Anasayfa Haber Marvell, Yeni QLC Kontrolcüsünü Tamamladı

Marvell, Yeni QLC Kontrolcüsünü Tamamladı

Yeni SSD kontrolcüsü 670.000 IOPS performansı vadediyor.

SSD’lerin GB başına maliyeti oldukça yüksek. Kullanıcılar, hala manyetik disklere sahip mekanik aksamlı depolama birimlerine muhtaçlar. Ancak SSD tarafındaki yenilikler devam ediyor, bunlardan biri de QLC oldu.

QLC teknolojisi, kullanılan yongaların yoğunluğunu artırırken maliyeti de düşürüyor. Üstelik çok sayıda yonganın paralel çalışabiliyor olmasıyla performansı da artırıyor. Intel’in sızdırılan QLC SSD’si 660P, 1.800 MB/s okuma, 1.200 MB/s yazma hızına ulaşabiliyor ve 150.000 IOPS performansına sahip.

Her ne kadar QLC teknolojisi daha az NAND yongasında daha fazla kapasite anlamına gelse de, üreticiler bu avantajı daha fazla paralel yonga kullanarak performansa çevirmek istiyor. Bu potansiyelden verimli bir şekilde faydalanılması için yüksek performanslı kontrolcü gerekiyor.

Popüler SSD’lerde sıklıkla kullanılan Marvell NVMe 1.1 Eldora, yerini yeni kontrolcüye bırakıyor. TLC hafızaya sahip bir SSD üzerinde kullanılan kontrolcü, testlerde 670.000 IOPS ve 3.500 MB/s hızlarına ulaşmayı başardı.

Testte kullanılan TLC hafızaların yoğunluğu bilinmiyor. Kullanılan hafızalar TLC olduğu için bu testlerin, yeni Marvell kontrolcünün QLC performansını tam anlamıyla yansıtmadığını hatırlatalım. Kontrolcü QLC hafızalar ile daha da iyi sonuçlar verebilir.