine daha yakın bir tecrübe yaşayabiliyorsunuz.

Tüm bunlara ek olarak Chromecast’in kutusu üzerinde yer alan pek çok içerik lisans sebebiyle ülkemizde mevcut değil. Bunlar arasında HBO Now, Hulu, Showtime gibi ABD merkezli yayınlar var. Yani geriye sadece Netflix, YouTube, Twitch ve Spotify gibi bir avuç uygulama kalıyor diyebiliriz. Bunlar da az önce belirttiğimiz gibi zaten güncel akıllı TV’lerin kendi içinde mevcut. Bu sebeple özellikle bir de 600TL’lik fiyat etiketi ülkemizde Chromecast’i pek de cazip bir cihaz yapmıyor.

Sonuç

Tüm bunları söyledikten sonra eğer app yüklenemeyen, internete bağlanamayan eski nesil bir 4K TV’niz veya projeksiyon cihazınız varsa ve işlevselliğini artırmak istiyorsanız Chromecast Ultra’nın en iyi tercihiniz olduğunu söylemek gerekir. Daha eski TV’lerde, 4K değil 1080p çözünürlükte bu işi yapmak için daha hesaplı olan 1080p destekli Chromecast modellerine bakabilirsiniz. Ancak 4K modeli yüksek çözünürlüğün yanında bağlantı gücü açısından da önemli bir seçenek. Eski ama çok büyük ekranlı televizyonları dönüştürebilirsiniz.

Ancak alışveriş yaparken bu ürünün internet satışında eski sürümlerinin pek de bilgi verilmeden satıldığını bilmelisiniz. Yani araştırma yapmadan ya da dikkat etmeden alırsanız, size yenisi fiyatına aslında eski model bir Chromecast de satabilirler. Almak istediğiniz cihazın modelini iyi kontrol edin.

Yeni modeli 4K dışında tercih etmenin bir diğer sebebi de bağlantı hızı elbette, ancak bundan da yararlanmak için 802.11 AC Router sahibi olmalısınız. Uygun fiyatlı bir AC modem router için incelememize bakabilirsiniz…

Bu videoda kullandığımız monitör hakkında bilgi edinmek için: Philips 349X7 34 İnç Kavisli Monitör İncelemesi