Anasayfa Makale Sarahah Uygulaması Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Sarahah Uygulaması Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Suudi geliştirici ZainAlabdin Tawfiq tarafından geliştirilen uygulama insanlara anonim mesaj atma imkanı sunuyor.

Kağıt üzerinde kullanıcılarına yapıcı bir anonim eleştiri platformu sunan Sarahah, geçtiğimiz aylarda hızla popülerliğe kavuştu. Peki çok kısa bir süre içinde 300 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan bu uygulama tam olarak ne işe yarıyor?

ZainAlabdin Tawfiq tarafından Android ve iOS için geliştirilen bu ufak uygulama, ilk bakışta uygulama mağazalarında bulabileceğiniz standart mesajlaşma uygulamalarını andırıyor. Ancak Sarahah’ın çok farkı bir amacı var. Uygulamayı cihazınıza yükleyip Sarahah hesabınızı oluşturduktan sonra mesajları siz değil sizi eleştirmesini istediğiniz insanlar atacak.

Anonim mesaj platformları yeni bir şey değil. Bu konsepte sahip web siteleri uzun yıllardır faaliyette. Ancak Sarahah uygulaması, kolay kullanımı ve mobil uygulama işlevselliği sayesinde beklenmedik bir popülariteye ulaştı.

Nasıl çalışıyor?

Diğer çoğu mobil uygulama gibi Sarahah uygulamasını da ilk açtığınızda yeni bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Kullanıcı adınızı, adınızı, e-posta adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Uygulamaya giriş yaptıktan sonra Sarahah profil sayfanızı (örnek.sarahah.com) çeşitli sosyal medya ağlarından, eleştirisini istediğiniz insanlarla paylaşabilir, bu insanlardan kendiniz veya yaptığınız bir iş için yapıcı eleştirilerini isteyebilirsiniz.

Sarahah profil adresinize sahip olan herkes size anonim bir şekilde mesaj gönderebilecektir. Bu adresi kiminle paylaşmayı tercih ettiğinize bağlı olarak, bu kişiler aileniz, arkadaşlarınız veya tamamen yabancı kişiler olabilir.

Eğer hesabınıza bir mesaj gönderildiyse, bu mesajı uygulamanın mesajlar sekmesinden okuyabilir, mesajı farklı ağlarda paylaşabilir, beğenebilir veya emojiler ile cevaplayabilirsiniz.

Sarahah ayrıca profil sayfanızı yıkıcı yorumlardan uzak tutmak için bazı güvenlik önlemlerine de sahip. Örneğin zarar verici olduğunu düşündüğünüz bir mesajı engelleyebilir veya göndericisini şikayet edebilirsiniz.

Öte yandan beğendiğiniz mesajları kalp simgesine basarak kaydedebilir ve sonradan beğenilen mesajlar sekmesi altında bu mesajları görüntüleyebilirsiniz.

Son olarak arama sekmesine girip uygulamayı kullanan milyonlarca kullanıcıyı aratabilir ve bu kullanıcılara anonim mesajlar gönderebilirsiniz.

Gizlilik ayarları

Anonim mesaj uygulaması ister istemez yapıcı eleştirilerin yanında yıkıcı yorumları da getirecektir. Her ne kadar uygulama her mesaj için engelleme ve şikayet etme seçeneği sunsa da, daha sağlıklı bir ortam için gizlilik ayarlarını düzenlemek daha etkili sonuçlar doğuracaktır.

Örneğin Sarahah profilinizi sadece belirli bir kitle ile paylaşmak istiyorsanız ayarlar sekmesi altında görebileceğiniz Arama sonuçlarında görün seçeneğini devre dışı bırakarak istenmeyen kişilerin profilinizi bulmasını engelleyebilirsiniz.

Aynı sekmede bulunan Kayıtlı olmayan kullanıcılardan geri bildirim al seçeneği, profil sayfanızın linkine sahip herkesin size mesaj gönderebilmesini sağlar. Bu işlemi zorlaştırmak için bu seçeneği devre dışı bırakıp mesaj gönderebilen kitleyi uygulama kullanıcılarına indirgemek de mümkün.

Kullanılmalı mı?

Sarahah uygulaması kağıt üzerinde oldukça faydalı bir amaca hizmet ediyor. Normal şartlarda farklı sebeplerden dolayı elde edemeyeceğiniz yapıcı eleştirileri, kitlenizi doğru seçtikten sonra Sarahah ile elde etmeniz mümkün.

Ancak anonim mesaj kültürünün internet üzerinde pek de hoş olmayan bir geçmişi var. Bu yüzden uygulamayı doğru amaçla kullandığınızdan ve hesabınızı doğru kişiler ile paylaştığınızdan emin olmanızı öneririz.