Anasayfa Haber Elektrikli Otomobillere ÖTV Artışı Geliyor

Elektrikli Otomobillere ÖTV Artışı Geliyor

Meclise gönderilen yeni torba yasadaki vergi düzenlemeleri, elektrikli otomobillerin Türkiye’deki fiyatını ciddi oranda artırıyor.

Henüz yaygınlaşma aşamasında olan elektrikli otomobiller, çevreye petrol yakıtlı araçlardan daha az zarar vermeleri sebebiyle pek çok devlet tarafından teşvik ediliyor. Elektrikli otomobillerden petrol yakıtlı otomobillere göre daha az vergi alınıyor ve şarj işleminden ücret alınmıyor. Hatta bazı devletler, elektrikli otomobil satın alan kişilere 10.000 dolara varan vergi indirimi yapıyorlar.

Türkiye’de ise elektrikli araçların vergilerine yeni bir torba yasa ile güncelleme geliyor. Güncellemeye göre elektrikli otomobillerden eskiden alınmayan motorlu taşıtlar vergisi bundan sonra alınacak. Petrol yakıtlı otomobillerin 4’te biri olarak belirlenen vergi, elektrikli otomobil sahiplerine yılda 500 TL seviyesinde ekstra maliyet getirecek.

Vergilendirmedeki asıl değişiklik ise ÖTV tarafında. Elektrikli otomobillerin ÖTV’si, bu zamana kadar %3 ile %15 arasında değişiyordu. Yapılan güncellemeyle bu vergi oranları, %37 – %84 seviyesine getirildi.

85 Kw motor gücünün altındaki elektrikli otomobillerin ÖTV’si, %3’ten %37’ye çıkarıldı. 85 Kw – 120 Kw arasındaki araçlardaki %7’lik ÖTV, %60 seviyesine çekildi. 120 Kw üzeri motor gücüne sahip olan elektrikli otomobiller için ise %15 yerine %84 ÖTV verilmesi gerekecek.

ÖTV’de yapılan bu zamlar sebebiyle elektrikli otomobil satın almak isteyen vatandaşlar, %33 ile %60 arası daha fazla para ödemek zorunda kalacaklar. Bu değişiklik elektrikli otomobillerin ülkemizdeki gelişimini tamamen durdurabilir.