Anasayfa Haber ARM Tabanlı Windows 10 Hakkında Yeni Bilgiler Çıktı

ARM Tabanlı Windows 10 Hakkında Yeni Bilgiler Çıktı

Snapdragon işlemcili Windows 10 bilgisayarlarda bazı eksiklikler olacak.

Microsoft ve Qualcomm işbirliğiyle geliştirilen Snapdragon işlemcili bilgisayarlar bahar aylarında piyasaya çıkacak. ARM tabanlı Snapdragon işlemcilerle çalışacak Windows 10 sürümünde ne gibi farklar olacağı ise bu zamana kadar detaylı bir şekilde bilinmiyordu.

Microsoft geçtiğimiz haftasonu ARM tabanlı Windows 10’un eksikliklerini gösteren bir duyuru yayınladı. Fakat bu duyuru, siteden kısa bir süre içinde kaldırıldı.

Yapılan duyuruda Windows 10’un ARM sürümünde, aşağıdaki eksikliklerin olacağı belirtilmişti:

  • 64 bit yazılımlar çalışmayacak: Windows 10’un ARM sürümü 32 bit (x86) yazılımları desteklese de 64 bit (x64) yazılımların çalışması mümkün olmayacak. 64 bit desteğinin, gelecek güncellemelerle ekleneceği konuşuluyor.
  • Bazı yazılım tipleri çalışmayacak: Windows arayüzünde değişiklik yapan, kabuk eklentileri, giriş metodu düzenleyicileri ve bulut depolama yazılımları gibi yazılımlar ARM sürümünde çalışmayacak. Bu yazılımların ARM için tekrar derlenmesi gerekiyor.
  • x86 sürücülerini kullanamayacak: x86 yazılımların pek çoğunu çalıştırabilecek olan Windows 10 ARM sürümünde x86 sürücüleri çalışmayacak. Donanımlar için ARM64 sürücülerine ihtiyaç duyulacak.
  • Hyper-V bulunmayacak: Windows 10’un sanal bilgisayar yazılımı Hyper-V, ARM sürümünde yer almayacak.
  • Bazı eski oyunlar ve grafik yazılımları çalışmayabilir: Windows 10’un ARM sürümü DX9, DX10, DX11 ve DX12’yi desteklese de daha eski grafik API’ını kullanan oyunlar çalışmayacak. Ayrıca donanım hızlandırmalı OpenGL yazılımları da kullanılamayacak.

Her ne kadar bu tip kısıtlamalarla karşılaşılacak olsa da Windows 10’un ARM tabanlı bilgisayarlarda çalışacak olması, taşınabilir bilgisayar dünyasında ciddi gelişmelere sebep olacaktır. Intel işlemcileri kullanan hiçbir bilgisayar 22 saatlik bir batarya ömrüne ulaşamadı. Snapdragon işlemcili bilgisayarlarda ise cihazların batarya ömürleri ise 20 – 22 saatten başlıyor. Bunu vadeden bilgisayarların henüz ilk ürünler olduğunu ve Snapdragon 835’i kullandıklarını da belirtelim.

Aşağıdaki görselde Snapdragon işlemcili mobil bilgisayarların anakartının, rakibine karşı ne kadar avantajlı olduğu görülebiliyor. Artan alanın bataryayla doldurulması halinde batarya ömrü ciddi oranda artırılabilirken, daha küçük taşınabilir bilgisayarların da önü açılıyor.