Anasayfa Haber AMD, Zeppelin Mimarisi Hakkında Bilgi Verdi

AMD, Zeppelin Mimarisi Hakkında Bilgi Verdi

AMD, Zeppelin kod adlı yeni işlemci çekirdek zarı hakkında detaylı bilgi verdi.

AMD’nin 14 nanometrelik Ryzen, Threadripper ve EPYC serilerinde kullandığı Zeppelin SOC işlemci çekirdek zarı hakkındaki son bilgiler verildi. Performans ve güç verimliliğini hedef alarak farklı segmentlere hitap etmesi için geliştirilen Zeppelin SOC, AMD’nin Intel ile tekrardan rekabet etmesinde büyük katkı sağladı.

AMD, Zeppelin SOC’un teknik yapısıyla ilgili bazı bilgiler paylaştı. Zeppelin’in bir çift çekirdek kompleksinden oluştuğunu ve her bir çekirdek kompleksinin 4 tane Zen çekirdeği içerdiğini belirtti. AMD, bu yapıdaki çekirdek zarlarıyla 3 farklı ürün geliştirdi:

  • Sunucular için 4 işlemci zarlı MCM
  • Üst seviye masaüstü bilgisayarlar için 2 işlemci zarlı MCM
  • Masaüstü bilgisayarlar için 1 işlemci zarlı MCM

Zeppelin zarları, toplamda 8 tane Zen x86 çekirdeği içeriyor. Halen 14 nanometre teknolojisiyle üretilen Zeppelin çekirdekleri 4 MB L2 ve 16 MB L3 önbellek içeriyor.

EPYC’ler 128 tane PCIe yolu destekliyor

Zeppelin işlemci zarları 2 kanallı DDR4 (ECC) destekliyor. Her bir kanalda 2 DIMM kullanılabilirken, kanalların maksimum bellek kapasitesi ise 256 GB. Zeppelin içindeki bağlantılar, Infinity Fabric ve Coherent aracılığıyla sağlanıyor. Zeppelin zarları 32 adet PCIe yolu içeriyor. Bu durumda Threadripper’lar 64, EPYC’ler ise 128 PCIe yolu destekliyor.

AMD, çoklu yonga modülünün (MCM) standart yapıdaki işlemcilerden daha avantajlı olduğunu vurguluyor. Intel’in “4 tane işlemci zarını yapıştırıcıyla tutturmuşlar” diyerek alay ettiği EPYC sunucu işlemcilerinin, fiyat ve performans kritlerlerinde Xeon’ları geride bıraktığını belirtti.

Daha fazla alan kaplıyor fakat maliyeti ciddi oranda düşürüyor

Şirketin EPYC işlemcilerindeki 4 Zeppelin’in toplam 852 mm2 yer kapladığını söyleyen AMD, eğer tek yonga tasarımı yapılsaydı bu alanın 777 mm2’ye düşeceğini belirtti. Fakat bu durumda %10 alan tasarrufu için %40 daha fazla üretim maliyet olacağını ekledi. Teorik bir 32 çekirdekli tek tasarımın %17 daha az yer kaplayacağını belirten şirket, bu durumda da maliyetin %70 artacağını ekledi.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra, 7 nanometre teknolojisiyle üretilen 64 çekirdekli EPYC’lerin yolda olduğu söylentileri ortaya çıktı. 7 nanometrelik iki farklı işlemci zarı geliştirildiği söylenirken, bu zarların özelliklerinin şu şekilde olacağı öne sürüldü:

  • 6 çekirdeğe sahip çekirdek kompleksi, her bir zarda 12 çekirdek, işlemcide toplam 48 çekirdek
  • 8 çekirdeğe sahip çekirdek kompleksi, her bir zarda 16 çekirdek, işlemcide toplam 64 çekirdek

AMD’nin 7 nanometrelik EPYC işlemcileriyle ilgili henüz herhangi bir açıklaması bulunmuyor.