Anasayfa Makale İstenmeyen Tarayıcı Bildirimleri Nasıl Engellenir?

İstenmeyen Tarayıcı Bildirimleri Nasıl Engellenir?

Girdiğiniz web sitelerinin konum öğrenme veya haber paylaşma amacıyla açtığı bildirim pencerelerini devre dışı bırakabilirsiniz.

Modern web tarayıcıları sürekli kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde evriliyor. Tarayıcıların son yıllarda site sahiplerine sunduğu hizmetlerden biri de ziyaretçilere tarayıcı üzerinden bildirim gönderebilmek. Site sahipleri bu özelliği ziyaretçilerin konumunu öğrenmek veya ziyaretçilere düzenli aralıklarla bildirim göndermek için kullanabilir.

Bu bildirimlerin kullanıcılar için çeşitli avantajları olsa da, kimi kullanıcılar bir süre sonra sürekli bu bildirimleri görmekten sıkılabilir. Neyse ki tarayıcılar kullanıcılara bu bildirimleri engelleme seçeneği de sunuyor.

Google Chrome (Masaüstü)

Google Chrome üzerinde konum isteklerini ve bildirimleri engellemek için Ayarlar menüsünün en altındaki Gelişmiş butonuna tıklayarak menüyü genişletin ve İçerik Ayarları seçeneğine tıklayın

Bu menü altında Konum ve Bildirimler başlıklarını göreceksiniz. Bu iki başlık altında dilerseniz web sitelerinin bildirim göndermesini engelleyebilir veya hangi sitelerin bildirimlerinin engelleneceğini seçebilirsiniz.

Google Chrome (Android)

Benzer bir ayar menüsü Chrome’un Android sürümünde de mevcut. Öncelikle Chrome’un Ayarlar menüsünü açın ve Gelişmiş sekmesi altında yer alan Site ayarları menüsünü açın.

Bu menü altında yine Konum ve Bildirimler başlıklarını göreceksiniz. Bildirimleri bu başlıklar altından engelleyebilir veya sizi özellikle rahatsız eden siteler için devre dışı bırakabilirsiniz.

Mozilla Firefox

Adres satırına about:config yazıp onaylatın ve Riski kabul ediyorum butonuna tıklayın.

Arama satırını kullanarak  dom.webnotifications.enabled ve geo.enabled girdilerini bulun. Bu girdilere sağ tıklayıp Değiştir seçeneğine tıkladıktan sonra girdilerin değeri false olarak işaretlenecek ve web siteleri artık size bildirim göndermeyecektir.

Opera

Ayarlar menüsüne girin ve Web siteleri seçeneğine tıklayın. Açılan sayfanın Konum ve Bildirimler sekmeleri altında aradığınız ayarları bulacaksınız. Varsayılan ayarlar doğrultusunda web siteleri herhangi bir bildirimden önce sizden izin isteyecektir. Ancak dilerseniz bu bildirimleri tamamen engelleyebilirsiniz.

Microsoft Edge

Microsoft Edge üzerinde gezindiğiniz web sitelerinin konum bilgilerinize erişmesini engellemek için Windows ayarlarını kurcalamanız gerekiyor. Ayarlar>Gizlilik>Konum yolunu takip ederek Windows konum ayarları menüsünü açın.

Burada dilerseniz Konum hizmeti anahtarını kapatarak tüm Windows uygulamalarının konumunuza erişmesini engelleyebilir ya da uygulama izinleri sekmesini kullanarak hangi uygulamaların konumunuza erişebileceğini teker teker seçebilirsiniz.

Internet Explorer

Çark simgesine tıkayın ve Internet seçenekleri menüsünü açın. Gizlilik sekmesi altında Web sitelerinin fiziksel konumunuzu istemesine hiçbir zaman izin verilmesin kutucuğunu işaretleyin.

Ardından aynı menüde bulunan Ayarlar butonuna tıklayın ve engelleme düzeyini yüksek olarak belirleyin.

Safari (macOS)

Safari’nin Tercihler menüsünü açın ve Gizlilik sekmesine tıklayın. Web sitesi konum servisleri kullanımı seçeneğini Sormadan reddet olarak işaretlediğiniz takdirde ziyaret ettiğiniz web siteleri konumunuzu kullanamayacaktır.

Bildirim ayarları için Bildirimler sekmesine tıklayın. Web sitelerinin bildirim göndermek için izin istemesini, pencerenin altında yer alan kutucuğun onayını kaldırarak engelleyebilirsiniz.

Safari (iOS)

Tercihler>Gizlilik>Konum Servisleri yolunu takip edin ve Safari web siteleri için ayrılan seçeneği Asla olarak işaretleyin.