Anasayfa Video Viewsonic VX3211-2K-MHD Monitör İncelemesi

Viewsonic VX3211-2K-MHD Monitör İncelemesi

Viewsonic’in eğlence ve oyun kategorisinde yer alan VX3211-2K-MHD monitörünü inceliyoruz.

WQHD yani 2560×1440 piksel çözünürlük, SuperClear IPS panel ile 178/178 derece görüş açısı ve ince çerçeveli tasarım ile karşımıza çıkan yeni VX serisinden, VX3211-2K-MHD modelinin neler sunduğuna bakıyoruz…

Kutu İçeriği

Ürün sade bir kutuyla geliyor. İçeriğine baktığımızda 1.5 metrelik güç, HDMI ve ses kablolarını ve hızlı başlangıç klavuzunu görüyoruz.

Genel Özellikler

İnce kenarlara sahip bu 32 inçlik monitörün görülebilir alanı 31.5 inç.

3 adet koyu gri metal ayakla sağlanan destek monitörü masa üzerinde stabil tutuyor. Arka kısımdaki VESA bağlantısı sayesinde başka ayaklarla veya duvara monte şekilde kullanmanız da mümkün.

Kendi etrafında dönme ve pivot desteği göremesek de eğilmeyi 13 ila -5 derece arasında değiştirebiliyoruz. Bu da oturma pozisyonuna göre ayar yapmayı sağlıyor.

Panel teknolojisi

Monitörün kullandığı panel 178 derecelik görüş açıları sunan SuperClear IPS teknolojisine ve WQHD 2560×1440 çözünürlüğe sahip.

Monitör bu çözünürlükte 60Hz ekran tazeleme sunuyor. Genel kullanım için bu tazeleme oranı uygun olsa da oyunlar için belki biraz daha yüksek tutulabilirdi.

Panel parlamaları engelleyen mat ve çizilmelere karşı dayanıklı 3H sertliğinde kaplamayla geliyor.

Bağlantılar

Bağlantılara baktığımızda Viewsonic’in HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 ve VGA girişleriyle analog ve dijital yaygın kullanılan bütün bağlantıları sunduğunu görüyoruz.

Burada belirtmekte fayda var VGA ile maksimum 1080p görüntü elde edebiliyorsunuz.

Görüntü girişlerinin yanı sıra 2 adet 3.5mm’lik analog ses jackları gözümüze çarpıyor. Ses girişi ve çıkışı olarak işlev gören bu jacklar multimedya tecrübesine olumlu katkı sağlaması açısından iyi düşünülmüş.

Ses demişken monitörde 2.5W’lık stereo hoparlörler olduğunu belirtelim. Ses kaynağı ister HDMI, ister DisplayPort; isterseniz de analog jack olabiliyor.

Gelişmiş özellikler

Panel özelliklerine biraz daha yakından baktığımızda 1200:1 statik, 80 milyona 1 dinamik kontrast oranları ve 8ms griden griye tepki süresi görüyoruz.

Monitörün arkaplan aydınlatması LED teknolojisini kullanıyor ve 250 cd/m2 parlaklığa sahip.

Giriş gecikmesi (Input Lag) testimizde monitör 9.7ms’lik bir sonuç elde etti ki bu oldukça kabul edilebilir bir değer.

Geniş renk gamutu bu monitörü profesyonel kullanıcılar için de cazip kılmıyor değil. 1.07 milyar renk gösterebilen monitör %99 sRGB ve %87 AdobeRGB kapsama oranı sunuyor. Ancak Pro serilerdeki gibi bir fabrika kalibrasyonu yok.

Tasarruf modu sayesinde 35W’a kadar düşürülebilen güç tüketimi, kısmi tasarrufla 42W oluyor. Tipik kullanımda ise bu değer 50W’a kadar çıkabiliyor.

OSD menüsü

OSD menüsü, “thumbstick” yani ufak joystick yerine ayrı tuşlar kullanılması sebebiyle kullanım kolaylığı açısından kaybediyor.

Menüye alışmanız uzun süre alıyor ve alıştıktan sonra bile yerlerini karıştırmamak için bütün parmaklarınızı butonların üzerinde tutmanız gerekiyor.

Ekranda hangi butonun ne işlev gördüğü ikonlarla belirtilse de butonlar monitörün çok arkasında kaldığı için bu ikonlarla butonları hizalama konusunda sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Eğer butonlar monitörün arkasında değil de yanında olsaydı menülerde gezinmek daha kolay olabilirdi. Ya da bir adet çok yönlü joystick ile sorun kökten çözülebilirdi.

Bu sorundan bahsettikten sonra OSD menüsünün içerdiği seçeneklerin gayet yeterli olduğunu da söyleyelim.

Renk, parlaklık, kontrast, doygunluk ve keskinlik ayarlarına kadar göz zevkinize en uygun şekilde monitör ayarlarını özelleştirebiliyorsunuz. Monitörün barındırdığı 5 adet ön tanımlı profile de buradan ulaşmak mümkün. Bunlar sırasıyla oyun, film, Web, Text, Mac ve mono.

IPS Glow

Son olarak IPS Glow testimizde elimizdeki inceleme ürününün sol alt köşede yoğun bir değişim gözlemledik. Eğer penceresiz bir odada çalışıyor veya büyük oranda akşamları kullanacağınız bir monitör arıyorsanız daha az IPS Glow olan bir model bakabilirsiniz. Ancak piyasadaki IPS tabanlı monitörlerin çoğunda bu sorunun oluştuğunu belirtmemiz gerekir.

Değerlendirme

Kısmen profesyonel kitleye, kısmen ara sıra oyun oynamak ve film izlemek isteyen tipik kullanıcıya hitap eden VX3211-2K-MHD bizce biraz daha yüksek tazeleme oranı, Thumbstick’li osd menü kontrolü ve IPS Glow’un azaltılmasıyla mükemmel olabilecek bir ürün.

Mevcut haliyle ofis ve ev eğlencesinde daha büyük bir ekranı, düşük giriş gecikmesi değeri ve derin renkleri ile son derece kullanışlı.

Ali’nin Notu:

Bu monitörü ViewSonic röportajında da kullandık: Serhat Oypan ile Türkiye Monitör Pazarını Konuştuk

Artılar:

  • İnce kenarlar
  • Zengin giriş seçenekleri
  • Düşük input lagı
  • VESA montaj desteği
  • Detaylı OSD menü içeriği

Eksiler:

  • 60Hz tazeleme oranı oyun ve eğlence monitörü sınıfında artık yetersiz kalıyor.
  • Thumbstick’siz OSD kullanımı
  • Kenarlarda IPS Glow mevcut