Anasayfa Haber Çin, Artan RAM Fiyatlarına Müdahale Edebilir

Çin, Artan RAM Fiyatlarına Müdahale Edebilir

Devamlı artan RAM fiyatları, Çin Ulusal Araştırma ve Reform Komisyonu’nu harekete geçirdi.

RAM’lerin artan fiyatları son dönemde bilgisayar toplamak isteyen kullanıcıları ciddi etkiliyor. Şu sıralar 16 GB (2×8 GB kit) 2.666 – 3.000 MHz DDR4 bellekler, Türkiye’de 900 TL seviyesinde fiyatlara sahipler. Hemen hemen aynı fiyata Intel’in Core i5-8400 işlemcisi alınabiliyor. Fiyatların bu kadar yüksek olması, en çok RAM ithal eden Çin’in harekete geçmesine sebep oldu.

Söylentiye göre Çin Ulusal Araştırma ve Reform Komisyonu, Samsung ile bir mutabakat anlaşması yapmaya hazırlanıyor. Anlaşmanın içeriği henüz net değil, Samsung’un Çin’deki yatırımını artırması veya teknik anlamda işbirliği konularında olabileceği tahmin ediliyor. Diğer taraftan komisyonun RAM fiyatlarında düzenlemeye gidilmesini talep ettiği konuşuluyor.

Tüm bellek pazarı etkilenebilir

Anlaşmanın, dolaylı yoldan tüm bellek pazarını olumlu yönde etkileyebileceği konuşuluyor. Bellek fiyatlarının bu kadar yükselmesi, elbette ki üretimin talebi karşılamamasından kaynaklanıyor. Bellek üreticileri akıllı telefonlar için de bellek üretimi yapıyorlar. Mobil cihazlar için üretilen DRAM’lerin kârı, diğer bellek ürünlerinin yanında oldukça düşük.

Ayrıca 2018’in ilk çeyreğinde akıllı telefon piyasası bir hayli durgun seyrediyor. Komisyonun müdahalesiyle bu durum birleşince, RAM fiyatlarındaki artışın sınırlanacağı tahmin ediliyor. Gelecekte üreticilerin üretim kapasitelerini düşük kârlı mobil DRAM’lerden, yüksek kârlı diğer bellek ürünlerine çevirmesiyle, fiyat artışının yavaşlayacağı düşünülüyor.

Diğer taraftan Çin Ulusal Araştırma ve Reform Komisyonu’nun fiyat sınırlandırma talebi, Samsung ve diğer üreticilerin bellek üretimini artırmasına sebep olabilir. Üretimin artırılması, maliyetlerin de düşmesine yol açıyor. Bakalım 110 dolar seviyesine çıkan 8 GB DDR4 belleklerin fiyatları, piyasaya ilk çıktığı zamanda olduğu gibi 35 dolara düşecek mi?