Anasayfa Video Philips 328E8Q Kavisli Monitör incelemesi

Philips 328E8Q Kavisli Monitör incelemesi

32 İnçlik çok geniş ve kavisli bir monitörü, Philips ‘in 328E8Q  modelini inceliyoruz. Teknik özellikler ve kullanıcı deneyimiyle video incelememizde merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz…

Türkiye’de Philips 328E8QJAB5/00 31.5 Full HD IPS Curved Monitör olarak listelenen bu monitör 32 inç segmentinde yer alıyor. Ortalama 1650 TL fiyat ile hali hazırda satışta. 32 inç içerisinde 31.5 inç görülebilir alan sunan monitör, kavisli yapıda. Mağaza tanımlarında IPS dense de aslında VA panel kullanıyor. Adım adım inceleyerek her bilginin doğrusunu sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle kavis, nedir, ne işe yarar? Ekran düz değil, eğimli yapıda ve bunun değeri de 1800R. Yani kavis oranı yüksek.

Çevreleyici monitör, göz hareketleri esnasında göz ile monitör arası mesafenin aynı kalmasını sağlıyor. Bu gözleri daha az yoruyor. Ayrıca kavisli yapı daha kapsayıcı, yani karşısına geçen kullanıcının kendisini ekranda olup bitenlere daha rahat kaptırmasını sağlıyor.

Çözünürlük, Panel ve Renkler

1920×1080 Full HD çözünürlükte, 60 Hz yenileme hızına sahip. Daha önce incelediğimiz 27 inçlik model olan 278E8QJ modelinden teknik farkları var. Piksellerin renk değiştirme süresi 5 milisaniye. Bu hız IPS türevi olan VA panellerde gayet doğal. TN kullanan 1 ms modelleri ve hız aşırtılmış ekstra hızlı, yenileme hızı yüksek özel modeller haricinde son derece normal. 1080P 60 Hz ile uyumlu.

80 cm’lik geniş ekranda kavisli yapıda geniş görüş açısı ve renklerin bozulmaması önemli. Bu yüzden VA panel kullanılmış. VA panel, IPS türevi olarak sınıflandırabileceğimiz, zengin renk ve karşıtlık özelliklerine sahip bir panel türü. 3000:1 kontrast, 20 milyona bir dinamik kontrast, yüzde 103 NTSC ve yüzde 126 sRGB renk gamutu gerçekten de çok zengin renkler demek. 178 dereceye 178 derece geniş görüş açısı en önemli artısı. Hangi açıdan bakarsanız bakın görüntü çok güzel.

 

Stand, Ölçüler, Kutu İçeriği

Bu serisinde hilal şeklinde bir stand ayağı kullanan Philips, bu tasarım ile kavisli yapıya dikkat çekiyor. Bu stand şık ancak ergonomik açıdan dönüş ve ek işlevlere imkan tanımıyor. Monitörü 5 derece öne, 10 derece geriye toplam 15 derecelik bir açıyla eğmek mümkün. Kalan ayarlama stand ile birlikte döndürerek yapılabilir.

Stand ile birlikte 721x525x223 mm ölçülerindeki monitör yine standı ile birlikte 7.2 kilogram ağırlığa sahip. Philips özellikle Avrupa Birliği içerisinde güçlü bir marka ve Türkiye’ye gelen modeller de çevre dostu sertifikalara sahip. Örneğin ambalaj malzemesi yeni serilerde tamamen geri dönüştürülebilir. Ayrıca monitörde zararlı malzemelerin kullanımı konusunda standartlar gözetiliyor, kurşunsuz ve civa içermez ibareleri yer alıyor. Bunlar son kullanıcı olarak kullandığımız monitörlerde çok da dikkat etmediğimiz noktalar ama bilmek güzel.

Monitör standart kullanımda 43.82 Watt, bekleme modunda 0.5 watt ve kapalı modda 0.3 watt elektrik tüketiyor.

Kutu içerisinden VGA, HDMI, ses ve güç kablosu çıkıyor.

 

32 İnçte Full HD Nasıl? Artılar ve Eksiler

Full HD çözünürlükte monitöre çok yakın oturan genç kullanıcılar için öncelikli tavsiyemiz sağlıklı bir mesafede oturmaları. Monitör alırken nispeten ufak masalar ve yakın oturanlar için tavsiye ettiğimiz maksimum ideal değer 27 inç.

32 inç gibi modellerde FHD çözünürlük keskinliğini yakın mesafede kaybetmeye başlıyor. Çok geniş ama çözünürlük yükseltilmemiş ekranlar, yazılım arayüzlerinde rahat görülebilen büyük ikonlar ve metinler ile, bilgisayara biraz daha uzak oturanlara, daha rahat görmek isteyenlere ve orta yaş üstü kullanıcılara hitap ediyor.

Genç kullanıcılar ve oyuncular açısından baktığımızda, farklı oyun testlerinde en çok Gamepad ya da direksiyon kullananlar için yararlı olduğunu gördük. 32 inçlik ekran, FHD ile ekran kartına çözünürlük açısından çok fazla yüklenmeden geniş ekranda ve uzak mesafede zevkli bir oyun deneyimi sunuyor. Need For Speed’i bilgisayarımıza bağladığımız Logitech F710 Gamepad ile oynarken eğlendik. Benzer şekilde PES ve FIFA turnuvalarında da bu geniş ve canlı ekran son derece güzel performans gösterdi.

 

Kurulum ve Kullanım için Ek Detaylar

Peki başka neler var? Arka portlara baktığımızda VGA yani analog, DisplayPort ve HDCP destekli HDMI dijital portlar ile farklı cihazları bağlayabiliyoruz. Dahili 3W’lık bir çift hoparlörü kullanabileceğimiz gibi sesi 3.5 mm üzerinden masaüstü hoparlörlere aktarmak da mümkün.

32 inç yani 80 santimetrelik ekranda geniş görüş açısı uzaktan film izlerken kendisi çok güzel gösteriyor. Bu boyutta ufak odalarda televizyon alternatifi olarak çok iyi bir çözüm. Android akıllı cihazlar bağlayarak rahatlıkla kullanabilir, cep telefonundan idare edebilirsiniz. Mirroring yani ekran yansıtma cihazları ile bu geniş ekranlar çok kullanışlı hale geldiler.

Artılar: Genişlik, görüş açısı, görüntü kalitesi, bağlantı seçenekleri, kavis, Joystick ile OSD kontrolü.

Eksiler: Yakın mesafede piksel yoğunluğu düşük, piyano siyahı renk herkese göre değil, stand ayarları çok kısıtlı.

İnceleme tarihinde Philips 328E8QJAB5 Türkiye fiyatı 1650 TL civarında. Bu fiyat 32 inç VA panelli kavisli bir monitör için kendi segmentinde gayet iyi. Bu monitör 60 Hz ötesini hedeflemeyenler için bütçeyi çok abartmadan çok geniş bir ekrana, üstelik kavisli yapıda terfi imkanı sunuyor.

Eğlence ağırlıklı kullanımda zengin renk, geniş ekran ve kavisli yapısıyla oldukça zengin bir monitör olmuş. Multimedya ağırlıklı PC kullananlar için çok iyi. Ev ve ofis kullanımının yanında geniş ekranıyla TV alternatifi bir konsol monitörü için son derece uygun.