Anasayfa Makale Pratik MSI B350 Gaming Pro Carbon BIOS Güncelleme Rehberi

MSI B350 Gaming Pro Carbon BIOS Güncelleme Rehberi

AMD AM4 anakartlarda BIOS güncelleme işlemi için bu rehberimizde MSI B350 Gaming Pro Carbon modelini kullanıyoruz.

Yakın zamanda ortaya çıkan Meltdown ve Spectre açıklarından korunmak için üreticiler BIOS güncellemeleri yayınladı. Öte yandan henüz AMD tarafından bir güncelleme gelmese de çıkacak bir güncelleme için BIOS güncelleme prosedürünü bilmekte fayda var. Biz de bu bağlamda MSI’ın B350 yonga setli anakartında bir rehber hazırladık.

MSI anakartlarda BIOS güncelleme için M-Flash özelliği mevcut. M-Flash ile USB bellekten kolayca BIOS güncellemek mümkün. Üstelik belleğin FAT32 olması şart değil, NTFS bellekler de destekleniyor. BIOS güncelleme konusunda en sık sorulana sorulardan biri güncellemenin adım adım mı yoksa doğrudan en son sürüm ile mi yapılması gerektiği. Bu sorunun cevabı -bazı istisnalar hariç- her zaman doğrudan en son sürüme güncellenmesi olacak. Bu istisnalar da zaten üreticinin destek sayfasında belirtilmekte. Örneğin bazı ASUS anakartlarda ROM formatından CAP formatına geçildi ve bu işlem için arada bir değişiklik gerekmekteydi. Bunun dışında BIOS’u her daim en son sürüme güncelleyebilirsiniz.

BIOS Sürümünü Öğrenme

BIOS sürümünüzü öğrenmek için AIDA64 ve CPU-Z gibi yazılımları kullanabileceğiniz gibi Windows’un kendi DxDiag aracını da çalıştırabilirsiniz. DirectX Tanı Aracı sisteminiz hakkında bilgi verecek ve anakartınızdaki BIOS sürümünü de gösterecektir. Örneğin aşağıda işlemcimizi, anakartımızı ve BIOS sürümümüzü kolayca öğrendiğimizi görebilirsiniz:

BIOS Güncelleme

Güncel BIOS sürümü için anakartınızın sayfasına gidip Support/Destek kısmına girmeniz gerekiyor. Burada en güncel sürümü bulabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var: Türkçe sayfalarda her daim güncel sürüm olmayabiliyor. Bu bağlamda en güncel sürüm her daim üreticilerin global sayfalarında yer alıyor.

  • BIOS’u indirdikten sonra ZIP dosyasını klasöre çıkartın. Sonrasında da dosyanın içindeki BIOS dosyasını USB belleğe atın.
  • Bir sonraki aşamada bilgisayarınızı yeniden başlatın. PC yeniden başlarken DEL tuşuna basın. Bu işlem sizi BIOS’a taşıyacaktır. Eğer sisteminiz açılrıken BIOS’a giremiyorsanız Windows’tan BIOS’a geçiş için bu rehberimize göz atabilirsiniz:

Windows’tan BIOS’a Giriş Rehberi

  • BIOS’a girdikten sonra M-Flash seçeneğine tıklayın. Çıkan uyarıya Yes deyin. PC yeniden başlayacak ve M-Flash BIOS güncelleme aracı açılacaktır.
  • Burada USB belleğinizi ve sonrasında da içerisindeki güncel BIOS’u seçin.
  • Çıkan uyarıya Yes dediğinizde güncelleme işlemi başlayacaktır.
  • Yaklaşık 2 dakika süren bu işlemden sonra bilgisayarınız yeniden başlayacaktır.
  • Yeniden başlama sonrasında bilgisayarınız biraz geç açılabilir ya da birden çok defa yeniden başlayabilir. Bu gayet normal bir durum. İki dakika içinde PC tekrar normal açılıyor olmalı. Eğer açılmazsa Clear CMOS tuşunu, yoksa da Clear CMOS Jumper’ını kullanarak BIOS’u sıfırlayabilirsiniz.
  • Güncelleme sonrası açılışta PC’niz bir hata verirse BIOS’a girin ve F10 tuşuna basın. Çıkan soruya Yes dediğinizde sistem kapanacak ve bir sonraki açılışta sorunsuz masaüstüne ulaşacaktır. Sorun yaşamanız durumunda SATA ayarının AHCI veya önceden IDE ise tekrar IDE olduğundan emin olun.