Anasayfa Haber Facebook Watch, YouTube İle Rekabete Hazırlanıyor

Facebook Watch, YouTube İle Rekabete Hazırlanıyor

CNBC, Facebook Watch servisinin YouTube ile rekabet edebileceğini iddia ediyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında duyurusu yapılan Facebook Watch, Netflix ve diğer televizyon platformlarında olduğu gibi orijinal programların ve canlı spor karşılaşmalarının yayınlandığı bir platformu. Facebook’un henüz Türkiye’de kullanılamayan bu servisi, söylentiye göre geliştirilerek YouTube ile rekabet eder hale getirilecek.

Facebook’un bunun için Watch’u kendi programlarını yapmak isteyen herkese açacağı söyleniyor. Tabii bu durumda kullanıcıların Facebook Watch’a yönelmesi için bir sebep gerekiyor. Şirket, programların yayın haklarını satın almak gibi yüksek yatırım gerektiren bir çözüm yerine YouTube’un iş modelini uygulayacak.

Yayıncılara reklam geliri üzerinden gelir paylaşımı seçeneği sunulurken, gelir paylaşımı için çeşitli seviyeler belirlenecek. Bu değişiklikle birlikte, YouTube’da yayın yapan kullanıcıların Facebook Watch’a yöneleceği ümit ediliyor. CNBC’nin kaynaklarına göre sosyal medya platformunun uzun vadeli stratejisi, reklam destekli, kendi kendine yetebilen ve kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklerin yayınlandığı bir platform oluşturmak.

Facebook gibi bir sosyal medya devinin rakip olmasıyla YouTube’un ne gibi hamlelerde bulunacağı merak konusu. Fakat bu tip içerik platformlarına rakip olmak, büyük şirketler için bile kolay değil. Bundan birkaç yıl önce Google, YouTube Gaming platformuyla Twitch’e rakip olmayı denemişti. Google gibi bir dev bile, Twitch’in koltuğunu sallamakta başarılı olamadı. Kullanıcıların alışkanlıkları ve oluşturdukları kültür, platformlara olan bağlılığını artırıyor. Dolayısıyla Facebook’un YouTube’a rakip olması da pek kolay görünmüyor.