Anasayfa Haber Huawei’nin Yapay Zekası Araba Kullanabiliyor

Huawei’nin Yapay Zekası Araba Kullanabiliyor

Huawei Mate 10 Pro yapay zeka destekli işlemcisiyle araba kullanmayı başardı.

İçinde yapay zeka birimi bulunan işlemciler yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Nvidia’nın Titan V ekran kartı, yapay sinir ağı birimiyle yapay zeka hesaplamalarında ciddi bir kolaylık sağlıyor. Cep telefonu üreticileri de benzer bir şekilde yapay zeka birimlerini ürünlerine entegre etmeye başladılar. Huawei Mate 10 Pro da bu ürünlerden biri.

Şirketin yeni Kirin 970 işlemcisi, içinde yapay zeka birimi barındırıyor. Şirket bununla neler yapılabileceğini göstermek amacıyla bir deneme yapmaya karar verdi. Otonom olmayan bir otomobilin tüm kontrolü Huawei Mate 10 Pro’ya verildi.

Bir Porsche Panamera’yı modifiye ederek Mate 10 Pro’yu entegre eden Huawei mühendisleri, yalnızca 5 haftada sistemi çalışır hale getirdi. Ön cama yerleştirilen telefon, kamerasıyla çevresini gözlemleyip Porsche Panamera’yı yönlendirdi. Telefon denemede önüne çıkan köpeği fark ederek yolunu değiştirmeyi başardı.

Bu deneme elbette ki cep telefonlarının böyle bir iş için yeterli kapasiteye sahip olduğu anlamına gelmiyor. Geliştirilen otonom otomobiller, çok sayıda sensörden topladığı verilerle hareketini belirliyor. Bunun için bu araçlarda Kirin 970’e oranla çok daha güçlü donanımlar kullanılıyor. Huawei Mate 10 Pro ise yalnızca arka kamerasını kullanarak, aracın önündeki engelleri tanımlıyor.

Yapılan deneme, Kirin 970’in görsel algılama yeteneklerini sergiliyor. Bir cep telefonunun böyle bir şeyi gerçekleştirebiliyor olması etkileyici. Bu sistemin yalnızca 5 haftada geliştirilmiş olması da dikkat çekici.