Anasayfa Haber Falcon Heavy İlk Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Falcon Heavy İlk Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

SpaceX’in yeni nesil roketi Falcon Heavy ilk uçuşunda uzaya bir Tesla Roadster taşıdı.

Yeniden kullanılabilir roketleriyle uzay yolculuklarında ciddi bir devrim yapmayı hedefleyen SpaceX, şimdiye kadar geliştirdiği en büyük roketinin testini yaptı. Falcon Heavy, her birinde 9 tane motor bulunan 3 roketten oluşuyor.

SpaceX’in sık sık kullandığı Falcon 9 roketinde, bahsi geçen hızlandırıcılardan yalnızca bir tane bulunuyor. Falcon Heavy, toplam 27 motoruyla 64 tonluk bir yükü Dünya atmosferinin dışına çıkarabiliyor. Roketin toplam itiş gücü, 18 tane Boeing 747 uçağına eşdeğer. SpaceX testi gerçekleştirmek için kargo olarak Elon Musk’ın Tesla Roadster’ının yanı sıra beton ve metal ağırlıklar kullandı.

Test, atmosferin üst kısmındaki rüzgarların fazla olması sebebiyle 2 saat gecikmeli olarak başladı. Falcon Heavy testinin onaylanmasıyla birlikte “Holy Mouse-Click” yapıldı. Elon Musk tarafından kullanılan bu betimleme, kalkış esnasındaki gerekli tüm işlemleri yapması için bilgisayara komut verilmesi anlamına geliyor. Holy Mouse-Click ile birlikte, tüm kontrolü bilgisayar alıyor.

Falcon Heavy, başarılı kalkışının ardından yan kısımlarındaki iki roketi ayırdı. 60 kilometre yükseklikte ve 6.800 km/s hızda gerçekleşen bu ayrılmayla beraber, ek roketler dönüp iniş bölgelerine doğru üzere harekete geçtiler.

90 kilometre irtifaya ulaşıldığında ise üçüncü hızlandırıcının ayrılma işlemi gerçekleşti. Bu hızlandırıcı da diğerleri gibi iniş bölgesine doğru yola koyuldu. Ayrılan ilk iki hızlandırıcının karaya inmesi planlanırken, son hızlandırıcının SpaceX’in drone gemisine gitmesi planlanıyordu.

Tüm hızlandırıcılar inişlerini başarıyla gerçekleştirdi

Testin en önemli kısımlarından biri olan roketlerin inişi de başarıyla tamamlandı. Özellikle ilk iki roketin birbirine son derece yakın ve senkronize inişi izlemeye değerdi. Üçüncü hızlandırıcının inişi esnasında görüntü bağlantısı koparken, bir süre sonra bunun da başarıyla indiği bilgisi geldi.

Kargo ise Mars’ın yörüngesine gitmek üzere yoluna devam ediyor. 27.000 km/s hızla hareket eden Tesla Roadster, üzerindeki 3 kamerayla Dünya’ya görüntü iletmeye devam edecek. Roadster’ın Mars yolculuğu 6 ay sürecek.

Dünyanın büyük bir heyecanla izlediği kalkışı, aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. Geri sayım ve kalkış, videonun 29. dakikasında gerçekleşiyor.

Falcon Heavy’nin fırlatılış sürecinde tam olarak neler olduğunu görmek için aşağıdaki animasyonu izleyebilirsiniz.