Anasayfa Makale Android 8 Güncellemesini Ne Zaman Alacaksınız?

Android 8 Güncellemesini Ne Zaman Alacaksınız?

Google’ın mobil işletim sistemi Android 8 Oreo’nun dağıtımına başlandı.

İlk olarak 21 Ağustos 2017 tarihinde yayınlanan Android 8.0 Oreo, hali hazırda pek çok Google Pixel ve Nexus cihazı için yayınlanmış. HTC, OnePlus ve diğer markalar için de geçtiğimiz haftalarda dağıtıma başlandı. Peki sizin Android cihazınız Oreo güncellemesini ne zaman alacak?

Güncellemeyi alacağınız tarih; cihaz üreticinize, cihazınızın güncelliğine ve cihazınızın ait olduğu bölgeye göre değişiklik gösterecektir. Ancak popüler markaların güncelleme geçmişlerini inceleyerek Oreo güncellemesinin bu markalar için hangi zaman aralığında yayınlanacağını tahmin edebiliriz.

Google Pixel/Nexus

Google, kendi Pixel ve Nexus cihazları için Android 8.0 Oreo güncellemesini 21 Ağustos 2017 tarihinde yayınladı. Bu cihazlar için fabrika çıkışı dosyaları ve OTA dosyaları Google sunucuları üzerinden indirilebiliyor.

Resmi olarak Android 8.0 Oreo güncellemesini alan Google cihazları aşağıdaki gibi listeleniyor. Linklere tıklayarak cihazların Oreo dosyalarını indirebilirsiniz.

Bu cihazlar ise Android 7.1.1 Nougat güncellemesini almasına rağmen resmi olarak Android 8.0 Oreo güncellemesini alamayacak:

Diğer cihazlar

Eğer güncel bir Pixel veya Nexus telefona sahip değilseniz, Android 8.0 Oreo’yu edinmek için bir süre beklemeniz gerekecektir. Android istatistiklerine göre Android 7 Nougat, çıkışının üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen, Android kullanıcılarının sadece %26.3’üne dağıtılmış. Benzer bir oranı Oreo sürümü için de görmeyi bekleyebiliriz.

Samsung

Dünyanın en büyük Android cihaz üreticilerinden biri olmasına rağmen, Samsung’un güncelleme yayınlama temposu hala ideal değil. Bunun başlıca sebebi de Samsung’un dev bir ürün kataloğuna sahip olması ve dünya çapında sayısız telefon operatörü ile yaptığı anlaşmalar.

Yine de güncel bir Samsung telefona sahip olan kullanıcılar önümüzdeki haftalarda Android 8.0 Oreo güncellemesini almaya başlayacak. Güney Koreli teknoloji devi hali hazırda Galaxy S8 ve S8 Plus modelleri için beş adet Oreo betası sunuyor. Bu modeller, Galaxy Note 8 ile birlikte Android 8.0 Oreo güncellemesini ilk alan modeller olacak.

Samsung’un güncelleme geçmişine göz attığımızda, firmanın yeni Android sürümlerini üst seviye cihazlarına ortalama 6 aylık bir gecikme ile dağıttığını görüyoruz. Bu şartlarda Galaxy S8, S8 Plus ve Note 8 başta olmak üzere güncel Samsung cihazların Şubat 2018 itibariyle Android 8.0 Oreo güncellemesi almasını bekleyebiliriz.

LG

LG’nin 2016 yılında piyasaya sürdüğü V20 modeli, Android 7.0 Nougat yüklü şekilde raflardaki yerini almıştı. 2017’de piyasaya sürülen V30 ise benzer bir ayrıcalıktan ilk etapta faydalanamadı. LG her ne kadar V30 modeli için Oreo güncellemesini Güney Kore’de dağıtmış olsa da, ülkemizde ve diğer bölgelerdeki V30 sahipleri Oreo güncellemesi için bir süre daha beklemek zorunda.

LG ayrıca Çinli G6 kullanıcıları için Oreo betasını dağıtıma sundu. Ancak işletim sisteminin final sürümünün tam olarak ne zaman resmi yollardan dağıtılacağı bilinmiyor. LG’nin güncelleme geçmişine bakarak bir tahminde bulunursak, üst seviye LG cihazların Mart 2018 itibariyle Oreo güncellemesini almasını bekleyebiliriz.

Sony

Sony geçtiğimiz Ağustos ayında hangi cihazlarının Android 8.0 Oreo güncellemesinden faydalanacağını açıkladı:

  • Xperia X
  • Xperia X Performance
  • Xperia XZ
  • Xperia X Compact
  • Xperia XZ Premium
  • Xperia XZs
  • Xperia XA1
  • Xperia XA1 Ultra
  • Xperia Touch
  • Xperia XA1 Plus

Sony ayrıca yeni Xperia XZ1 ve XZ1 Compact modellerini Oreo yüklü şekilde piyasaya sürdü. Söz konusu önceki modeller olduğunda ise Sony, geçtiğimiz Ekim ayında dünya çapında Xperia XZ Premium modeli için, Kasım ayında Xperia XZ, XZs ve X Performance modelleri için Oreo güncellemesini dağıtmaya başladı.

Oreo güncellemesinin listedeki diğer modeller ne zaman yayınlanacağı konusunda ise Sony’nin geçmiş güncellemelerine bakarak Şubat 2018 gibi bir tahminde bulunabiliriz.

Motorola

Her ne kadar son zamanlarda sıkıntılı bir süreç geçirse de, Motorola düzenli güncelleme temposunu koruyacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan duyuruya göre aşağıdaki Motorola modelleri Oreo güncellemesini alacak.

  • Moto Z2 Force
  • Moto Z2 Play
  • Moto Z Force
  • Moto Z
  • Moto Z Play
  • Moto X4
  • Moto G5S Plus
  • Moto G5 Plus
  • Moto G5
  • Moto G4 Plus

Tahminlerimize göre üst seviye Motorola cihazlar Şubat 2018 itibariyle Oreo güncellemesini almaya başlayacak.

HTC

Google, Android 8.0 Oreo güncellemesini yayınladıktan kısa bir süre sonra HTC, HTC U11, HTC U Ultra ve HTC 10 modellerinin Oreo güncellemesini alacağını duyurdu. Kasım 2017 itibariyle Oreo güncellemesi dünya çapındaki HTC U11 modellerine dağıtılmaya başlandı. Üstelik aynı ay içinde fiyat/performans ürünü HTC 11 Life’ın da Android Oreo güncellemesini alacağı duyuruldu.

HTC U Ultra ve HTC 10 modellerinin Şubat 2018 civarında Oreo güncellemesini alması bekleniyor.

Huawei

Huawei, yeni modellerini genellikle yıl sonunda, güncel Android sürümü yüklü bir şekilde piyasaya sürdüğünden, Huawei Mate 8, Marshmallow, Huawei Mate 9, Nougat ve Huawei Mate 10, Oreo yüklü olarak piyasaya çıktı.

Huawei ayrıca Honor 8 Pro ve 6X modellerinin de yakın zamanda Oreo güncellemesini alacağını duyurdu. Tahminler bu cihazların en geç Şubat 2018’de Oreo güncellemesini alacağı yönünde.

OnePlus

OnePlus’ın güncelleme temposu konusunda geçmişi pek parlak değil. Ancak şirket bu imajını düzeltmek için çalışıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında OnePlus’ın Oreo güncellemesini OnePlus 3 modeli üzerinde test ettiğine dair söylentiler çıkmıştı. Şirketin hedefi resmi betayı Eylül bitmeden yayınlamaktı. Ancak güncellemenin dağıtımına Kasım ayına kadar başlanmadı. Aralık ayında ise OnePlus 5 modeli için Oreo dağıtımına başlandı.

Nokia

Nokia tarafında Oreo güncellemesinden faydalanan ilk cihaz Nokia 8 oldu. Kasım 2017’de yayınlanan güncellemenin ardından yıl sonunda Nokia 4 ve 6 modelleri için de birer beta yayınlandı.

Nokia her ne kadar Nokia 3, 5 ve 6 modellerinin 2017 içinde Oreo güncellemesini alacağını söylemiş olsa da, ne yazık ki güncellemeler yıl bitmeden kullanıcılara sunulamadı. Ancak Ocak ve Şubat ayı içinde Oreo güncellemesinin kalan Nokia modellerine dağıtılması bekleniyor.