Anasayfa Makale HDMI ARC Nedir, Ne İşe Yarar?

HDMI ARC Nedir, Ne İşe Yarar?

HDMI ARC ve eARC nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar, bu makalemizde bu konuya değiniyoruz.

HDMI yıllardır aramızda olan bir teknoloji. TV’lerden oyun konsollarında pek çok alanda kullanılan HDMI teknolojisi, diğer çoğu teknoloji gibi geliştirilmeye devam ediyor. Bugün hakkında konuşacağımız geliştirme ise ARC, veya uzun adıyla Audio Return Channel.

ARC, HDMI yuvasına sahip cihazlarda son birkaç yıldır görünmeye başlamış olan bir teknoloji. Ancak çoğu kullanıcı bu teknolojinin ne işe yaradığını veya farklı ARC sürümleri arasındaki farkı henüz bilmiyor. Bu yazımızda ARC’ın ne olduğunu, temel fonksiyonlarını ve bu teknolojiden en iyi nasıl faydalanabileceğinizi anlatacağız.

ARC teknolojisinin detaylarına girmeden önce hızlı bir şekilde HDMI teknolojisinin temel özelliklerinden bahsedelim. HDMI yaklaşık 13 yıldır modern TV, konsol ve sinema sistemlerinde görüntü girişi ve çıkışı olarak kullanılıyor. Sürekli gelişen HDMI, 2.0b sürümü ile 4K; 2.1 sürümüyle de 8K ve 10K veri transferi yeteneğine kavuştu.

Bu gelişmeler, HDMI teknolojisinin çok hızlı ve etkili bir şekilde büyük miktar veriyi transfer etmesine olanak sağlasa da, HDMI’ın tek özelliği ses ve görüntüyü transfer etmek değil. Endüstride “handshake” olarak tanımlanan bilgi alışverişi, HDMI teknolojisinin az bilinen yeteneklerinden biri.

İlk aşamada korsan paylaşımı engellemek için tasarlanan şifreli bilgi alışverişi, daha sonraları Consumer Electronics Control (CEC) olarak adlandırılan bir çoklu kontrol sistemine evrildi. Teoride CEC sayesinde bir uzaktan kumanda, 15 farklı medya cihazını tek noktadan kontrol edebiliyor. Ancak bu teknoloji, farklı üreticilerin farklı kontrol mekanizmaları geliştirmesi nedeniyle, asla tam potansiyeline ulaşamadı. ARC ise bu soruna bir çözüm olabilir.

ARC

CEC ile birlikte kullanıldığında, ARC teknolojisi ev sinema sisteminizin kontrolünü oldukça kolaylaştırabilir. HDMI ARC’ın en faydalı özelliklerinden biri, kullanıcıların tüm ses cihazlarını kolay kontrol edebilmesidir. Eğer ev sinema sisteminizin ARC desteği varsa, TV’nizin CEC özelliğini etkinleştirip TV kumandası ile ses ve video alıcılarını kontrol etmeye başlayabilirsiniz.

Örneğin ARC/CEC kombinasyonunu kullanarak TV kumandanızla harici ses sisteminizi kontrol edebilir ve ev sinema sisteminiz üzerinde daha basitleştirilmiş bir kontrol sağlayabilirsiniz. Üstelik HDMI ARC teknolojisine sahip çoğu modern TV, herhangi bir kullanıcı komutunu beklemeden TV’nin dahili hoparlörünü devre dışı bırakıyor ve otomatik olarak sesi harici hoparlörlere yönlendiriyor.

HDMI ARC ayrıca harici medya bileşenlerinin kontrolünde de kolaylık sağlayabiliyor. Örneğin HDMI ARC yuvasına bağladığınız bir Blu-ray oynatıcıyı çalıştırdığınızda televizyon da otomatik olarak açılabilir.

Listelediğimiz ARC yeteneklerinden görülebileceği üzere HDMI ARC’ın en önemli fonksiyonlarından biri, ses sinyallerini tek bağlantı üzerinden her iki yöne de göndermesidir. Yani tek bir HDMI ARC portu ve kablosu ile sinyaller bir cihazdan alınıp verilebiliyor.

Daha az kablo

Kolaylık ve yüksek ses kalitesi, ARC’ın bu yeteneğini önemli kılan özelliklerden bazıları. Bir A/V alıcısını veya birden çok HDMI yuvasına sahip olan soundbar ses sistemlerini kabloları için bir merkez olarak kullananlar için ARC teknolojisi, kablo bağlantılarını oldukça basitleştirecektir. Böyle bir kurulumda farklı kaynaklardan gelen ses ve görüntüler doğrudan alıcıya giderken, TV’den gelen tüm seslerin bir şekilde alıcıya yönlendirilmesi gerekecektir.

Örneğin akıllı TV’nizdeki yayın uygulamalarını, Blu-ray oynatıcısı veya TV kutusundaki uygulamalara tercih ediyorsanız, bu uygulamalardan gelen sesleri merkez olarak kullandığınız alıcıya aktarmanız gerekecektir. Önceden böyle bir bağlantıyı sağlamak için TV’nizi optik bir dijital ses kablosu ile kullandığınız alıcıya bağlamanız gerekirdi. HDMI ARC sayesinde sesi, hali hazırda iki cihazı birbirine bağlayan HDMI kablo ile kolaylıkla iletebilirsiniz.

eARC

Enhanced Audio Return Channel (eARC), HDMI 2.1 teknolojisi ile birlikte kullanıcılara sunulan ve TV’nizden gelebilecek en yüksek ses kalitesini almanıza yardımcı olan yeni bir standart. Eğer HDMI ARC teknolojisinin kablolama alanında sunduğu kolaylık ve basitlik ilginizi çektiyse, bu görece yeni teknolojiye dikkat etmenizde fayda var.

HDMI eARC standardından faydalanmak için hem TV’nizin, hem de alıcınızın eARC destekli olması gerekiyor. Yani cihazlarınız HDMI 2.1 desteğine sahip değilse eARC’ın sunduklarından faydalanamazsınız.

eARC ile birlikte TV’lerdeki yayın uygulamalarından, Blu-ray oynatıcılardan veya oyun konsollarından gelen Dolby Atmos ve DTS:X gibi yüksek kaliteli 3D sesler doğrudan ses sistemleri ve eARC destekli TV’ler arasında transfer edilebilecek.

Önceleri Dolby Atmos gibi yüksek bit hızına sahip ses dosyalarını transfer etmek için ses sisteminizi uyumlu bir alıcıya veya soundbar ses sistemine bağlamanız gerekiyordu. Zira çoğu TV ses dosyalarını yüksek oranda sıkıştırıyordu. eARC sayesinde artık HDMI cihazlarınızı doğrudan HDMI kablo ile TV’nize bağlayıp sıkıştırılmamış, yüksek kalite ses dosyalarını doğrudan ses sisteminize aktarabileceksiniz.

Üstelik HDMI 2.1 standardının yüksek veri transfer hızı sayesinde ses ve görüntü sinyalleri artık daha kolay ve otomatik bir şekilde eşleştirilebilecek. Önceleri bazı kullanıcıların yüksek kaliteli video dosyalarında yaşadığını gecikme sorunları, HDMI 2.1 sayesinde tarihe karışıyor.

Elbette her yeni teknolojide olduğu gibi HDMI 2.1 ve eARC standartlarının yaygınlaşıp genel tüketici seviyesine inmesine henüz zaman var.