Anasayfa Haber Elektrikli Otomobiller Daha Hızlı Şarj Edilecek

Elektrikli Otomobiller Daha Hızlı Şarj Edilecek

Geliştirilen yeni sıcaklık sensörü sayesinde bataryalara hasar vermeden daha hızlı şarj etmek mümkün.

Taşınabilir cihazlardaki en büyük sıkıntı batarya teknolojisinin yavaş gelişimi. Enerji depolamak amacıyla kullanılan bataryalar, elektronik bileşenler kadar hızlı geliştirilemiyor. Çok sayıda şirket lityum-iyon bataryalardan daha iyi faydalanmanın yollarını ararken, tamamen farklı yapıdaki bataryalar için de araştırmalar sürüyor.

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi araştırmacıları piyasadaki lityum-iyon bataryalardan daha iyi faydalanmanın bir yolunu buldular. Geliştirilen yeni teknik ile bataryalar daha hızlı şarj edilebilecek.

Hızlı şarjın önündeki engel: bataryanın aşırı ısınması

Lityum-iyon bataryaların şarjının zaman alması, fazla yükleme yapıldığında içindeki malzemenin ısınma ve patlama tehlikesinin bulunmasından kaynaklanıyor. Akıllı telefonlarda ve elektrikli kaykay gibi ürünlerde bu sorunla zaman zaman karşılaşılıyor.

Warwick Üniversitesi araştırmacıları, bataryaların içine ısı sensörü yerleştirmeyi sağlayan bir teknik geliştirdiler. Böylece şarj esnasında bataryaların sıcaklıkları daha iyi izlenebilecek. Bu sayede bataryanın sıcaklığı anlık kontrol edilerek, değişken bir gerilimle şarj etmek mümkün olacak. Soğuk olan bataryaya yüksek gerilim verilerek hızlı şarj edilirken, ısınan bataryalara verilen gerilim azaltılacak.

5 kat hızlı şarj imkanı

Dışı kimyasal bir katmanla kaplı olan optik bir sensör, lityum-iyon bataryanın içine yerleştirilebiliyor. Ekip bu tekniği 18.650 tane standart lityum-iyon bataryasında test etmiş. Testler sonucunda sıcaklık kontrolü yapılarak bataryaların 5 kat daha hızlı şarj edilebildiği ortaya çıktı. Şarj işleminin bu kadar hızlı yapılmasının bataryanın ömrünü kısaltabileceğini belirten ekip lideri Dr. Tazdin Amietszajew, uygun bir şekilde kullanıldığında zararın minimum seviyede olacağını belirtiyor.

Akıllı telefonların şarj süreleri yaklaşık 1 saate kadar inmiş durumda. Fakat elektrikli otomobillerde bu problem devam ediyor. Kullanıcılar araçlarının “benzin alma” hızında şarj olabilmesini istiyorlar. Bu teknolojiyle, benzin dolum süresine yakın bir zamanda elektrikli otomobilleri şarj etmek mümkün olabilir.