Anasayfa Makale iPhone X TrueDepth Kamerası Nasıl Çalışıyor?

iPhone X TrueDepth Kamerası Nasıl Çalışıyor?

iPhone X’in öne çıkan özelliklerinden TrueDepth’in arkasındaki çalışma prensipleri nelerdir, bu yazıda anlatıyoruz.

Apple’ın yeni akıllı telefonu iPhone X’in pek çok dikkat çeken özelliği var. Touch ID parmak izi tanıma özelliğinin yerini alan Face ID yüz tanıma özelliği ve bu özelliği mümkün kılan TrueDepth kamerası da bunlardan bazıları. Peki Face ID ve animojiler başta olmak üzere, pek çok yeni uygulamaya olanak sağlayan TrueDepth kamera ve sensörleri nasıl çalışıyor?

TrueDepth bileşenleri

Apple’ın TrueDepth teknolojisi iPhone X’in 7 MP ön kamerasına yerleştirilmiş. TrueDepth teknolojisi bu kameraya kullanıcının yüzüne 30.000 nokta yansıtan bir kızılötesi yayıcı ekliyor. Bu noktalar daha sonra dahili bir kızılötesi kamera ile fotoğraflanıp analiz ediliyor. iPhone X’in ön kamerası ayrıca bir de yakınlık sensörü içeriyor. Bu sayede kullanıcının yüzü yeterli yakınlığa ulaştığında sistem çalıştırılabiliyor.

TrueDepth ön kamera ayrıca Apple’ın Flood Illuminator olarak adlandırdığı bir ışıklandırma bileşenine sahip. Apple bu bileşenin tam olarak nasıl çalıştığını açıklamasa da, genel kanı bu bileşenin düşük ışıkta kullanıcının yüzünün daha net bir görüntüsünü aldığı yönünde. Bu sayede kızılötesi kameranın elde ettiği derinlik haritasına eşlik edecek bir görüntü elde ediliyor ve karanlık ortamlarda Face ID özelliğinin daha etkili çalışması sağlanıyor.

Derinlik algılama

Birden fazla kamera kullanarak derinlik tahmininde bulunmak yeni bir teknoloji sayılmaz. iPhone’un Plus modelleri dahil çift kameraya sahip çoğu cihaz belirli bir seviyede bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Ancak derinlik algılama teknolojisi hala ideal seviyede değil. Üstelik bu tekniği kullanan yüz tanıma teknolojileri çoğu zaman kolayca kandırılabiliyor.

Face ID, iPhone X’in önemli bir parçası olduğu için Apple bu konuya ayrı bir önem gösterdi. TrueDepth kameralar yapılandırılmış ışıklandırma kullanarak daha tutarlı sonuçlar elde ediyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi TrueDepth’in derinlik algılama mekanizması, kullanıcının yüzüne sadece kızılötesi kamera ile algılanabilen 30,000 nokta yansıtma yöntemi üzerine kurulmuş.

Microsoft’un Kinect sensörü de benzer bir prensip ile çalışıyor. Apple’ın, Kinect’in ışık sensörlerini tasarlayan PrimeSense şirketini geçtiğimiz yıllarda satın aldığını dikkate alırsak, TrueDepth kameralarda benzer bir yöntemin kullanılmasına şaşırmamak gerekir.

Karşılaştırma

Apple kamera sensörleri ve yazılımları kullanan yüz tanıma sistemleri alanında rakipsiz sayılmaz. Intel bir süredir kendi RealSense yüz tanıma teknolojisini tanıtıyor. Şirketin prototip cihazlar üzerinde sergilediği RealSense teknolojisi her ne kadar ilgi çekici olsa da, RealSense kameralar hala modern akıllı telefonlara sığmayacak kadar büyük.

Aynı TrueDepth gibi Intel’in RealSense kamerası da kızılötesi yayan sensörlere sahip. Ancak TrueDepth kameradan farklı olarak RealSense kameralar tüm kadrajı tarıyor ve boyut eşitsizliğinden faydalanarak yaklaşık bir derinlik tahmininde bulunabiliyor. Microsoft’un dizüstü bilgisayarlara sunduğu Windows Hello teknolojisi de gücünü bu yöntemden alıyor. Sonuçlara bakacak olursak Intel’in yöntemi de oldukça etkileyici sonuçlar elde edebiliyor.

Yüz mimikleri

Derinlik algılama, Apple’ın güvenli bir yüz tanıma teknolojisi yaratma sürecinin ilk adımı. İkinci adım ise iPhone X’in işlemci gücünü kullanarak kullanıcının yüzündeki 50 farklı mimiği öğrenmek ve aşılması daha zor bir güvenlik sağlamak.

Face ID ne kadar güvenli?

Yüz tanıma teknolojilerinin güvenlik konusunda kötü bir şöhreti var. İlk nesil yüz tanıma kameraları basit fotoğraflarla, hareket sensörüne sahip ikinci nesil ise kısa videolar ile aşılabiliyordu. Kullanıcının yüzünün 3D modelini çıkaran Windows Hello bile alçı modeller yardımıyla aşılabildi. Peki Face ID gerçekte ne kadar güvenli?

Apple’ın iddiasına göre iki insanın Face ID teknolojisini kandıracak kadar benzer bir yüze sahip olma olasılığı milyonda bir. Bu oran, 1/50,000’lik Touch ID’ye kıyasla kağıt üzerinde 20 kat daha güvenli. Ancak gerçekte Apple’ın iddiasını baltalayabilecek gelişmeler yaşandı.

Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ve Face ID yüz tanıma teknolojisinin maskeler ile aşılabildiğini gösteren bu haber ve bu haber olmasaydı, Face ID için oldukça güvenli diyebilirdik. Ancak bariz bir şekilde Face ID teknolojisinin Apple’ın iddia ettiği seviyede bir güvenlik sunamadığını görebiliyoruz.

Yine de Face ID teknolojisi, özellikle Android cephesindeki rakiplerine göre daha sıkı bir güvenliğe sahip. Ayrıca Face ID güvenliğini kandırmayı başaran maskelerin oldukça pahalıya mal olduğunu ve bu işlemin bir güvenlik firması tarafından uygulandığını da belirtelim. Gerçek hayatta bir kullanıcının bu tarz güvenlik tehditleri ile karşılaşma olasılığı ise düşük.